Volvo XC40 Forum banner

Podnoszenie samochodu za pomocą podnośnika

24K views 52 replies 13 participants last post by  cav8tor  
#1 ·
Czy ktoś używał podnośnika samochodowego do tego samochodu?
Czy użyłeś gumowych podkładek, tak jak w Tesli?
Czego użyłeś do podniesienia samochodu, aby zamontować opony zimowe?
Dziękuję.

#4 ·
Dziękuję. Nigdy wcześniej tego nie widziałem.
Jestem ciekaw, jak zrobili to inni. Oczywiście mogę użyć podnośnika nożycowego, który był dostarczony z samochodem, ale jest on zbyt wolny.
Czy ostatecznie podniosłeś samochód? Chcę użyć podnośnika podłogowego, aby zmienić koła na zimowe, ale nie jestem pewien, których punktów podnoszenia użyć. Znam wycięcia w plastiku odsłaniające ramę (przy małych trójkątach w wykończeniu), ale wydaje się, że są też plastikowe punkty montażowe nieco dalej do wewnątrz.

#6 ·
Tak, jesteśmy w tej samej łódce. Właściwie założyłem wątek na ten temat, żeby zobaczyć, czy ktoś ma jakieś uwagi: Najlepsze punkty podnoszenia

Moim ostatnim rozwiązaniem jest podnośnik nożycowy, ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Miałem jednak pomysł, jak mimo to użyć podnośnika podłogowego.

Jeśli zmierzę wycięcie i zamówię dobrze dopasowany gumowy adapter podkładki podnośnika jak ten, być może będę mógł użyć podnośnika podłogowego bez uszkadzania samochodu.

#12 ·

Zamówiłem ten Adapter Jack Pad w rozmiarze średnim. Jest napisane, że podkładka ma udźwig 3-4 tony. Dostawa zajmie trochę czasu. Jak tylko tu dotrze, zrobię kilka zdjęć. Wierzę, że to ten sam, który jest podlinkowany w jednym z powyższych postów.
Ujawnienie: Muszę podnieść samochód, aby zmienić opony. Nie używam tej podkładki, aby wejść pod samochód, nie ma na czym pracować pod spodem... już nie, to EV. Jeśli musisz wejść pod samochód, użyj ramp.

#15 ·
Uważaj, są recenzje, które mówią o pękaniu. Specyfikacja nośności 3-4 tony może nie uwzględniać ostrych spoin dociskowych. Jednostką specyfikacji mogą być tony na cal kwadratowy.
Dziękuję. Uważam. Na rynku naprawdę nie ma nic innego w rozsądnym przedziale cenowym. Spróbuję tego i dam znać. Szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby to zadziałało zgodnie z zaleceniami. 1,2 tony powinno być do zniesienia dla podkładki, ale biorąc pod uwagę materiał i sposób, w jaki jest wykonana, myślę, że zawiedzie po 2-4 podniesieniach samochodu. Zobaczymy, musimy. Może to być miły produkt niespodzianka z garażu w Chinach...😐

#17 ·
#19 ·
Znowu na długi weekend. Próbowałem rozwiązać problem podnoszenia w najbardziej kanadyjski sposób, jak to możliwe - krążek hokejowy. Używamy ich do wszystkiego - grania, polowania, samoobrony i oczywiście podnoszenia volvo.

Oto punkty podnoszenia:
PRZÓD strona pasażera:
Image

Pomysł polega na nacięciu krążka piłą do metalu:
Image

Image

Szczelina nie musi być głęboka.
Image

I moment prawdy.
Image

Jak widać, to nie działa. Stal przecięła krążek i weszła głębiej. Samochód jest bardzo ciężki, a guma uretanowa w ogóle nie zadziała.

Odkształcenie jest widoczne, a szczelina, którą wyciąłem wcześniej, jest teraz w ponad połowie. NIE DOBRZE i nie jest to opcja.
Oto drugi niecięty krążek hokejowy. To bardzo dobra demonstracja tego, jak ciężki jest samochód.
Image

Podsumowując: gumowe adaptery nie będą działać w naszych samochodach. Musi to być wytrzymały adapter aluminiowy lub stalowy, jak ten, który został zasugerowany przez Greg S.

Nie trać czasu i pieniędzy na gumowe podkładki. Krążek hokejowy jest wykonany z tego samego materiału - uretanu. Nadal czekam na ten, który zamówiłem, ale nie jestem optymistą.

Ciąg dalszy nastąpi.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Image

#20 ·
Ciekawe! LOL re: Kanada/krążek hokejowy. Myślę, że słyszałem, że ludzie używają ich jako mocowań silnika w Volvo 240. Pomyślałbyś, że przetrwają wszystko. W AUS samochód nie jest nawet wyposażony w podnośnik nożycowy! Pracowałem dla GM/Holden i mieliśmy wiele wymagań dotyczących punktów podnoszenia, aby upewnić się, że podnoszenie jest bezpieczne i nie uszkodzi samochodu. Ciekawe byłoby zobaczyć, jak oryginalny podnośnik nożycowy łączy się z tym kołnierzem na nadwoziu... czy cała waga samochodu spoczywa na kołnierzu, a wcięcie w podnośniku nożycowym służy tylko do utrzymania go na środku kołnierza, czy też podnośnik nożycowy jest zaprojektowany z wystarczająco głębokim wcięciem, aby głowica podnośnika spoczywała na poziomej części nadwozia wewnątrz i na zewnątrz kołnierza. Brzmi jakby aluminiowe dyski mogły być dobrym rozwiązaniem. Czy można umieścić kawałek sklejki wycięty w okrągły kształt podnośnika podłogowego i użyć go do kontaktu z dolną częścią kołnierza nadwozia? Naprawdę zależy to od tego, czy kołnierz jest zaprojektowany do przenoszenia obciążenia, czy też są to powierzchnie poziome wewnątrz i na zewnątrz, które przejmują obciążenie. Hmm...

#21 ·
Interesujące! LOL re: Canada/krążek hokejowy. Myślę, że słyszałem, że ludzie używają ich jako mocowań silnika w Volvo 240. Człowiek pomyślałby, że przetrwają wszystko. W AUS samochód nie jest nawet wyposażony w podnośnik nożycowy! Pracowałem dla GM/Holden i mieliśmy wiele wymagań dotyczących punktów podnoszenia, aby upewnić się, że podnoszenie jest bezpieczne i nie uszkodzi samochodu. Ciekawe byłoby zobaczyć, jak oryginalny podnośnik nożycowy łączy się z tym kołnierzem na nadwoziu... czy cała waga samochodu spoczywa na kołnierzu, a wcięcie w podnośniku nożycowym służy tylko do utrzymania go na kołnierzu, czy też podnośnik nożycowy jest zaprojektowany z wystarczająco głębokim wcięciem, aby głowica podnośnika spoczywała na poziomej części nadwozia wewnątrz i na zewnątrz kołnierza. Brzmi jakby aluminiowe dyski mogły być dobrym rozwiązaniem. Czy można by było położyć kawałek sklejki wycięty w okrągły kształt podnośnika podłogowego i użyć go do kontaktu z dolną częścią kołnierza nadwozia? Naprawdę zależy to od tego, czy kołnierz jest zaprojektowany do przenoszenia obciążenia, czy też to poziome powierzchnie wewnątrz i na zewnątrz przenoszą obciążenie. Hmm...
Sklejka nie zadziała. Ten kołnierz jest za wąski i ją przetnie. Nie jestem pewien, dlaczego tak zrobili. Jedynym odsłoniętym metalem jest ta metalowa krawędź, wszystko inne jest pokryte plastikową osłoną. Użyję podnośnika nożycowego samochodu i zamieszczę więcej zdjęć.

#43 ·
Jest podnośnik nożycowy do pojazdu. Wcięcie jest bardzo płytkie. Musi być bezpieczniejsze niż...
View attachment 1724

View attachment 1725

Nie może spoczywać na plastikowej osłonie. Musi być na kołnierzu.
Dzięki za zdjęcia! Jeśli porównasz głębokość szczeliny w podnośniku nożycowym (która pasowałaby do spoiny zaciskowej) do wysokości spoiny zaciskowej, jasne jest, że podnośnik nożycowy podnosi samochód na spoinie zaciskowej. Boki podnośnika nożycowego nigdy nie uderzają w plastikową osłonę ani nic innego.

Po porównaniu szczeliny w podnośniku nożycowym i spoiny zaciskowej, wczoraj wróciłem do moich całorocznych opon fabrycznych, używając tylko podnośnika podłogowego (który już ma gumową górę) plus kolejną cienką warstwę gumy, którą miałem w pobliżu. Żadnych problemów z podnoszeniem samochodu na spoinie zaciskowej. Oczywiście ustawiłem górną płytę podnośnika podłogowego tak, aby żaden metal nie dotykał spoiny zaciskowej.

Ponadto, kiedy mój lokalny Discount Tires montował zimowe koła, obserwowałem ich i po prostu podnieśli samochód za pomocą podnośnika podłogowego, który również miał gumową górę, upewniając się, że trafili w punkty podparcia.

Kupię parę krążków sugerowanych przez Homera, ale tak naprawdę nie sądzę, żeby były potrzebne, biorąc pod uwagę konfigurację fabrycznego podnośnika nożycowego.

#23 ·
OK, więc patrząc na to, to kołnierz przejmuje całe obciążenie. Czy jest jakiś powód, dla którego nie możesz po prostu użyć swojego podnośnika pod kołnierzem, czy martwisz się, że będzie miał 2 obciążenia punktowe z przodu i z tyłu okrągłej płyty podnoszącej podnośnika?

#24 ·
OK, więc patrząc na to, to kołnierz przejmuje całe obciążenie. Czy jest jakiś powód, dla którego nie możesz po prostu użyć swojego podnośnika pod kołnierzem, czy martwisz się, że będzie miał 2 obciążenia punktowe z przodu i z tyłu okrągłej płyty podnoszącej podnośnika?
To i ześlizgiwanie się. Mam teraz inny pomysł po zobaczeniu podnośnika nożycowego. Swoją drogą założyłem opony zimowe i użyłem podnośnika typu "taczka" z krążkiem hokejowym i małym kątowym profilem aluminiowym, aby wyrównać obciążenie. Zadziałało, ale nie polecę tego. Byłem zbyt leniwy, żeby kręcić w górę i w dół uchwytem podnośnika nożycowego i wymyśliłem to rozwiązanie.

#26 ·
Muszę przywrócić ten stary temat. Wkrótce musimy zmienić opony. Gumowa podkładka Powyższa podkładka jest okropna. Nie marnuj pieniędzy i czasu. Udowodniono, że nasze samochody są bardzo ciężkie, nic 'miękkiego' nie zadziała. Podkładka musi być aluminiowa lub innego rodzaju metalu. Nic więcej. Zobacz zdjęcia poniżej. Wszystko jest zdeformowane.
Image
Image

#34 ·
Czy ktoś z was widział ten wątek poniżej:

W poście z 1 listopada 2021 roku napisano, że żółty punkt to ten, do którego można użyć "lewarek podłogowy", podczas gdy czerwony spaw zaciskowy jest przeznaczony do podnośnika nożycowego, który znajduje się w samochodzie.

Czy ktoś tego próbował?

Image

#35 ·
Czy ktoś z was widział ten wątek poniżej:

W poście z 1 listopada 2021 roku napisano, że żółty punkt to ten, którego można użyć do "podnośnika podłogowego", podczas gdy czerwony spaw zaciskowy jest przeznaczony do podnośnika nożycowego, który znajduje się w samochodzie.

Czy ktoś tego próbował?

View attachment 3057
Patrząc na zdjęcia w podanym przez Ciebie adresie URL, zauważysz najpierw, że pochodzą one z forum XC40, a pełne zdjęcie spodu samochodu z tłumikami jest oczywiście pojazdem ICE i różni się od zdjęcia w naszej instrukcji. Uważam, że nasza instrukcja P8 pokazuje tylko pozycje spoin zaciskowych.

#44 ·
Może i późno to zauważyłem, ale właśnie z pix w tym wątku zdałem sobie sprawę, że podnośnik nożycowy P8 wydaje się być przeznaczony do podnoszenia samochodu z plastikowego wzmocnienia, które zostało zaznaczone na żółto, a nie z kołnierza zaznaczonego na czerwono. Jeśli to prawda, zwykły podnośnik podłogowy wykonałby świetną robotę podnosząc z tych samych plastikowych wzmocnień bez dodatkowych gumowych krążków itp.

#45 ·
Może wolno dochodzę do wniosku, ale właśnie zdałem sobie sprawę ze zdjęć w tym wątku, że podnośnik nożycowy P8 wydaje się być przeznaczony do podnoszenia samochodu z plastikowego wzmocnienia, które zostało zaznaczone na żółto, a nie z kołnierza zaznaczonego na czerwono. Jeśli to prawda, zwykły podnośnik podłogowy wykonałby świetną robotę, podnosząc z tych samych plastikowych wzmocnień bez dodatkowych gumowych krążków itp.
Wygląda na to, że to rzeczywiście CZERWONY kołnierz jest przeznaczony dla podnośnika nożycowego. Przynajmniej dla Recharge, ponieważ to zdjęcie z żółtym kółkiem pochodzi z wersji ice.

#46 ·
Mam podnośnik 2-kolumnowy w mojej szopie/warsztacie, którego używam do innych Volvo, ale ważą one tylko około 1400 kg…z XC40 EV o wadze 2200 kg jestem trochę zaniepokojony…prawdopodobnie irracjonalne, ponieważ podnośnik jest przeznaczony dla 4000 kg, ale tak…Zakładam, że 4 gumowe podkładki podnośnika będą dobrze przylegać do kołnierzy, gdzie podnośnik nożycowy ma podnosić. Może spróbuję kiedyś - może kiedy będę potrzebował nowych opon i po wygaśnięciu gwarancji LOL!

#47 ·
Wypróbowałem kilka podkładek podnośnika, w tym poliuretanowe i gumowe. Problem z gumowymi polega na tym, że bardzo się odkształcają pod wpływem nacisku. Oba typy wydają się wywierać nacisk na otaczającą listwę, gdzie znajdują się odsłonięte spawy zaciskowe. Nie zdejmowałem listwy wokół spawów zaciskowych, ale wydaje się, że jest duża szczelina, zanim pojawi się jakakolwiek struktura.

Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest ta metalowa https://smile.amazon.com/gp/product/B081ZZBH26/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o03_s00?ie=UTF8&th=1. Ta podkładka zawiera kilka wbudowanych magnesów i bardzo łatwo pasuje do tylnych punktów podnoszenia. Z przodu podważyłem listwę na zewnątrz, aby wsunąć podkładkę w całości wokół odsłoniętego spoiny zaciskowej.

Dołączyłem kilka zdjęć w celach porównawczych. Jak wspomniałem wcześniej, moje obecne rozumienie (w oparciu o konstrukcję dołączonego podnośnika nożycowego) jest takie, że P8 musi być podnoszony przez odsłonięte spawy zaciskowe (i z powodzeniem zrobiłem to za pomocą podnośnika podłogowego z ochronną gumą).

Attachments

#48 ·
Próbowałem kilku podkładek podnośnika, w tym poliuretanowych i gumowych. Problem z gumowymi polega na tym, że bardzo się odkształcają pod wpływem nacisku. Oba typy wydają się wywierać nacisk na otaczające wykończenie, gdzie znajdują się odsłonięte spawy zaciskowe. Nie zdejmowałem wykończenia wokół spawów zaciskowych, ale wydaje się, że jest duża szczelina, zanim pojawi się jakakolwiek struktura.

Najlepszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest ten metalowy https://smile.amazon.com/gp/product/B081ZZBH26/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o03_s00?ie=UTF8&th=1. Ta podkładka zawiera kilka wbudowanych magnesów i bardzo łatwo pasuje do tylnych punktów podnoszenia. Z przodu podważyłem wykończenie na zewnątrz, aby wsunąć podkładkę w pełni wokół odsłoniętego spoiny zaciskowej.

Dodałem kilka zdjęć w celach porównawczych. Jak wspomniałem wcześniej, moje obecne zrozumienie (w oparciu o konstrukcję dołączonego podnośnika nożycowego) jest takie, że P8 musi być podnoszony przez odsłonięte spoiny zaciskowe (i z powodzeniem zrobiłem to za pomocą podnośnika podłogowego, który miał ochronną gumę).
Bardzo ładnie. Metal jest odpowiedzią.
Obawiałem się, że ta konkretna podkładka ma zbyt głębokie cięcie i szyna nie sięgnie dna i będzie spoczywać na bokach podkładki. Wydaje się, że się myliłem, co jest świetne. Zamówię ten. Dziękuję za udostępnienie.

#51 ·
Zaraz w końcu zmienię moje zimowe opony/felgi na letnie i czy ktoś wie, jakim momentem dokręcić śruby?
Z instrukcji:

Śruby kół należy dokręcać momentem 140 Nm. (103 stopy-funt). Zbyt mocne lub zbyt luźne dokręcenie może uszkodzić nakrętki i śruby.