Volvo XC40 Forum banner
41 - 60 of 238 Posts
Uważam, że informacje na ekranie dotyczą Map Google jako aplikacji, a nie aktualizacji systemu operacyjnego. W ten sposób udało nam się to uzyskać bez aktualizacji OTA. Google prawdopodobnie testuje A/B jakieś bzdury lub wdraża aktualizację, która w jakiś sposób pogarsza sytuację. Albo wycofuje jedną. Kto to w ogóle wie z Google.
O tak, to w 100% jakieś normalne bzdury Google. To funkcja Map Google, którą Google włącza i wyłącza według zachcianki. W ogóle nie jest to związane z oprogramowaniem Volvo.

Również otrzymałem dzisiaj aktualizację w ramach regularnej konserwacji. Zauważyłem, że niektóre animacje się zmieniły, a ikony ustawień wyglądają trochę bardziej "bąbelkowo"?

Dealer powiedział mi, że różne moduły otrzymały aktualizację i że aktualizacja w moim przypadku ważyła 3 GB. Wcześniej miałem 3.1.9.

Jeśli kogoś to interesuje, dowiedziałem się, które moduły przeszły aktualizację. Oto lista:
  • IHU - jednostka centralna systemu informacyjno-rozrywkowego
  • WAM - moduł szerokiego obszaru (dla systemu kamer parkowania)
  • FLC2 - kamera przednia 2 (kamera na przedniej szybie)
  • TCAM - moduł anteny telematycznej i łączności (znajduje się w płetwie rekina na dachu samochodu - używany do GPS, LTE, zdalnego systemu odblokowywania, rozmowy z samochodem za pośrednictwem aplikacji telefonicznej...)
  • ASDM - główny kontroler domeny bezpieczeństwa (w zasadzie główny kontroler wszystkich spraw związanych z bezpieczeństwem)
  • BCM2 - moduł kontroli hamulców 2
  • DDM - moduł drzwi kierowcy
  • PDM - moduł drzwi pasażera
  • CEM - centralny moduł elektroniki (mózg samochodu)
  • FLR - radar przedni (radar za przednim znaczkiem Volvo)
  • VGM - moduł bramy pojazdu (używany do zapewnienia bezpieczeństwa/izolacji wszystkich podsystemów)

Również otrzymałem dzisiaj aktualizację w ramach regularnej konserwacji. Zauważyłem, że niektóre animacje się zmieniły, a ikony ustawień wyglądają trochę bardziej "bąbelkowo"?

Dealer powiedział mi, że różne moduły otrzymały aktualizację i że aktualizacja w moim przypadku ważyła 3 GB. Wcześniej miałem 3.1.9.

Jeśli kogoś to interesuje, dowiedziałem się, które moduły dokonały skoku. Oto lista:
  • IHU - jednostka centralna infotainment
  • TCAM - moduł anteny telematyki i łączności (znajdujący się w płetwie rekina na dachu samochodu - używany do GPS, LTE, zdalnego systemu odblokowywania, rozmowy z samochodem za pośrednictwem aplikacji telefonicznej...)
  • ASDM - główny kontroler domeny bezpieczeństwa (w zasadzie główny kontroler wszystkich rzeczy związanych z bezpieczeństwem)
  • VGM - moduł bramy pojazdu (używany do zapewnienia bezpieczeństwa/izolacji wszystkich podsystemów)
Czy jest radar? O ile wiem, odległość od poprzedzającego samochodu jest utrzymywana za pomocą kamery... Nie z radarem...

Dziś rano zainstalowałem poprawkę 3.3.16 w moim Volvo C40 Twin 2022 u lokalnego dealera Volvo. Wszystko jest dobrze.😌

View attachment 8891
View attachment 8890
Cześć, czy masz jakieś modyfikacje w sposobie wyświetlania kamer 360 i kamery tylnej? Widziałem obrazy, na których w tej wersji oba można oglądać razem na tym samym ekranie - widok 360° na górze i widok z tyłu poniżej.
Dzięki!

Jeśli kogoś to interesuje, to znalazłem, które moduły przeszły zmianę. Oto lista:
  • WAM - moduł szerokopasmowy (dla systemu kamer parkowania)
  • TCAM - moduł anteny telematycznej i łączności (znajdujący się w płetwie rekina na dachu samochodu - używany do GPS, LTE, zdalnego systemu odblokowywania, rozmowy z samochodem za pośrednictwem aplikacji telefonicznej...)
  • ASDM - główny moduł domeny bezpieczeństwa aktywnego (w zasadzie główny kontroler dla wszystkich spraw związanych z bezpieczeństwem)
Na podstawie tego, czego się dowiedziałem, podejrzewam, że to może być to, co Volvo określa jako "całkowitą modernizację", na wypadek gdybyś kiedykolwiek zobaczył to na zleceniu pracy.

Dealer powiedział mi, że różne moduły otrzymały aktualizację i że w moim przypadku aktualizacja ważyła 3 GB. Wcześniej miałem 3.1.9.

Jeśli kogoś to interesuje, dowiedziałem się, które moduły przeszły aktualizację. Oto lista:
  • IHU - jednostka centralna systemu informacyjno-rozrywkowego
  • TCAM - moduł anteny telematyki i łączności (znajdujący się w płetwie rekina na dachu samochodu - używany do GPS, LTE, zdalnego systemu odblokowywania, rozmowy z samochodem za pośrednictwem aplikacji telefonicznej...)
  • ASDM - główny kontroler domeny bezpieczeństwa aktywnego (w zasadzie główny kontroler wszystkich rzeczy związanych z bezpieczeństwem)
W przypadku OTA, czy te moduły są aktualizowane? Dzięki

Jeśli kogoś to interesuje, dowiedziałem się, które moduły dokonały skoku. Oto lista:
  • TCAM - moduł anteny telematycznej i łączności (znajdujący się w płetwie rekina na dachu samochodu - używany do GPS, LTE, zdalnego systemu odblokowywania, rozmowy z samochodem za pośrednictwem aplikacji telefonicznej...)
  • ASDM - główny kontroler domeny bezpieczeństwa aktywnego (w zasadzie główny kontroler wszystkich rzeczy związanych z bezpieczeństwem)
Czy wiesz, czy zwiększyli limity wejścia ładowania?

W przypadku OTA, czy te moduły są aktualizowane? Dzięki
Jestem prawie pewien, że nie. Uważam, że "całkowita aktualizacja" jest tylko wewnętrzna.
Jestem prawie pewien, że te moduły SĄ instalowane, niezależnie od tego, czy są to OTA, czy też wspomagane przez dealera. Aktualizacje OTA zawsze instalowały wiele podstawowych modułów systemu samochodowego, a nie tylko rzeczy związane z Android Infotainment. OTA po prostu nie mówi nam szczegółów tego, co robi (tak jak pokazywałoby się to na konsoli technika serwisowego dealera).

Nie miałoby sensu mieć DWÓCH RÓŻNYCH wersji aktualizacji 3.3.16. Są takie same.

41 - 60 of 238 Posts