Volvo XC40 Forum banner

Ładowanie nie działa?

29K views 25 replies 11 participants last post by  SeattleCat  
#1 ·
Powinienem wspomnieć, że jest tu również bardzo gorąco. Mieszkam w St. Louis i w tej chwili wskaźnik ciepła wynosi 107. Może to wpływa na to? Nie jestem pewien. Ale czy ktoś miał kiedyś takie doświadczenia, w których się nie ładuje? Trochę się teraz boję, że zabraknie mi baterii i utknę lub nie będę mógł wyjechać z garażu.

#2 ·
Jak próbujesz ładować w domu?
Czy klimatyzacja działa cały czas? Podczas ładowania w gorące dni klimatyzacja może działać, aby utrzymać chłód akumulatora.
Czy istnieje limit natężenia prądu ładowania (natężenia prądu)?
Czy uważasz, że problem z EVgo jest powiązany? Nie było dla mnie jasne, czy jest to problem z płatnością, czy z ładowaniem.
Co mówi Ci samochód na desce rozdzielczej, gdy jest podłączony?

#3 ·
Jak próbujesz ładować w domu?
Czy klimatyzacja działa nieprzerwanie?
Podczas ładowania w gorącą pogodę klimatyzacja może działać, aby utrzymać chłód akumulatora.
Czy istnieje limit natężenia prądu ładowania (natężenia prądu)?
Czy uważasz, że problem z EVgo jest powiązany? Nie było dla mnie jasne, czy jest to problem z płatnością, czy z ładowaniem.
Co mówi ci samochód na desce rozdzielczej, gdy jest podłączony?
Dziękuję za odpowiedź. Obecnie ładuję w domu zwykłą wtyczką, zapomniałem, jak się nazywa, ale to ten sam typ wtyczki, do której wkłada się telewizor. Tak, jest wolno, ale zwykle przynajmniej się podnosi. Teraz tak nie jest. Klimatyzacja wydawała się działać nieprzerwanie, ponieważ kiedy poszedłem to sprawdzić, wciąż działała, ale wszedłem i wyłączyłem ją, aby wymusić jej wyłączenie. Czy nie powinienem tego robić? Fala upałów ustąpi jutro, więc może powinienem spróbować dopiero wtedy.

Limit ładowania, jeśli chodzi o mój samochód, wynosi 6, ale mój samochód nawet się do tego nie zbliży z obecnym podłączeniem. Problem z EVgo jest niezwiązany, po prostu nie rozpoznał mojego konta. Myślę, że sama maszyna jest zepsuta. Chociaż miło byłoby wiedzieć, czy mój samochód w ogóle MÓGŁ się naładować i nie mogłem tego zweryfikować, ponieważ maszyna była zepsuta.

Samochód mówi mi na desce rozdzielczej, że się ładuje, bardzo wolno i że będzie gotowy za około 36 godzin. Ale kiedy sprawdzam później, mówi to samo.

#4 ·
Tak, nie wyłączyłbym ręcznie klimatyzacji.

Nie wiem, co masz na myśli mówiąc 6 dla limitu prądu. Podejrzewam, że to za mało, jeśli masz ustawione 6. Zwykłe gniazdko może obsłużyć 15 amperów, ale powinieneś ustawić 12 (80%), ale nie zmieniaj tego, dopóki inni się nie wypowiedzą.

Czy możesz schłodzić garaż i pozwolić samochodowi ostygnąć, a następnie spróbować naładować? Twój samochód może nagrzewać garaż, co zmusza go do uruchomienia klimatyzacji, która zużywa energię, co powoduje nagrzewanie garażu.

#5 ·
Zgadzam się. Zwiększ prąd do 10 lub 12 amperów.

• W bardzo zimną lub gorącą pogodę część prądu ładowania jest wykorzystywana do ogrzewania/chłodzenia akumulatora wysokonapięciowego i przedziału pasażerskiego, co skutkuje dłuższym czasem ładowania.

#6 ·
Jak daleko jest Twój dealer? Idź tam i użyj jego ładowarki. Załaduj również darmową aplikację PLUGSHARE. Pokaże Ci ona wiele ładowarek w Twojej okolicy, które są darmowe lub płatne. Większość nowych dealerów samochodowych ma dziś ładowarki, ponieważ wielu producentów samochodów musi je mieć. Zatrzymaj się u jednego i poproś o naładowanie przez powiedzmy 15 minut, aby sprawdzić swój system.

#7 ·
Ok, miałem limit wzmacniaczy ustawiony na 6, ponieważ tak było i nie czułem się pewnie, żeby to zmienić, ale myślę, że musieli to ustawić, kiedy instalowali nowy system informacyjno-rozrywkowy. Zmienili również mój limit ładowania ze 90% na 100%, więc jest prawdopodobne, że zmienili oba z jakiegoś powodu.

Ustawiam to właśnie na 15, mam nadzieję, że to naprawi problem.

#9 ·
Mam nadzieję, że to naprawi problem. Sugestia darmowej ładowarki jest dobra.

A żeby powtórzyć dla innych. Nigdy nie powinieneś ładować z pełnym natężeniem prądu wyłącznika z powodu ciągłego użytkowania. Zazwyczaj chcesz ustawić swój samochód na 80% lub 4/5, jeśli jesteś osobą typu ułamkowego.

Limit prądu wyłącznika 15 A wynosi 12
Limit prądu wyłącznika 20 A wynosi 16

Moje badania wskazują, że większość obwodów GFCI w garażach jest okablowana drutem 12-gauge, dzięki czemu mogą obsługiwać wyłączniki 20 A.

#11 ·
Ustawiam swój na 48 amperów, ładuję w domu prądem 110 V AC i nigdy nie wyłączyłem bezpiecznika. To z instrukcji Volvo.
„Szybkość ładowania można ustawić na centralnym wyświetlaczu. Aby dostosować limit natężenia prądu ładowania, kliknij ikonę koła zębatego na centralnym ekranie dotykowym
wybierz Ładowanie > naciśnij znak plus lub minus, aby zmienić limit natężenia prądu ładowania. Ustaw go na 48 amperów, aby uzyskać najlepszą prędkość ładowania, jeśli jeszcze tak nie jest. Jeśli podłączysz go do obwodu o niższym natężeniu prądu, np. obwodu 110 V 15 A, samochód obniży prędkość ładowania w oparciu o dostępne natężenie prądu.”

#12 ·
Tak, ale....

Mamy ustawione na 48, co nie jest dobrą rzeczą. Zamierzałem już mieć poziom 2. Obwód GFCI jest współdzielony z łazienką, gdzie podłączana jest suszarka do włosów. Zgadnij, co się stanie, jeśli włączysz suszarkę do włosów podczas ładowania samochodu?

Prawdziwym problemem z pozostawieniem go na 48 jest pozwolenie samochodowi na decydowanie o tym, co pobiera. Chociaż rzadkie, można natknąć się na wadliwy wyłącznik, który się nie wyłączy i pozwoli na większe obciążenie niż przewody są do tego przeznaczone.

Podsumowując, jeśli sprawdziłeś używany prąd i mieści się on w zakresie obciążenia ciągłego dla twojego okablowania, to działaj. Ale jeśli chcesz być bezpieczny, po prostu użyj ustawienia w samochodzie.

Myślę, że chcę powiedzieć, że nie powinieneś być zadowolony, jeśli ładujesz szybciej przy prądzie ustawionym na 48 niż wtedy, gdy prąd jest ustawiony dla twojego okablowania, zwłaszcza jeśli trwa to przez jakiś czas. U nas trwa to całą noc. 13% pożarów domowych jest spowodowanych przez elektryczność. Więcej informacji: 5 typowych przyczyn pożarów elektrycznych

#14 ·
U mnie również ustawione jest na 48 amperów. Zawsze chcę pobierać maksymalną moc, gdy korzystam z publicznej ładowarki L2 i nie chcę pamiętać o zmianie ustawień.

W domu polegam na ChargePoint Flex, aby ograniczyć prąd w moim garażu. Jest okablowany na 60 amperów, ale ładuję z mocą 32, żeby być miłym dla baterii.

#22 ·
W domu polegam na ChargePoint Flex, aby ograniczyć prąd w moim garażu. Jest okablowany na 60 amperów, ale ładuję z mocą 32, żeby oszczędzać baterię.
60 amperów przy 240 V (ale tak naprawdę 11 kW ograniczone przez pokładową elektronikę ładowania samochodu) to nic dla akumulatora. Szybkość ładowania nie obciąża akumulatora w zauważalny sposób, dopóki nie zbliżysz się do około 1C lub więcej (75 kW dla XC40).

#15 ·
Cześć wszystkim, mała aktualizacja. Zostawiłem więc ładowanie na noc i trochę dziś rano i udało się tylko z 10% na 15%. Wydaje się, że po chwili przestaje się ładować i idę to sprawdzić i "budzę" go, a on się ponownie uruchamia i znowu ładuje. Zabrałem go dzisiaj na stację ładowania EVgo i naładowałem do ponad 50%, więc to pomogło. Ładowanie było jednak wolniejsze niż oczekiwano, czy stacja szybkiego ładowania nie powinna działać szybciej? Było to połączenie CCS i w 47 minut naładował się w sumie 33,940 kWh, co dało mojemu samochodowi od około 14% do 50%. Czy to brzmi dobrze?

W każdym razie miałem nadzieję, że ładowanie w domu pozwoli mi na dalsze ładowanie, ale wydaje się, że już się nie podnosi. Mam ustawiony limit wzmacniaczy na 12, jeśli ktoś ma lepszy pomysł, co powinienem ustawić. Czy są jakieś inne ustawienia lub coś innego do sprawdzenia? Jakieś pomysły, co może się dziać? Nie mogę codziennie jeździć na stację szybkiego ładowania, a zanim dostanę mój ChargePoint, minie prawdopodobnie kilka tygodni, a potem muszę zatrudnić elektryka do jego zainstalowania, a kto wie, jak długo to potrwa.

#16 ·
Zabrałem go dzisiaj na stację ładowania EVgo i naładowałem do ponad 50%, co pomogło. Ładowanie było jednak wolniejsze niż oczekiwano, czy stacja szybkiego ładowania nie powinna działać szybciej? Było to połączenie CCS i w 47 minut naładowało się łącznie 33,940 kWh, co zwiększyło naładowanie mojego samochodu z około 14% do 50%. Czy to brzmi dobrze?
Tak, spojrzałem na niektóre z moich sesji ładowania:
EVgo1 godz.[/TD>
[TD]42 kWh[/TD>
ChargePoint[/TD>
[TD]49m[/TD>
[TD]33 kWh[/TD>
[TD]
[TD]

Szybkość ładowania zależy od wielu czynników, w tym poziomu naładowania baterii i mocy ładowarki. Większość (nie wszystkie) ładowarek EVgo CCS ma moc 50 kWh, więc maksimum, jakie można zobaczyć podczas 45-minutowej sesji, to 37,5 kWh. Przy kosztach ogólnych i innych czynnikach, Twoje 33,94 wyglądają na poprawne.

Będziesz miał więcej szczęścia, znajdując szybszą ładowarkę na stacji Electrify America, jeśli masz taką w pobliżu.

#23 ·
Wczoraj odebrałem mojego XC40 Recharge po problemie z resetowaniem systemu informacyjno-rozrywkowego i po trzykrotnym oddaniu go do serwisu w końcu wymienili jednostkę informacyjno-rozrywkową i wydaje się, że teraz działa. Przynajmniej od czasu, gdy go odebrałem, nie zresetował się, co jest zachęcające. Poczekam jednak tydzień bez resetowania, żeby ogłosić to zwycięstwem.

Teraz wada: od czasu, gdy odebrałem samochód, nie naładował się. Obecnie po prostu wolno ładuję go w garażu, czekając na ChargePoint, który jest niedostępny. Zazwyczaj nie jest to duży problem, ponieważ moja droga do pracy i z powrotem nie jest zbyt długa i mogę go ładować wieczorem i w nocy, aby był naładowany. Ale zeszłej nocy naładowałem samochód i dziś rano, kiedy chciałem nim jechać, nie wykazywał żadnych zmian. Nie przejąłem się tym i po prostu pomyślałem, że mogę go naładować, kiedy wrócę do domu i będzie dobrze. Cóż, teraz nadal wydaje się, że w ogóle się nie ładuje, w rzeczywistości wydaje się, że w ciągu ostatnich kilku godzin, kiedy powinien się ładować, faktycznie spadł poziom naładowania. Nie mam pojęcia dlaczego.

Spróbowałem nawet zabrać go na stację szybkiego ładowania EVgo, żeby zobaczyć, czy to pomoże, ale głupia maszyna nie rozpoznała mojego konta i cały czas mówiła, że nie istnieje. Więc zmarnowałem 10 cennych mil zasięgu i pół godziny mojego czasu, próbując to uruchomić na darmo.

Powinienem wspomnieć, że jest tu również bardzo gorąco. Mieszkam w St. Louis i w tej chwili wskaźnik ciepła wynosi 107. Może to wpływa na to? Nie jestem pewien. Ale czy ktoś miał kiedyś takie doświadczenia, że nie chciał się ładować? Trochę się boję, że zabraknie mi baterii i utknę lub nie będę mógł wyjechać z garażu.
Zbadaj ładowanie DC Electrify America w Twojej okolicy. Kilka witryn wymienionych dla MO. Świetne ładowarki i, przynajmniej na wschodnim wybrzeżu, ładowanie jest BEZPŁATNE!

#26 ·
Czy udało Ci się już naładować go na publicznej ładowarce? Jeśli nie, zadzwoń do nich. Mogą przejąć kontrolę nad ładowarką i sprawić, że zadziała. Wyraź frustrację, a mogą nawet naładować Cię za darmo :). Jeśli nie masz jeszcze konta, Electrify America jest dobra. Ale również bez konta zawsze możesz zapłacić kartą kredytową. Jasne, kosztuje to trochę więcej, ale i tak jest taniej niż benzyna :)