Skontaktowałem się z działem obsługi klienta Volvo, na początku stwierdzili, że dealerzy są niezależnymi właścicielami i prowadzą działalność, jak chcą. Ale kiedy poruszyłem kwestię mojej umowy leasingowej, w której stwierdzono, że jestem odpowiedzialny za utrzymanie pojazdu i zapytałem, w jaki sposób mam utrzymywać pojazd, jeśli mój najbliższy dealer odmawia serwisu. Zatem, co mam zrobić? To pytanie spowodowało eskalację mojej sprawy i otrzymałem informację zwrotną, że żadne certyfikowane centrum serwisowe Volvo nie może odmówić serwisowania pojazdu marki Volvo, który jest objęty gwarancją producenta lub ma pozostałą bezpłatną konserwację, poza tymi gwarancjami/bezpłatnymi usługami centra serwisowe są niezależnymi właścicielami i działają poza Volvo North America i mogą działać, jak chcą.
Otrzymałem nieprzyjemny telefon od kierownika serwisu w moim lokalnym salonie, który poinformował mnie, że mam wizytę 9 sierpnia. Nie powiedział mi o której godzinie, nic więcej nie powiedział i się rozłączył. Nie sądzę, żebym stawił się na tę wizytę, ponieważ nie chcę być w ten sposób traktowany. Skontaktowałem się ponownie z Volvo w sprawie opinii, którą otrzymałem od kierownika serwisu. Jeśli to nie zostanie rozwiązane, będę musiał sprawdzić, jakie działania można podjąć, aby wyjść z mojej umowy leasingowej bez kary, ponieważ czuję, że uniemożliwia mi się uzyskanie serwisu mojego Volvo bez nieuzasadnionego wysiłku. Rozumiem, że salony Volvo mogą być rozmieszczone tylko w głównych obszarach metropolitalnych i byłoby inaczej, gdybym wziął w leasing/kupił Volvo i przeprowadził się daleko od salonu, co spowodowałoby nieuzasadniony wysiłek z mojej strony, aby uzyskać serwis, ale tak się nie dzieje. Wziąłem pojazd w leasing od sąsiedniego dealera, spodziewając się, że będę mógł uzyskać serwis od mojego lokalnego dealera. Mój poprzedni Hyundai kupiłem w New Jersey i serwisowałem w Oklahomie, gdzie mieszkam, nigdy nie mieli z tym problemu. Nie uważam, że moje oczekiwania są nieuzasadnione.
@BigVikC40Dadda Cieszę się, że wspomniałeś o aplikacji Volvo do umawiania wizyt, w ten sposób umówiłem tę konkretną wizytę u dealera, który odmówił serwisowania mojego pojazdu. Kierownik serwisu stwierdził, że jego pracownicy „nie mogli znieść” wizyt umówionych w aplikacji i stwierdził, że zamierza zacząć wymagać, aby wszystkie jego wizyty były umawiane telefonicznie z tym zespołem. Nie do końca rozumiem jego rozumowania, ale zaznaczył, że wyraża swoje niezadowolenie w związku z klientami umawiającymi wizyty za pomocą aplikacji. Ponadto dwugodzinna jazda w jedną stronę wydaje się nieco nieuzasadniona, skoro powinienem móc odwiedzić lokalnego dealera najbliższego mnie. Co za różnica, czy kupiłem/wziąłem samochód w leasing na Księżycu i potrzebowałem serwisu w tym konkretnym centrum serwisowym. A co, jeśli ktoś z Phoenix w Arizonie byłby tu na wakacjach i potrzebował jakiegoś serwisu, czy jest w pełni uzasadnione, aby odsyłać tych klientów? Miałem potwierdzoną wizytę, którą umówiłem kilka tygodni temu, nie sądzę, żebym miał niemożliwe do spełnienia oczekiwania poza otrzymaniem serwisu mojego pojazdu. Doceniam Twoją opinię, ale jeśli Volvo wymaga ode mnie zabrania go do dealera sprzedającego w celu serwisu zamiast do lokalnego dealera najbliższego mnie, będę musiał sprawdzić, jakie działania można podjąć, aby anulować umowę leasingu bez kary.
@mikebritton15 Nie wyszedłem jeszcze z samochodu, kiedy kierownik serwisu wyszedł ze swojego biura i powiedział mi, że odwołuje moją wizytę. Jechałem godzinę do miasta, przybyłem 15 minut przed umówioną wizytą i wszystko na nic. Nie powinno mieć znaczenia, gdzie kupiłem pojazd. Co się stanie, jeśli ktoś przeprowadzi się ze swoim pojazdem lub podróżuje ze swoim pojazdem i potrzebuje serwisu? Z pewnością mam nadzieję, że inni właściciele, którzy przeprowadzili się do Oklahomy lub mogli przejeżdżać przez to miasto, nie zostali odprawieni z uzyskania serwisu u tego dealera. To naprawdę odpychające i sprawiło, że prawdopodobnie nigdy więcej nie spojrzymy na Volvo w przyszłości. To niefortunne, naprawdę lubię mojego C40 i nie chcę przedwcześnie zakończyć leasingu. Mam nadzieję, że ten problem zostanie rozwiązany.