Volvo XC40 Forum banner

Awaria układu napędowego.

27K views 24 replies 13 participants last post by  WillysXC40R  
#1 ·
Żona została wczoraj w nocy wezwana do szpitala, a samochód wyświetlił kod błędu: „Zwolnij, awaria układu napędowego”. Udało mi się doprowadzić go do szarpania i szarpania na tyle, żeby wyciągnąć moją ciężarówkę. Błąd zmienił się na „Wymagany serwis układu napędowego”. Ten kod błędu utrzymywał się przez 7 godzin i zniknął. Volvo on call kazało mi go odholować do serwisu.

Czy ktoś jeszcze miał ten problem po ostatniej aktualizacji?

Moja żona jest w gotowości w pracy (musi być w szpitalu w mniej niż 30 minut) i naprawdę kwestionujemy nasz wybór samochodu.

#2 · (Edited)
Żona została wezwana do szpitala zeszłej nocy, a samochód pokazał kod błędu: 'Zwolnij, awaria układu napędowego'. Udało mi się doprowadzić do tego, że samochód szarpał i trząsł się na tyle, żeby wyciągnąć moją ciężarówkę. Błąd zmienił się na 'Wymagany serwis układu napędowego'. Ten kod błędu utrzymywał się przez 7 godzin i teraz zniknął. Volvo on call powiedziało mi, żebym kazał go odholować do serwisu.

Moja żona jest na wezwanie w pracy (musi być w szpitalu w mniej niż 30 minut), i naprawdę zastanawiamy się nad naszym wyborem samochodu.
Mamy to samo zastrzeżenie w naszym gospodarstwie domowym. I mieszkamy tuż przy 30-minutowej granicy od jego szpitala. Powiedziałem mu, że jeśli kiedykolwiek spróbuje uruchomić samochód i nie zadziała, to niech po prostu weźmie mój samochód. Mogę opuścić pracę.

To, co mnie przeraża w tej kwestii napędu, to to, że zdarza się to podczas jego dojazdów do pracy. I-95 przez wieczną strefę budowy, gdzie nie ma się gdzie zatrzymać i maniakalna jazda.

Ktoś zamieścił coś o usterce w ich jednostce kontroli akumulatora w związku z tym problemem. Na fakturze wyszczególniono, że BDU (myślę, że oznacza to jednostkę odłączania akumulatora) została wymieniona. Zastanawiam się, czy tam kryje się wada sprzętowa. Inni wspominali tylko o wymianie akumulatora 12 V i aktualizacji oprogramowania.

• Like
Reactions: BigVikC40Dadda
#3 ·
Mamy ten sam warunek w naszym gospodarstwie domowym. I mieszkamy tuż przy 30-minutowej granicy od jego szpitala. Powiedziałem mu, że jeśli kiedykolwiek spróbuje uruchomić samochód i nie zadziała, po prostu wezmą mój samochód. Mogę opuścić pracę.

To, co mnie przeraża w tej kwestii napędu, to to, jeśli zdarzy się to podczas jego dojazdu do pracy. I-95 przez wieczną strefę budowy, gdzie nie ma się gdzie zatrzymać i maniakalna jazda.

Ktoś zamieścił coś o usterce w ich jednostce kontroli akumulatora w związku z tym problemem. Na fakturze wyszczególniono, że BDU (myślę, że oznacza to jednostkę odłączania akumulatora) została wymieniona. Zastanawiam się, czy tam czai się wada sprzętowa. Inni wspomnieli tylko o wymianie akumulatora 12V i aktualizacji oprogramowania.
Dzięki za info. Poruszę to z dealerem, kiedy będą mogli nas zobaczyć. Powiedziałem żonie to samo o wzięciu mojej ciężarówki. Jedynym problemem jest wąski podjazd i omijanie błyszczącej cegły Volvo, która tam stoi.

#4 ·
Dobra (zła) wiadomość jest taka, że dotyczy to również hybrydowych pojazdów Volvo o znacznie większej sprzedaży, takich jak XC60 i XC90 (na SwedeSpeed jest na ten temat długi wątek). Będą więc naprawdę odczuwać presję, aby to rozgryźć.

Boże, pomóż komuś, kto zostanie zmuszony do trybu żółwia na ruchliwej autostradzie.

#6 ·
Żona została wezwana do szpitala zeszłej nocy, a samochód wyświetlił kod błędu: 'Zwolnij, awaria układu napędowego'. Udało mi się doprowadzić do tego, że auto szarpało i trzęsło się na tyle, żeby wyciągnąć moją ciężarówkę. Błąd zmienił się na 'Wymagany serwis układu napędowego'. Ten kod błędu utrzymywał się przez 7 godzin i zniknął. Volvo on call powiedziało mi, żebym oddał go do serwisu na holowanie.

Moja żona jest na wezwanie w pracy (musi być w szpitalu w mniej niż 30 minut) i naprawdę zastanawiamy się nad naszym wyborem samochodu.
Dokładnie to samo przydarzyło się mnie. Pierwszy raz było to dzień po tym, jak odebrałem samochód i wtedy był w warsztacie przez 2 miesiące, gdzie wymieniono silnik. Potem w zeszłym tygodniu to samo ostrzeżenie, to samo szarpanie i trzęsienie, potem zmieniło się na 'Serwis układu napędowego', a potem zniknęło i od tego czasu tego nie widziałem. Zabieram go do dealera, żeby zobaczyć, co z tym zrobić i mam nadzieję, że to nie będą kolejne 2 miesiące.

#8 ·
Myślę, że komunikat "Awaria układu napędowego" jest ogólnym określeniem dla kilku rzeczy, zarówno sprzętowych, jak i programowych. Na przykład problem z pompą ciepła używaną do chłodzenia/ogrzewania akumulatora może wywołać komunikat o awarii, nie ogranicza się to tylko do elektroniki sterującej akumulatorami/silnikami elektrycznymi. Niektóre osoby zgłaszały, że widziały ten komunikat, który następnie znika po 24 godzinach i nigdy nie wraca. W każdym razie, posiadanie samochodu, co do którego podejrzewasz, że jest zawodny, nigdy nie jest zabawne...

#22 ·
Myślę, że komunikat o awarii układu napędowego jest ogólnym określeniem dla kilku rzeczy, zarówno sprzętowych, jak i programowych. Na przykład problem z pompą ciepła używaną do chłodzenia/ogrzewania akumulatora może wywołać komunikat o awarii, nie ogranicza się to tylko do elektroniki sterującej akumulatorami/silnikami elektrycznymi. Niektóre osoby zgłaszały, że widziały ten komunikat, który następnie znikał po 24 godzinach i nigdy nie wracał. W każdym razie, posiadanie samochodu, co do którego podejrzewasz, że jest zawodny, nigdy nie jest zabawne . . .
Mam ten kod błędu podczas mojej obecnej podróży. Mam nadzieję, że sam zniknie. Na razie mam zestaw DCFC, w których nie mogę naładować, zwłaszcza jednostki ABB używające „aplikacji EV connect”. Ładowałem bez problemu na L2 i ładowarkach docelowych Tesli za pomocą adaptera Tesla do J1772.

#9 ·
Wiadomość zniknęła, ale radio już nie działa. GPS działa bez zarzutu. Po prostu brak dźwięku z systemu audio. Spotify wyświetla odtwarzany utwór, ale bez dźwięku. To samo dotyczy stacji radiowych.

Nadal czekam, aż dealer poda mi termin, kiedy mam to przynieść. To nasze pierwsze doświadczenie z serwisem Volvo, jak dotąd nie wygląda to zbyt dobrze.

#10 ·
Wiadość zniknęła, ale radio już nie działa. GPS działa bez zarzutu. Po prostu brak dźwięku z systemu audio. Spotify wyświetli utwór, który jest odtwarzany, ale bez dźwięku. To samo dotyczy stacji radiowych.

Nadal czekam, aż dealer da mi termin, żebym mógł go przywieźć. To nasze pierwsze doświadczenie z serwisem Volvo, jak dotąd nie wygląda to zbyt dobrze.
Spróbuj przełączyć profile użytkowników, powinno to przywrócić dźwięk (nie pytaj).

#12 ·
Żona została wezwana do szpitala zeszłej nocy, a samochód wyświetlił kod błędu: 'Zwolnij, awaria układu napędowego'. Udało mi się doprowadzić do tego, że samochód szarpał i trząsł się na tyle, żeby wyciągnąć moją ciężarówkę. Błąd zmienił się na 'Wymagany serwis układu napędowego'. Ten kod błędu utrzymywał się przez 7 godzin i zniknął. Volvo on call powiedziało mi, żebym oddał go do serwisu na holowanie.

Moja żona jest w gotowości w pracy (musi być w szpitalu w mniej niż 30 minut) i naprawdę zastanawiamy się nad naszym wyborem samochodu.
Kupiłem XC40 Recharge 2022 w czerwcu. Po przejechaniu 1000 mil tym zupełnie nowym samochodem otrzymałem komunikat o awarii układu napędowego, zadzwoniłem do dealera i powiedziano mi, żebym natychmiast przywiózł samochód lub go odholował. To było ponad trzy tygodnie temu. Mój "doradca serwisowy" powiedział mi, że samochód ma wadliwą jednostkę odłączania akumulatora (BDU), że część została zamówiona i że nie może podać mi żadnej konkretnej ETA dotyczącej jej dostawy, ale że mają nadzieję, że dotrze do września. Z doradcą serwisowym bardzo trudno było się skontaktować. Powiedziała mi, że "całkiem sporo nowych klientów" przywozi Recharges z tym samym problemem. Powiedziała, że nie ma jeszcze wezwania do serwisu wadliwych BDU.

Czy ktoś inny zdiagnozował wadę BDU po komunikacie o awarii układu napędowego?

#13 ·
Kupiłem XC40 Recharge 2022 w czerwcu. Po przejechaniu 1000 mil tym nowiutkim samochodem otrzymałem komunikat o awarii układu napędowego, zadzwoniłem do dealera i powiedziano mi, żebym natychmiast przywiózł samochód lub kazał go odholować. To było ponad trzy tygodnie temu. Mój "doradca serwisowy" powiedział mi, że samochód ma wadliwą jednostkę odłączania akumulatora (BDU), że część została zamówiona i że nie może podać mi żadnej konkretnej daty jej dostawy, ale ma nadzieję, że dotrze do września. Z doradcą serwisowym bardzo trudno się skontaktować. Powiedziała mi, że "całkiem sporo nowych klientów" przywozi Recharges z tym samym problemem. Powiedziała, że nie ma jeszcze wezwania do serwisu wadliwych BDU.

Czy ktoś inny zdiagnozował wadę BDU po komunikacie o awarii układu napędowego?
Na szczęście u nas to było po prostu oprogramowanie. Czy mają już Twój samochód od trzech tygodni?

Pozytywny aspekt: jeśli mają Twój samochód tak długo, przegapiłeś oryginalną aktualizację 2.3, która stworzyła całą masę nowych problemów.

Powodzenia w szybkiej wymianie części.

#23 ·
Żona została wezwana do szpitala zeszłej nocy, a samochód wyświetlił kod błędu: 'Zwolnij, awaria układu napędowego'. Udało mi się doprowadzić do tego, że auto szarpało i trzęsło się na tyle, żeby wyciągnąć moją ciężarówkę. Błąd zmienił się na 'Wymagany serwis układu napędowego'. Ten kod błędu utrzymywał się przez 7 godzin i teraz zniknął. Volvo on call powiedziało mi, żebym kazał go odholować do serwisu.

Moja żona jest w gotowości w pracy (musi być w szpitalu w mniej niż 30 minut) i naprawdę kwestionujemy nasz wybór samochodu.
Ta wiadomość pojawiła się wczoraj i dzisiaj nie działa żaden układ elektryczny, w tym wskaźnik świetlny. Nie do serwisu przez wiele miesięcy?