Volvo XC40 Forum banner

Volvo i Starbucks ogłaszają nową sieć szybkiego ładowania EV

24K views 172 replies 25 participants last post by  BigVikC40Dadda  
#1 ·
Świetna wiadomość dla @SeattleCat. Nie tak duży problem (jeszcze) dla nas w innych częściach kraju.

#3 ·
Jeśli to do nas przyjdzie... to mam problem. Kolejny powód, żeby moja żona poszła do Starbucks! Jeśli pójdzie też do Target, to jestem w czarnej d:rolleyes: Powiedzie, że musi iść do Target, żeby się "naładować", podczas gdy samochód stoi naładowany w garażu.😫

#10 ·
Jeśli to do nas przyjdzie... będę miał kłopoty. Kolejny powód dla mojej żony, żeby poszła do Starbucks! Jeśli zrobią też Target, to jestem w czarnej [***] :rolleyes: Powiedzie, że musi iść do Target, żeby się "naładować", kiedy samochód stoi naładowany w garażu.😫
Mój mąż może mnie w ogóle wykluczyć z Target, jeśli dodadzą ładowanie :LOL:

#5 ·
Zastanawiam się, czy Starbucks również dotuje......... ZDECYDOWANIE zatrzymałbym się na kawę, zwłaszcza podczas podróży.
Nie inaczej niż tutaj, zauważam, że większość superchargerów EA w miastach znajduje się w centrach Walmart - sprytne.
Ale jeśli Starbucks je ma, na pewno pójdę na kawę!

#6 ·
Zastanawiam się, czy Starbucks również subsydiuje......... ZDECYDOWANIE zatrzymałbym się na kawę, zwłaszcza podczas podróży.
Nie inaczej niż tutaj, zauważam, że większość superładowarek EA w miastach znajduje się w centrach Walmart - sprytne.
Ale jeśli Starbucks je ma, na pewno poszedłbym na kawę!
Pojechaliśmy do tak wielu Walmartów podczas naszej podróży …. I zawsze umieszczają je w rogu parkingu, jakby byli zawstydzeni, że tam jesteśmy.

Niestety stacje ładowania mają tendencję do bycia używanymi jako toalety…

#8 ·
Świetna wiadomość dla @SeattleCat. Niezbyt duży problem (jeszcze) dla tych z nas w innych częściach kraju.

Najnowsze informacje na ten temat!

Pełna lista społeczności, które będą miały ładowarki EV w lokalizacjach Starbucks wzdłuż trasy, obejmuje:
  • Seattle, WA
  • Issaquah, WA
  • Yakima, WA
  • Hermiston, OR
  • La Grande, OR
  • Nampa, ID
  • Twin Falls, ID
  • Uintah, ID
  • Sandy, UT
  • Provo, UT
  • Grand Junction, CO
  • Glenwood Springs, CO
  • Silverthorne, CO
  • Idaho Springs, CO
  • Broomfield, CO

Podczas gdy kierowcy każdego EV wyposażonego w standardowe gniazdo CCS1 lub CHAdeMO będą mogli korzystać z tych stacji za opłatą, kierowcy samochodów Volvo otrzymają dodatkową korzyść w postaci bezpłatnego dostępu do tych stacji lub po preferencyjnych stawkach.

#9 ·
Najnowsze informacje na ten temat!

Pełna lista społeczności, które będą miały ładowarki EV w lokalizacjach Starbucks wzdłuż trasy, obejmuje:
  • Seattle, WA
  • Issaquah, WA
  • Yakima, WA
  • Hermiston, OR
  • La Grande, OR
  • Nampa, ID
  • Twin Falls, ID
  • Uintah, ID
  • Sandy, UT
  • Provo, UT
  • Grand Junction, CO
  • Glenwood Springs, CO
  • Silverthorne, CO
  • Idaho Springs, CO
  • Broomfield, CO

Podczas gdy kierowcy każdego EV wyposażonego w standardowe gniazdo CCS1 lub CHAdeMO będą mogli korzystać z tych stacji za opłatą, kierowcy samochodów Volvo otrzymają dodatkową korzyść w postaci bezpłatnego dostępu do tych stacji lub po preferencyjnych stawkach.

#12 ·
Im szybciej te 60 ładowarek zostanie uruchomionych, tym lepiej. Kupię nawet rzeczy w Starbies, jeśli będę mógł podjechać do ładowarki na parkingu. Zauważ, że plany omijają miasta, w których teoretycznie już istnieje szybka ładowarka CP. Dla tych z was, którzy myślą o wyruszeniu w tę podróż z Denver do Seattle (która jest piękną trasą!), należy pamiętać, że "Uintah, ID" znajduje się faktycznie w stanie Utah, na południe od Ogden, na północ od Salt Lake City. Możesz również spróbować szczęścia, pokonując 195 mil z Provo do Moab, gdzie możesz zaparkować, a następnie wsiąść do luksusowego pociągu Rocky Mountaineer na czterodniową lub sześciodniową podróż powrotną do Denver.

#16 ·
ZAKTUALIZOWANO z dnia 2023-07-05: Sklepy Starbucks zlokalizowane w Hermiston i LaGrande w stanie Oregon niedawno uruchomiły swoje nowe jednostki ChargePoint marki Volvo! Zdarzyło się to w kwietniu i maju tego roku. Pierwsze jednostki pojawiły się w Provo w stanie Utah wkrótce po pierwotnej zapowiedzi w sierpniu 2022 roku. (Zamierzam pojechać do La Grande, żeby zrobić zdjęcie mojego C40 ze słupkiem do ładowania z logo.)

Uintah w stanie Utah ogłosiło, że ich stacja Volvo nadchodzi, ale nie zaktualizowało statusu od marca:

Co ciekawe, ChargePoint, Starbucks i Volvo nie wydały własnych komunikatów prasowych ani nie zrobiły zamieszania PR wokół żadnej z tych nowych ładowarek.

Oto oryginalna lista proponowanych lokalizacji na tym głównym zachodnim korytarzu autostradowym łączącym Salt Lake City, Denver, Boise i Seattle (jednostki online ChargePoint/Volvo/Starbucks pogrubione = pięć lokalizacji, 20 słupków).
  • Seattle, Wash. (status nieznany)
  • Issaquah, Wash. (brak postępów)
  • Yakima, Wash. (brak postępów)
  • Hermiston, Ore. (wymienione jako online)
  • La Grande, Ore. (wymienione jako online)
  • Nampa, Idaho (brak postępów)
  • Twin Falls, Idaho (wymienione jako online)
  • Unitah, Utah (status nieznany)
  • Sandy, Utah (status nieznany)
  • Provo, Utah (wymienione jako online)
  • Grand Junction, Colo. (wkrótce)
  • Glenwood Springs, Colo. (wymienione jako online)
  • Silverthorne, Colo. (brak postępów)
  • Idaho Springs, Colo. (brak postępów)
  • Broomfield, Colo. (brak postępów)

#18 ·
ZAKTUALIZOWANO z dnia 05.07.2023: Sklepy Starbucks zlokalizowane w Hermiston i LaGrande w stanie Oregon niedawno uruchomiły swoje nowe jednostki ChargePoint marki Volvo w Internecie! Zdarzyło się to w kwietniu i maju tego roku. Pierwsze jednostki pojawiły się w Provo w stanie Utah wkrótce po pierwotnej zapowiedzi w sierpniu 2022 roku. (Zamierzam pojechać do La Grande tylko po to, żeby zrobić zdjęcie mojego C40 z markowym słupkiem do ładowania.)

Uintah w stanie Utah ogłosiło, że ich stacja Volvo nadchodzi, ale nie zaktualizowało statusu od marca:

Co ciekawe, ChargePoint, Starbucks i Volvo nie wydały własnych komunikatów prasowych ani nie zrobiły szumu PR wokół żadnej z tych nowych ładowarek.

Oto oryginalna lista proponowanych lokalizacji na tym głównym zachodnim korytarzu autostradowym łączącym Salt Lake City, Denver, Boise i Seattle (jednostki online ChargePoint/Volvo/Starbucks pogrubione = pięć lokalizacji, 20 słupów).
  • Seattle, Wash. (nieznany status)
  • Broomfield, Colo. (brak postępów)
Postęp na pewno. Zastanawiałem się, jaki jest najnowszy status tego projektu. Dzięki @bogiesan!

#17 ·
Przyjaciel wysłał mi zdjęcia stacji ładowania Volvo/Starbucks w La Grande OR. Podobnie jak na zdjęciach, które widziałem z czterech innych stacji online, obszar ładowania nie jest zadaszony, ale prawdopodobnie jest dobrze oświetlony przez oświetlenie parkingu Starbies. Nie ma też ścian, więc nic nie chroni odwiedzających i klientów przed szalejącymi wiatrami, które możemy tu mieć.

#20 ·
Podoba mi się dodanie nowych ładowarek, w ten weekend zatrzymałem się zarówno w Provo, UT, jak i La Grande, OR. Stawki wydają się być stałe, niezależnie od tego, kto ładuje, odpowiednio 0,48/kWh i 0,45/kWh. Co się stało z "kierowcami samochodów Volvo, którzy otrzymają dodatkową korzyść w postaci dostępu do tych stacji bezpłatnie lub po preferencyjnych stawkach"?
W La Grande po prostu podjechałem do EA, ponieważ stawka jest tańsza, a ładowarka szybsza.

#21 ·
Podoba mi się dodanie nowych ładowarek, w ten weekend zatrzymałem się zarówno w Provo, UT, jak i La Grande, OR. Stawki wydają się być stałe, niezależnie od tego, kto ładuje, odpowiednio 0,48/kWh i 0,45/kWh. Co się stało z "kierowcami samochodów Volvo otrzymają dodatkową korzyść w postaci dostępu do tych stacji bez opłat lub po preferencyjnych stawkach"?
W La Grande po prostu poszedłem do EA, ponieważ stawka jest tańsza, a ładowarka szybsza.
Ta stawka 0,48c i 0,45c/kWh jest naprawdę droga. Dlaczego Volvo nie umieszcza nas w 1-2-letnim darmowym planie, zwłaszcza dla tych nowo wybudowanych ładowarek marki Volvo, czy też to ChargePoint podjął decyzję o cenach? Wiem, że model cenowy jest bardzo zależny od stanu i kodu pocztowego, więc ładowarki na zachodnim wybrzeżu są droższe niż w większości kraju?

Moje ostatnie wskaźniki sesji ładowania 4 lipca:

Dziękujemy za ładowanie z Electrify America.

04.07.2023 15:41:50
Walmart 335 - Jackson, TN
2196 Emporium Drive
Jackson, Tennessee 38305
Ładowarka: #100238-01
Identyfikator sesji: 15634351

Suma zapłacona: 4,68 USD

Plan: Plan szybkiego ładowania Volvo DC
Cena ładowania: 0,29 USD/min (przed opodatkowaniem)
Praca na biegu jałowym: 0,00 USD (0,00 USD/min)
Podatek od sprzedaży (9,75%): 0,42 USD
Zniżka: 0,00 USD

Koniec stanu naładowania: 79%
Całkowita dostarczona energia: 17,4530 kWh
Energia rozliczona: 17,0000 kWh
Typ zasilania: DC
Maksymalna prędkość ładowania: 81,00 kW
Czas rozpoczęcia ładowania: 15:26:50
Czas zatrzymania ładowania: 15:41:50
Czas ładowania: 00:14:42
Okres karencji: 00:00 min
Czas rozpoczęcia pracy na biegu jałowym: 00:00:00
Czas zatrzymania pracy na biegu jałowym: 00:00:00
Płatny czas pracy na biegu jałowym: 00:00

#22 · (Edited)
Na FB, współpracownik zamieścił zdjęcia nowej instalacji Starbucks/Volvo/ChargePoint w Broomfield, Kolorado. To daje sześć z piętnastu. Znowu, dziwne, że żadne z trzech przedsiębiorstw nie wydało komunikatów prasowych. Najnowsza stacja najwyraźniej nie jest wymieniona jako online, a zdjęcie sugeruje, że nie została jeszcze uruchomiona.

• Seattle, Wash. (status nieznany)
  • Broomfield, Colo. (ukończone, ale nie uruchomione)

#23 ·
Na FB, współpracownik zamieścił zdjęcia nowej instalacji Starbucks/Volvo/ChargePoint w Broomfield, Kolorado. To daje sześć z piętnastu. Znowu, dziwne, że żadna z trzech firm nie wydała komunikatów prasowych. Najnowsza stacja najwyraźniej nie jest wymieniona jako online, a zdjęcie sugeruje, że nie została jeszcze uruchomiona.

• Seattle, Wash. (nieznany status)
  • Broomfield, Colo. (ukończone, ale nie uruchomione)
W pewnym momencie, kiedy ta sieć zostanie uruchomiona, chciałbym odbyć tę podróż C40 i zobaczyć wspaniałe Utah, Kolorado, Idaho i Waszyngton po drodze!🙂

#26 ·
Podbijam ten wątek, żeby zobaczyć, czy BigVik otrzymał odpowiedź od Volvo lub czy mamy dodatkowe informacje na temat pozostałych dziewięciu lokalizacji z listy.
Miałem to wysłać @bogiesan był zajęty zwykłym życiem zawodowym… przekazałem tę aktualizację do ChargePoint. Jak wygodnie ze strony Volvo? 😅. Czy to nie jest partnerstwo? Mam przeczucie, że jeśli napiszę do ChargePoint, odeślą mnie do Starbucks, a oni odeślą mnie z powrotem do Volvo… wystarczy.

Aktualizacja od obsługi klienta Volvo z 3.08.2023.
Image

#27 ·
Cóż, ona jest całkowicie bezwartościowa. Dostałem to dzisiaj (za zgodą na publiczne publikowanie):

David: W tej chwili mamy 8 potwierdzonych ładowarek online w lokalizacjach Starbucks, a pozostałe 7 ma zostać ukończonych i dostępnych do końca tego roku. Te, które są otwarte, są następujące:
  1. Glenwood Springs Colorado
  2. Provo Utah
  3. Sandy Utah
  4. Uintah Utah [łatwo błędnie napisane]
  5. Twin Falls Idaho
  6. La Grande Oregon
  7. Hermiston Oregon
  8. Seattle Washington
    Med vänliga hälsningar!
    Z poważaniem,
    Joseph
    Specjalista Volvo | Obsługa klienta
To trochę mylące, ponieważ mamy potwierdzenie z postu na FB, że Broomfiled CO jest również online, więc to dziewięć z planowanych piętnastu. Nie pomyślałem, żeby zapytać o sposób rozliczania samochodów Volvo. Oryginalny komunikat prasowy sugerował, że samochody elektryczne Volvo będą ładowane za darmo na tych słupach marki Volvo.

#28 ·
Z nowymi informacjami od działu relacji z mediami Volvo, oto aktualna lista pokazująca dziewięć z piętnastu stacji ładowania STarbucks online i zapewnienia, że zasoby korytarza powinny zostać ukończone zgodnie z harmonogramem do końca 2023 roku:
  • Seattle, Wash. (online)
  • Hermiston, Ore. (online)
  • La Grande, Ore. (online)
  • Twin Falls, Idaho (online)
  • Uintah, Utah (online)
  • Sandy, Utah (online)
  • Provo, Utah (online)
  • Glenwood Springs, Colo. (online)
  • Broomfield, Colo. (ukończone, ale jeszcze nie uruchomione)
Jeśli prowadzisz notatki w domu, te jednostki ChargePoint marki Volvo to słupy 62kW. Na liście mają być cztery przy każdym Starbies. Nie wiem, czy mają podwójne kable, ani jak jest obsługiwane udostępnianie zasilania. Te piętnaście sklepów jest oddalonych od siebie o 100-200 mil wzdłuż części korytarza autostrady I-84, który zaczyna się w Denver CO, przebiega przez Salt Lake City UT, Boise ID i Yakima WA, a kończy się w Seattle WA. Chociaż mógłbym cieszyć się postojem w Starbies, zwłaszcza gdyby ładowanie było darmowe, różnica między pochłanianiem kW przy 150 kW a 62 kW mogłaby wynieść dziesięć godzin i potrzebowałbym 15-20 postojów na ładowanie w C40. Jednak wszystkie informacje o trasach i ładowaniu, które otrzymuję z Map, PlugShare, EA i ABRP, są dziwnie sprzeczne. I żadna z aplikacji nie ma tych nowych słupów Volvo w swoich zasobach.

#31 ·
Doceniam aktualizacje @bogiesan! To pokazuje, jak źle skoordynowany jest ten wysiłek. Słupki 62KW nie zrobią dużej różnicy, z wyjątkiem tego, że będziemy musieli dłużej czekać na ładowanie. Miło byłoby zobaczyć, czy właściciele C/XC40 w tych stanach (Utah, Idaho, Kolorado, Waszyngton) mogliby przetestować niektóre z tych ładowarek marki Volvo.
Często 150 słupków w mojej okolicy kończy się na maksymalnie 60, nawet przy idealnych socach. Minęło już ponad rok, odkąd dostałem 140 lokalnie.

Ponieważ soc staje się mniej idealny (gdy samochód się ładuje), różnica między 150 a 62 maleje i ostatecznie staje się zerowa.

Będę musiał znaleźć słupki w Seattle i zobaczyć, jak dobrze działają.

#29 · (Edited)
... a ponadto żadna z trzech firm w ogóle nie robi szumu wokół tych nowych ładowarek. Na przykład, jeśli wyszukam "Starbucks/Volvo in Twin Falls ID", otrzymam notkę ze stacji radiowej z marca 2022 roku. Strona internetowa poświęcona Bridgeview Starbies w Twin Falls nie wymienia ładowania EV jako udogodnienia w swoim sklepie. Nie rozumiem tego. Wykorzystywałbym to przy każdej okazji, ale wydają się czekać, aż korytarz zostanie całkowicie zbudowany

#30 ·
... i co więcej, żadna z trzech firm w ogóle nie robi szumu wokół tych nowych ładowarek. Na przykład, jeśli wyszukam "Starbucks/Volvo w Twin Falls ID", otrzymuję notkę ze stacji radiowej z marca 2022 r. Strona internetowa poświęcona Bridgeview Starbies w Twin Falls nie wymienia ładowania EV jako udogodnienia w swoim sklepie. Nie rozumiem tego. Wykorzystałbym to przy każdej okazji, ale wydają się czekać, aż korytarz zostanie całkowicie zbudowany

Starbies, Twin Falls ID (ładowarka czy nie?)
Lokalna gazeta: ładowarki Starbies
Doceniam aktualizacje @bogiesan! Pokazuje to, jak źle skoordynowany jest ten wysiłek. Słupy 62KW nie zrobią dużej różnicy, z wyjątkiem tego, że będziemy musieli dłużej czekać na ładowanie. Miło byłoby zobaczyć, czy właściciele C/XC40 w tych stanach (Utah, Idaho, Kolorado, Waszyngton) mogliby przetestować niektóre z tych ładowarek marki Volvo.

#32 ·
Próbowałem znaleźć stację ładowania Starbucks w Seattle i jak dotąd mi się to nie udało.

Większość miejsc wymienia ją jako Seattle... w Seattle jest wiele Starbies.

Czy ktoś mógłby podlinkować zasób, który pozwala je znaleźć / powiedzieć mi, gdzie się znajduje?

Dzięki.

#33 ·
No więc próbowałem znaleźć stację ładowania Starbucks w Seattle i jak dotąd mi się to nie udało.

Większość miejsc wymienia ją jako Seattle… w Seattle jest wiele starbies.

Czy ktoś mógłby podlinkować zasób, który pozwala je znaleźć / powiedzieć mi, gdzie się znajdują?

Dzięki.
Właśnie napisałem do działu relacji z mediami Volvo (Russell Datz), aby sprawdzić, czy oni/on nam coś powie.

#39 ·
Z mojej strony spekuluję, że trzy firmy zorganizują jakieś ogromne wydarzenie/ogłoszenie PR, ale dopiero po całkowitym zbudowaniu, przetestowaniu i sprawdzeniu korytarza. ChargePoint chce sprzedać dużo ładowarek w stylu korporacyjnym i dla ciężarówek. Starbucks chce, żebyś kupował kawę i ciastka, podczas gdy pochłaniasz trochę kW. A Volvoe chce uznania za wizję. Jest pewna wada dla nas na Zachodzie, że jesteśmy platformą startową dla tej eksperymentalnej sieci/korytarza. Dostajemy starszy styl i mniejsze słupy, podczas gdy korytarz drugiej generacji korzysta ze wszystkich wpadek. Muszę zaznaczyć, że rozmieszczenie 4 słupów o mocy 150+kW jest o wiele bardziej skomplikowane i kosztowne niż rozmieszczenie 4 słupów o mocy 62,5kW. Rząd wielkości więcej pieniędzy i o wiele więcej pozwoleń i spraw związanych z planowaniem przestrzennym. Słupy 62,5kW mogą być w stanie podłączyć się bezpośrednio do istniejącej komercyjnej sieci energetycznej sklepów, podczas gdy większe jednostki ładujące będą wymagały nowych przewodów elektrycznych i ogromnego transformatora, zakładając, że pobliska podstacja w ogóle ma taką moc.

#41 ·
Z mojej strony spekulacje, wierzę, że trzy firmy zorganizują jakieś masowe wydarzenie/ogłoszenie PR, ale dopiero po całkowitym zbudowaniu, przetestowaniu i sprawdzeniu korytarza. ChargePoint chce sprzedać dużo ładowarek dla firm i w stylu przystanków dla ciężarówek. Starbucks chce, żebyś kupił kawę i ciastka, podczas gdy ssiesz kilka kW. A Volvoe chce uznania za wizję. Jest pewna wada dla nas na Zachodzie, że jesteśmy platformą startową dla tej eksperymentalnej sieci/korytarza. Dostajemy starszy styl i mniejsze słupy, podczas gdy korytarz drugiej generacji korzysta ze wszystkich wpadek. Muszę zaznaczyć, że lokalizacja 4x150+kW słupów jest o wiele bardziej skomplikowana i kosztowna niż lokalizacja 4x62,5kW słupów. Rząd wielkości więcej pieniędzy i o wiele więcej pozwoleń i spraw związanych z zagospodarowaniem przestrzennym. Słupy 62,5kW mogą być w stanie podłączyć się bezpośrednio do istniejącej komercyjnej usługi użyteczności publicznej w sklepach, podczas gdy większe jednostki ładujące będą wymagały nowych przewodów elektrycznych i ogromnego transformatora, zakładając, że pobliska podstacja ma w ogóle taką pojemność.
Zrobili więc 2 x 125 + 2 x 62 tutaj w Seattle.

Jest napisane "shared power". Czy to oznacza, że jeśli są tam 4 osoby, przepustowość będzie gorsza niż w przypadku jednej osoby…?

#46 ·

Nie widziałem tego wątku przed opublikowaniem powyższego, ale stacja La Grande, OR jest całkiem elegancka i stanowi mile widzianą opcję w stosunku do ładowarek Electrify America na końcu ulicy.
Super. Miejmy nadzieję, że będą lepiej utrzymane. Poszedłem do notorycznie (w mojej opinii) złego ea w Seattle, w którym rzadko działa więcej niż 1/3 i wszystkie 3 były martwe :(

#47 ·
Jeśli mieszkasz na Zachodzie i prowadzisz punktację w domu, wydaje się, że niektóre instalacje Volvo/Starbucks/ChargePoint to 2x125kW + 2x62kW, podczas gdy inne to 4x62kW (domyślam się, że słupy o mniejszej pojemności znajdują się w mniejszych miastach lub są wynikiem ograniczeń inżynieryjnych lub zezwoleń w tych lokalizacjach).

Jeśli spróbuję zaplanować podróż z Denver do Seattle, korzystając z różnych planistów online, te nowe ładowarki nie zawsze się pojawiają. Jednak wciąż próbuję dowiedzieć się, jak działają te aplikacje, więc mogę nie trafiać na odpowiednie filtry, aby je przeszukać.

#48 ·
Jeśli mieszkasz na Zachodzie i prowadzisz rachubę w domu, wydaje się, że niektóre instalacje Volvo/Starbucks/ChargePoint to 2x125kW + 2x62kW, podczas gdy inne to 4x62kW (domyślam się, że słupy o mniejszej pojemności znajdują się w mniejszych miastach lub są wynikiem ograniczeń inżynieryjnych lub zezwoleń w tych lokalizacjach).

Jeśli spróbuję zaplanować podróż z Denver do Seattle, korzystając z różnych planistów online, te nowe ładowarki nie zawsze się pojawiają. Nadal jednak próbuję dowiedzieć się, jak działają te aplikacje, więc mogę nie trafiać na odpowiednie filtry, aby je przeszukać.
Nie wszystkie ładowarki Starbucks/Volvo są jeszcze ukończone i online.

#49 ·
Nie wszystkie ładowarki Starbucks/Volvo są jeszcze ukończone i online.
Zgadza się, ale pomyślałem, że jednostki, które zostały uruchomione, powinny pojawiać się w bazach danych aplikacji do planowania tras. Ale mogę nie rozumieć interfejsów i filtrów aplikacji, aby poprawnie wyświetlać Volvo/Starbies. Na przykład, zwykle istnieje filtr dla ChargePoint, ale nie zawsze pokazuje on sklepy Starbucks, o których wiadomo, że mają aktywne słupy CP.

Staram się aktualizować listę ładowarek Starbies, gdy tylko dowiem się o budowie lub uruchomieniu nowej. Uważam, że dziewięć z piętnastu zaplanowanych jest już dostępnych, a Glenwood Springs CO i Broomfield CO zostały niedawno uruchomione. Oto lista sprzed kilku tygodni. Jeśli ktoś ma jakieś wiadomości o innych, które są wciąż w budowie, dajcie znać.
  • Seattle, Wash. (online)
  • Hermiston, Ore. (online)
  • La Grande, Ore. (online)
  • Twin Falls, Idaho (online)
  • Uintah, Utah (online)
  • Sandy, Utah (online)
  • Provo, Utah (online)
  • Glenwood Springs, Colo. (online)
  • Broomfield, Colo. (ukończone, ale jeszcze nie uruchomione)

#50 · (Edited)
AKTUALIZACJA 2023.10.06 z nowymi informacjami od VOLVO: Natknąłem się na artykuł w gazecie Yakima WA, w którym stwierdzono, że jeden z ich sklepów Starbies zamówił bank ładowarek 62kW marki Volvo. Nampa ID jest podobno w budowie lub może być również online, ale nie został jeszcze oficjalnie uruchomiony. Nie odwiedziłem sklepu, mimo że jest on zaledwie 15 minut jazdy od mojego domu. Wkrótce tam dotrę. Komunikacja z klientami Volvo przesłała mi tę listę wskazującą, że jedenaście z piętnastu sklepów pomyślnie zainstalowało swoje banki ładowarek. Strony spodziewają się, że cała trasa zostanie ukończona, uruchomiona i mocno promowana do końca 2023 roku. Mam rodzinę w Colorado Springs, więc Boise/Salt Lake City/Denver (i z powrotem) to wycieczka, na którą naprawdę mogę czekać latem przyszłego roku.
  1. Seattle, Wash. (online)
  2. Issaquah, Wash. (brak postępu)
  3. Yakima, Wash. (online)
  4. Hermiston, Ore. (online)
  5. La Grande, Ore. (online)
  6. Nampa, Idaho (w budowie, może)
  7. Twin Falls, Idaho (online)
  8. Uintah, Utah (online)
  9. Sandy, Utah (online)
  10. Provo, Utah (online)
  11. Grand Junction, Colo. (online)
  12. Glenwood Springs, Colo. (online)
  13. Silverthorne, Colo. (brak postępu)
  14. Idaho Springs, Colo. (brak postępu)
  15. Broomfield, Colo. (online)

#60 ·
2023.10.06 AKTUALIZACJA z nowymi informacjami od VOLVO: Natknąłem się na artykuł w gazecie Yakima WA, w którym wskazano, że jeden z ich sklepów Starbies zamówił bank ładowarek 62kW marki Volvo. Nampa ID jest podobno w budowie lub może być również online, ale nie został jeszcze oficjalnie uruchomiony. Nie odwiedziłem sklepu, mimo że to tylko 15 minut jazdy od mojego domu. Wkrótce tam dotrę. Komunikacja z klientami Volvo przesłała mi tę listę, wskazującą, że jedenaście z piętnastu sklepów pomyślnie zainstalowało swoje banki ładowarek. Strony spodziewają się, że cała trasa zostanie ukończona, uruchomiona i mocno promowana do końca 2023 roku. Mam rodzinę w Colorado Springs, więc Boise/Salt Lake City/Denver (i z powrotem) to wycieczka, na którą naprawdę mogę czekać latem przyszłego roku.
  1. Seattle, Wash. (online)
  2. Issaquah, Wash. (brak postępu)
  3. Yakima, Wash. (online)
  4. Hermiston, Ore. (online)
  5. La Grande, Ore. (online)
  6. Nampa, Idaho (w budowie, może)
  7. Twin Falls, Idaho (online)
  8. Uintah, Utah (online)
  9. Sandy, Utah (online)
  10. Provo, Utah (online)
  11. Grand Junction, Colo. (online)
  12. Glenwood Springs, Colo. (online)
  13. Silverthorne, Colo. (brak postępu)
  14. Idaho Springs, Colo. (brak postępu)
  15. Broomfield, Colo. (online)
Byłaby to wspaniała okazja, gdyby kilku z nas zebrało się razem i pojechało z Broomfield do Seattle i przetestowało wszystkie te ładowarki Volvo Starbucks po tym, jak @bogiesan zakończy swoje aktualizacje raportowania produkcji online! 😎. Napełnieni kofeiną i upojeni Starbucksem podczas jazdy po piękniejszych krajobrazach CO, UT, ID, WA 🤩🔥

#51 ·
Znalazłem się wczoraj w Broomfield CO, więc zahaczyłem o ładowarki Starbucks/Volvo i spróbowałem.

Dobra wiadomość:
Istnieją dwie ładowarki i są w pełni sprawne. Otrzymałem 65KW podczas testowego ładowania.

Zła wiadomość:
Nie było za darmo. 0,45 USD/KW z opłatą, jeśli zostaniesz po zakończeniu ładowania. FWIW, aktywowałem sesję za pomocą mojej karty ChargePoint, a nie aplikacji Volvo Cars, ponieważ moja aplikacja nie pokazuje już żadnych stacji ładowania. (Mam otwarty zgłoszenie w Volvo w tej sprawie od ponad miesiąca bez rozwiązania.) Upewniłem się, że połączenie Volvo jest aktywne w aplikacji Chargpoint, ale nie generuje to żadnych specjalnych cen na tej ładowarce. Ponadto Starbucks znajduje się w miejscu, w którym od samego początku nie ma wystarczającej liczby miejsc parkingowych. Kiedy odwiedziłem to miejsce, parking był pełny, a jedno z dwóch miejsc do ładowania było zajęte przez pojazd ICE.

Być może Volvo dotrzyma obietnicy darmowego ładowania dla właścicieli Volvo po ukończeniu całej trasy.

#52 ·
Znalazłem się wczoraj w Broomfield CO, więc zahaczyłem o ładowarki Starbucks/Volvo i spróbowałem.

Dobra wiadomość:
Istnieją dwie ładowarki i są w pełni sprawne. Podczas testowego ładowania uzyskałem 65KW.

Zła wiadomość:
Nie było za darmo. 0,45 USD/KW z opłatą, jeśli zostaniesz po zakończeniu ładowania. FWIW, aktywowałem sesję za pomocą mojej karty ChargePoint, a nie aplikacji Volvo Cars, ponieważ moja aplikacja nie pokazuje już żadnych stacji ładowania. (Mam otwarty zgłoszenie w Volvo w tej sprawie od ponad miesiąca i nie ma rozwiązania.) Upewniłem się, że połączenie Volvo jest aktywne w aplikacji Chargpoint, ale nie generuje to żadnych specjalnych cen na tej ładowarce. Ponadto Starbucks znajduje się w miejscu, w którym od samego początku nie ma wystarczającej liczby miejsc parkingowych. Kiedy tam byłem, parking był pełny, a jedno z dwóch miejsc ładowania było zajęte przez pojazd ICE.

Być może Volvo dotrzyma obietnicy darmowego ładowania dla właścicieli Volvo po ukończeniu całej trasy.
Lód na miejscu ładowania! Jak na ironię, jeśli zostaniemy na miejscu ładowania, dostaniemy karę, ale jeśli zrobi to lód, to nie, ponieważ nie jest zalogowany.

Zastanawiam się, czy istnieje system kar dla samochodów z silnikiem spalinowym na miejscach dla samochodów elektrycznych w ogóle!

Miło wiedzieć, że ładowarki działają. Czy to były te eleganckie, które widziałem? Najładniejsze cholerne ładowarki, jakie kiedykolwiek widziałem!

#55 ·
Czy naklejka to coś, co mają wiele stanów?
Zawsze zakładałem, że wtyczka elektryczna w moim samochodzie to naklejka, ale skoro o tym wspomniałeś, zdaję sobie sprawę, że oznaczałoby to, że funkcjonariusz / osoba wystawiająca bilety jest tak samo zorientowana w rozpoznawaniu pojazdów elektrycznych jak my.

I ile razy ludzie (szczególnie rok lub 2 lata temu) zaczynali rozmowę od „Czy to pojazd elektryczny?” Myślę, że naklejka może być potrzebna.

Nienawidzę naklejek na samochody, ale byłbym skłonny mieć jedną, aby promować i identyfikować się jako posiadacz pojazdu elektrycznego :)

Dzięki za info.

#57 ·
Czy naklejka to coś, co mają wiele stanów?
Zawsze zakładałem, że wtyczka elektryczna w moim samochodzie to naklejka, ale skoro o tym wspomniałeś, zdaję sobie sprawę, że oznaczałoby to, że funkcjonariusz / osoba wystawiająca bilety jest tak samo zorientowana w rozpoznawaniu pojazdów elektrycznych jak my.

I ile razy ludzie (szczególnie rok lub 2 lata temu) zaczynaliby rozmowę od „Czy to pojazd elektryczny?” Myślę, że naklejka może być potrzebna.

Nienawidzę naklejek na samochody, ale byłbym gotów mieć jedną, aby promować i identyfikować się jako posiadacz pojazdu elektrycznego :)

Dzięki za info.
Hehe... dlatego powiedziałem, że „powinniśmy wyświetlać naklejkę” - ja tego nie robię i większość właścicieli pojazdów elektrycznych też nie. Bycie podłączonym do ładowarki wydaje się wystarczającym wskazaniem, że wolno mi przebywać w miejscu ładowania. Specjalna tablica rejestracyjna to lepsza opcja.