Volvo XC40 Forum banner

System wspomagania parkowania - Wymagane czyszczenie

1 reading
14K views 21 replies 6 participants last post by  Thora  
#1 ·
Cześć!

Czy ktoś ma uporczywe powiadomienie "Wymagane czyszczenie" dla systemu wspomagania parkowania? Zaczęło mi się ono pojawiać sporadycznie zaraz po wydaniu i zainstalowaniu wersji 2.7, nie jestem pewien, czy ma to z tym coś wspólnego, czy nie. Teraz otrzymuję tę wiadomość regularnie i zauważyłem, że gdy samochód jest chłodny, zaraz po wyjeździe z garażu rano, nie otrzymuję tego powiadomienia, ale gdy samochód się nagrzeje lub został zaparkowany na słońcu, otrzymuję powiadomienie natychmiast po wrzuceniu biegu. Znowu, nie jestem pewien, czy aktualizacje oprogramowania lub temperatura mają coś wspólnego z błędem, to tylko kilka obserwacji, których dokonałem. Sprawdziłem czujniki i nie widzę żadnych uszkodzeń, takich jak odpryski od kamieni lub cokolwiek innego, może to być uszkodzony czujnik.

Mam tutaj umówioną wizytę na koniec miesiąca, po prostu chciałem sprawdzić, czy ktoś inny ma jakieś informacje na temat tego konkretnego problemu.

Dzięki!

#2 ·
Myślę, że możesz mieć rację, identyfikując wadliwy czujnik. Jeśli wizualnie nie ma nagromadzenia brudu lub innego ciała stałego, które mogłoby blokować czujnik ultradźwiękowy, zdecydowanie podejrzewałbym problem. Jeśli zdarza się to częściej w chłodniejsze poranki, być może wilgoć lub kondensacja dostaje się do samego czujnika lub do złącza. Nie jestem pewien, jakiego rodzaju konserwację mógłbyś wykonać samodzielnie, aby to naprawić lub sprawdzić, ale życzę powodzenia u dealera!

Mógłbyś spróbować sprawdzić, który to czujnik, prosząc znajomego, aby zablokował każdy z nich po kolei i zobaczyć, które z nich mają tę zmniejszoną funkcjonalność. Być może, gdy zostanie zawężony do pojedynczego czujnika, problem może być bardziej oczywisty.

#3 ·
Myślę, że możesz mieć rację, identyfikując wadliwy czujnik. Jeśli wizualnie nie ma nagromadzenia brudu lub jakiejś innej stałej substancji, która mogłaby blokować czujnik ultradźwiękowy, zdecydowanie podejrzewałbym problem. Jeśli zdarza się to częściej w chłodniejsze poranki, być może do samego czujnika lub złącza dostaje się wilgoć lub kondensacja. Nie jestem pewien, jakiego rodzaju konserwację mógłbyś wykonać samodzielnie, aby to naprawić lub sprawdzić, ale życzę powodzenia u dealera!

Mógłbyś spróbować sprawdzić, który czujnik to jest, prosząc znajomego o zablokowanie każdego z nich po kolei i sprawdzenie, które z nich mają tę zmniejszoną funkcjonalność. Być może po zawężeniu do pojedynczego czujnika problem może być bardziej oczywisty.
To coś, co ci z nas, którzy mieszkają w zimnym klimacie, widzą regularnie, gdy są pokryci lodem lub śniegiem (podgrzewane czujniki przednie byłyby miłe). Ale w braku czegoś takiego lub oczywistych uszkodzeń brzmiałoby to tak, jakby występowała usterka.

#4 ·
Czuję, że to prawdopodobnie wadliwy czujnik lub system wymaga ponownej kalibracji, ponieważ cieplejsze temperatury wydają się mieć wpływ na czujniki. Trzymam kciuki za pozytywne doświadczenie serwisowe, ponieważ ostatnie było kłopotliwe.

#6 ·
Czuję, że to prawdopodobnie wadliwy czujnik lub system wymaga ponownej kalibracji, ponieważ cieplejsze temperatury wydają się mieć wpływ na czujniki. Trzymam kciuki za pozytywne doświadczenie serwisowe, ponieważ ostatnie było kłopotliwe.
Mamy asystenta parkowania?

#9 · (Edited)
Cóż, miałem dziś rano oddać samochód do dealera Volvo, ale kiedy tam dotarłem, kierownik serwisu wyszedł ze swojego biura i powiedział mi, że odwołują moją wizytę i nie pozwolą mi umawiać się na przyszłe wizyty w jego salonie, ponieważ nie wziąłem w leasingu mojego pojazdu za pośrednictwem tego dealera. Powiedział, że rezerwuje miejsce w swoim warsztacie tylko dla swoich klientów. Odesłał mnie do sprzedającego dealera w celu uzyskania wszelkich przyszłych potrzeb serwisowych.

Wziąłem w leasingu mojego Volvo w mieście oddalonym o około dwie godziny, ponieważ mieli kolor, którego chciałem, a mój lokalny dealer nie chciał dokonać wymiany między dealerami, aby uzyskać ten kolor. Wygląda na to, że podjąłem złą decyzję, aby wziąć w leasing w innym salonie w grudniu 2022 roku.

Nigdy wcześniej nie brałem w leasingu pojazdu, czy to nieprawidłowe, aby wziąć w leasing pojazd od dealera, w którym nie zamierzasz go serwisować? Co by było, gdybym wziął w leasing pojazd od jednego dealera i przeprowadził się do innego miasta lub stanu, jak wtedy uzyskałbym serwis? Jeśli się mylę, mogę to zaakceptować. Żyć, uczyć się, robić lepiej… To wszystko, co możesz zrobić. Czy ten dealer nie gra fair?

#10 ·
Cóż, miałem dziś rano oddać samochód do dealera Volvo, ale kiedy tam dotarłem, kierownik serwisu wyszedł ze swojego biura i powiedział mi, że odwołują moją wizytę i nie pozwolą mi umawiać się na przyszłe wizyty w jego salonie, ponieważ nie wziąłem w leasingu mojego pojazdu za pośrednictwem tego dealera. Powiedział, że rezerwuje miejsce w swoim warsztacie tylko dla swoich klientów. Odesłał mnie do sprzedającego dealera w celu uzyskania wszelkich przyszłych potrzeb serwisowych.

Wziąłem w leasing mojego Volvo w mieście oddalonym o około dwie godziny drogi, ponieważ mieli kolor, którego chciałem, a mój lokalny dealer nie chciał dokonać wymiany dealerów, aby uzyskać ten kolor. Wydaje się, że podjąłem złą decyzję, aby wziąć w leasing w innym salonie w grudniu 2022 roku.

Nigdy wcześniej nie brałem w leasingu pojazdu, czy to nieprawidłowe, aby wziąć w leasing pojazd od dealera, w którym nie zamierzasz go serwisować? Co by było, gdybym wziął pojazd w leasing od jednego dealera i przeprowadził się do innego miasta lub stanu, jak miałbym wtedy uzyskać serwis? Jeśli się mylę, mogę to zaakceptować. Żyć, uczyć się, robić lepiej… To wszystko, co możesz zrobić. Czy ten dealer nie gra fair?
Nigdy w życiu nie "brałem w leasingu" pojazdu, więc nie jestem zorientowany w zasadach leasingu.

Jednak wydaje mi się, że lepiej jest nawiązać relację z pierwotnym dealerem, od którego wziąłeś w leasing C40, ponieważ chciałeś inny kolor, a oni dali ci to, czego potrzebowałeś. Jeśli nie, będziesz grał na kaprysach i fantazyjnym nastawieniu tego Managera i dlaczego miałbyś tego chcieć? Tak, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że nie wszyscy dealerzy generalnie grają na twoją korzyść. Nie potrzebujesz naprawdę dużo serwisu dla swojego C40, więc ustal te terminy serwisowe z dużym wyprzedzeniem za pośrednictwem aplikacji Volvo Cars i zaplanuj tę 2-godzinną jazdę. Sytuacje awaryjne z pewnością uzasadniają inne podejście.

Moje 0,02c!

#12 ·
Skontaktowałem się z działem obsługi klienta Volvo, na początku stwierdzili, że dealerzy są niezależnymi właścicielami i prowadzą działalność, jak chcą. Ale kiedy poruszyłem kwestię mojej umowy leasingowej, w której stwierdzono, że jestem odpowiedzialny za utrzymanie pojazdu i zapytałem, w jaki sposób mam utrzymywać pojazd, jeśli mój najbliższy dealer odmawia serwisu. Zatem, co mam zrobić? To pytanie spowodowało eskalację mojej sprawy i otrzymałem informację zwrotną, że żadne certyfikowane centrum serwisowe Volvo nie może odmówić serwisowania pojazdu marki Volvo, który jest objęty gwarancją producenta lub ma pozostałą bezpłatną konserwację, poza tymi gwarancjami/bezpłatnymi usługami centra serwisowe są niezależnymi właścicielami i działają poza Volvo North America i mogą działać, jak chcą.

Otrzymałem nieprzyjemny telefon od kierownika serwisu w moim lokalnym salonie, który poinformował mnie, że mam wizytę 9 sierpnia. Nie powiedział mi o której godzinie, nic więcej nie powiedział i się rozłączył. Nie sądzę, żebym stawił się na tę wizytę, ponieważ nie chcę być w ten sposób traktowany. Skontaktowałem się ponownie z Volvo w sprawie opinii, którą otrzymałem od kierownika serwisu. Jeśli to nie zostanie rozwiązane, będę musiał sprawdzić, jakie działania można podjąć, aby wyjść z mojej umowy leasingowej bez kary, ponieważ czuję, że uniemożliwia mi się uzyskanie serwisu mojego Volvo bez nieuzasadnionego wysiłku. Rozumiem, że salony Volvo mogą być rozmieszczone tylko w głównych obszarach metropolitalnych i byłoby inaczej, gdybym wziął w leasing/kupił Volvo i przeprowadził się daleko od salonu, co spowodowałoby nieuzasadniony wysiłek z mojej strony, aby uzyskać serwis, ale tak się nie dzieje. Wziąłem pojazd w leasing od sąsiedniego dealera, spodziewając się, że będę mógł uzyskać serwis od mojego lokalnego dealera. Mój poprzedni Hyundai kupiłem w New Jersey i serwisowałem w Oklahomie, gdzie mieszkam, nigdy nie mieli z tym problemu. Nie uważam, że moje oczekiwania są nieuzasadnione.

@BigVikC40Dadda Cieszę się, że wspomniałeś o aplikacji Volvo do umawiania wizyt, w ten sposób umówiłem tę konkretną wizytę u dealera, który odmówił serwisowania mojego pojazdu. Kierownik serwisu stwierdził, że jego pracownicy „nie mogli znieść” wizyt umówionych w aplikacji i stwierdził, że zamierza zacząć wymagać, aby wszystkie jego wizyty były umawiane telefonicznie z tym zespołem. Nie do końca rozumiem jego rozumowania, ale zaznaczył, że wyraża swoje niezadowolenie w związku z klientami umawiającymi wizyty za pomocą aplikacji. Ponadto dwugodzinna jazda w jedną stronę wydaje się nieco nieuzasadniona, skoro powinienem móc odwiedzić lokalnego dealera najbliższego mnie. Co za różnica, czy kupiłem/wziąłem samochód w leasing na Księżycu i potrzebowałem serwisu w tym konkretnym centrum serwisowym. A co, jeśli ktoś z Phoenix w Arizonie byłby tu na wakacjach i potrzebował jakiegoś serwisu, czy jest w pełni uzasadnione, aby odsyłać tych klientów? Miałem potwierdzoną wizytę, którą umówiłem kilka tygodni temu, nie sądzę, żebym miał niemożliwe do spełnienia oczekiwania poza otrzymaniem serwisu mojego pojazdu. Doceniam Twoją opinię, ale jeśli Volvo wymaga ode mnie zabrania go do dealera sprzedającego w celu serwisu zamiast do lokalnego dealera najbliższego mnie, będę musiał sprawdzić, jakie działania można podjąć, aby anulować umowę leasingu bez kary.

@mikebritton15 Nie wyszedłem jeszcze z samochodu, kiedy kierownik serwisu wyszedł ze swojego biura i powiedział mi, że odwołuje moją wizytę. Jechałem godzinę do miasta, przybyłem 15 minut przed umówioną wizytą i wszystko na nic. Nie powinno mieć znaczenia, gdzie kupiłem pojazd. Co się stanie, jeśli ktoś przeprowadzi się ze swoim pojazdem lub podróżuje ze swoim pojazdem i potrzebuje serwisu? Z pewnością mam nadzieję, że inni właściciele, którzy przeprowadzili się do Oklahomy lub mogli przejeżdżać przez to miasto, nie zostali odprawieni z uzyskania serwisu u tego dealera. To naprawdę odpychające i sprawiło, że prawdopodobnie nigdy więcej nie spojrzymy na Volvo w przyszłości. To niefortunne, naprawdę lubię mojego C40 i nie chcę przedwcześnie zakończyć leasingu. Mam nadzieję, że ten problem zostanie rozwiązany.

#13 ·
Całkowicie zgadzam się ze wszystkim, co Pan/Pani powiedział(a). Jak już jest zaplanowane, to jest. Kolejny problem z Volvo to brak ingerencji w sposób prowadzenia salonów, to bzdura. Do pewnego stopnia rozumiem, jak to ma sens, ale musi istnieć minimalny standard dla wszystkich, aby to działało. Odwołanie zaplanowanej usługi w momencie jej realizacji po odbyciu podróży jest całkowicie z***ane.

#14 ·
Cały ten proces był więc wielkim bałaganem. Po skontaktowaniu się z Volvo Customer Care, skontaktowałem się ze sprzedającym dealerem, żebym mógł powiedzieć, że to zrobiłem i że wszystkie moje podstawy zostały pokryte. Zadzwoniłem i poprosiłem o kierownika serwisu, żeby móc poinformować go o sytuacji i zapytać, czy będą w stanie serwisować mój pojazd, jeśli miałbym odbyć podróż. Kierownik serwisu powiedział, że oczywiście są chętni i zdolni do przyjęcia mojego pojazdu do serwisu, ale nie zgodził się również z filozofią lokalnego dealera "nie kupiłeś go tutaj, nie możesz go tutaj serwisować". Kierownik serwisu powiedział, że poinformują swojego regionalnego kierownika serwisu o tym problemie, a następnie osoba planująca skontaktuje się ze mną w celu zaplanowania serwisu. Cóż, to się dokładnie nie wydarzyło.

Otrzymałem telefon od regionalnego kierownika serwisu, informującego mnie, że doradzili mojemu lokalnemu dealerowi, aby wykonał usługę w najwcześniejszym możliwym terminie i zapewnił pojazd zastępczy, nawet jeśli oznaczało to, że lokalny dealer musiał wynająć pojazd z Enterprise/Hertz, aby zrekompensować brak doświadczenia w dniu mojej pierwotnej wizyty. Poinformowałem tego regionalnego kierownika serwisu, że otrzymałem już niezbyt miły telefon od lokalnego kierownika serwisu, informującego mnie o nowym terminie wizyty, ale nie otrzymałem żadnych szczegółów dotyczących godziny odbioru, pojazdu zastępczego ani powrotu do domu, zanim się rozłączył. Ponownie przeproszono i przekazano mi szczegóły nowej wizyty. Wyraziłem, że nie czuję się zbyt ufny w stosunku do tego dealera i serwisu/opieki, jaką zapewnią, jeśli zabiorę tam swój pojazd i że chciałbym zabrać swój pojazd do sprzedającego dealera w nadziei na lepszą obsługę klienta. Spotkałem się z dużą presją i wahaniem ze strony tego regionalnego kierownika serwisu i mocno zachęcali mnie do dania lokalnemu dealerowi kolejnej szansy. Będąc naprawdę zmęczonym całą tą sytuacją i próbując zachować uprzejmość i grzeczność pomimo narastającej frustracji, zgodziłem się przejść do wizyty u lokalnego dealera.

Dzień odbioru był 9 sierpnia i omówiłem wszystkie trzy problemy, których doświadczałem z moim C40 Ultimate z doradcą serwisowym, z których dwa doradca serwisowy był w stanie potwierdzić w mojej obecności. Przewijając do dzisiaj, otrzymałem telefon od doradcy serwisowego, że technik był w stanie odtworzyć problem z moimi czujnikami parkowania, a także dwa inne już potwierdzone problemy, ale nie wiedzą, jak je naprawić, ponieważ wszystkie czujniki parkowania działają i zostały ponownie skalibrowane, ale problem nadal występuje. Czekają na informację zwrotną od Volvo, jak postępować z rozwiązaniem tego problemu. Jestem wdzięczny i doceniam to, że dealer poświęca czas na dotarcie do sedna problemów z moim pojazdem.

Jestem również wdzięczny, że otrzymałem pojazd zastępczy, ponieważ sześć dni, licząc od dzisiaj, bez transportu byłoby dla nas trudnością. Płacę jednak miesięcznie Volvo za pojazd elektryczny, aby uniknąć kupowania benzyny. Wątpię, czy mój lokalny dealer, czy też wielu innych dealerów, ma pojazdy zastępcze EV. Jestem w konflikcie w sprawie ubiegania się o odszkodowanie za wydatki na paliwo z własnej kieszeni, ponieważ jestem wdzięczny, że dealer pilnie pracuje nad rozwiązaniem problemów i za to, że otrzymałem pojazd zastępczy. Ale po drugiej stronie tego medalu płacę dość wysoką opłatę leasingową za EV i nie mam wydatków na benzynę premium. Jeśli ta naprawa potrwa znacznie dłużej, mogę poczuć się zmuszony do ubiegania się o odszkodowanie od Volvo. Czy ktoś z XC40/C40 Recharge prosił lub otrzymał odszkodowanie za to, że jego pojazd był niesprawny z powodu awarii lub długiego czasu naprawy?

#16 ·
Też tak myślę. Jeśli minie miesiąc i oni wciąż będą próbowali to rozgryźć, to może zmienić moje zdanie. Dam im po prostu czas, ponieważ cieszę się, że udało im się powtórzyć wszystkie obawy i pracują nad rozwiązaniem. Mam nadzieję, że sprawy nadal będą zmierzać we właściwym kierunku. 😁

#17 ·
Też tak myślę. Jeśli minie miesiąc i wciąż będą próbowali to rozgryźć, to może zmienić moje zdanie. Po prostu dam im czas, ponieważ cieszę się, że udało im się powtórzyć wszystkie obawy i pracują nad rozwiązaniem. Mam nadzieję, że sprawy nadal będą zmierzać we właściwym kierunku. 😁
Wszystkiego najlepszego - prosimy o informowanie nas ostatecznej prognozie!

#18 ·
Odebrałem dziś mojego C40, ponieważ wymienili wszystkie przednie czujniki parkowania i stwierdzili, że problem już nie występuje. Wsiadłem do samochodu, żeby wyjechać z pasa serwisowego i błąd znów się wyświetla. Pokazałem to doradcy, który stwierdził, że zrobili już wszystko, co w ich mocy, aby rozwiązać problem i uznał tę naprawę za zakończoną.
Dziesięć dni i wracam do punktu wyjścia, to frustrujące. Jakieś sugestie, jak postępować?

#19 ·
W poniedziałek 21.08 udało mi się skontaktować z regionalnym kierownikiem serwisu i omówić z nim wykonane naprawy oraz fakt, że problem wciąż występuje w moim pojeździe. Poinformowałem regionalnego kierownika serwisu, że dealer serwisowy ma wrażenie, że wyczerpał wszystkie opcje naprawy, z czym się nie zgodził, ponieważ pojazd wciąż wyświetla ten sam komunikat o błędzie. Dziś rano otrzymałem telefon od regionalnego kierownika z informacją o nowym spotkaniu w najbliższy poniedziałek w celu dalszej diagnozy i rozwiązania tego komunikatu o błędzie. Jestem wdzięczny, że ten punkt kontaktowy był w stanie pomóc w zaangażowaniu dealera serwisowego w dalsze badanie mojego pojazdu.

Posiadając liczne pojazdy Hyundai i Honda, spodziewałem się wyższego poziomu obsługi i obsługi klienta od marki premium, jaką jest Volvo. Rozumiem, że doświadczenia w moim lokalnym salonie nie wydają się być normą dla marki Volvo, ponieważ wielu członków forum podzieliło się pozytywnymi doświadczeniami serwisowymi w wielu centrach serwisowych. Kiedy to wszystko się zaczęło, mój partner i ja byliśmy na początkowym etapie poszukiwania opcji wymiany naszego trzeciego pojazdu, którego używamy głównie do podróży. Mocno rozważaliśmy Volvo XC90, ponieważ jesteśmy bardzo zadowoleni z C40, ale cała ta gehenna z lokalnym salonem całkowicie odsunęła nas od marki Volvo. Nie chcę być jednym z tych ludzi, którzy mówią: „to mój pierwszy i ostatni” , ale to negatywne doświadczenie serwisowe z moim lokalnym salonem właśnie to robi. C40 to moje pierwsze Volvo i szczerze mówiąc, naprawdę mi się podoba. C40 jest tak przyjemny w prowadzeniu, tak wygodny, naprawdę podoba mi się prostota systemu informacyjno-rozrywkowego i naprawdę podoba mi się wygląd C40, jest tak wyjątkowy! Ostatecznie zdecydowaliśmy się usunąć Volvo XC90 z naszej krótkiej listy i niedawno złożyliśmy zamówienie niestandardowe u innej marki.

Lata temu pracowałem w bankowości i regularnie przypominałem swoim pracownikom, że klient, który czuł, że nie został potraktowany właściwie, z radością przeniósłby swoje interesy do banku obok. Czuję, że to doskonały przykład tej rady, którą głosiłem dawno temu. Nie jestem zły na produkt, rozumiem, że rzeczy się psują i wymagają naprawy, ale jestem bardzo rozczarowany obsługą klienta, którą otrzymałem od czegoś, co postrzegałem jako markę premium.

#20 ·
W poniedziałek 21/8 udało mi się skontaktować z regionalnym kierownikiem serwisu i omówić z nim wykonane naprawy oraz fakt, że problem wciąż występuje w moim pojeździe. Poinformowałem regionalnego kierownika serwisu, że dealer serwisowy uważa, że wyczerpał wszystkie opcje naprawy, z czym się nie zgodził, ponieważ pojazd wciąż wyświetla ten sam komunikat o błędzie. Dziś rano otrzymałem telefon zwrotny od kierownika regionalnego z informacją o nowym spotkaniu w najbliższy poniedziałek w celu dalszej diagnozy i rozwiązania tego komunikatu o błędzie. Jestem wdzięczny, że ten punkt kontaktowy był w stanie pomóc w zaangażowaniu dealera serwisowego w dalsze badanie mojego pojazdu.

Pochodząc z wielu pojazdów Hyundai i Honda, oczekiwałem wyższego poziomu obsługi i obsługi klienta od marki premium, jaką jest Volvo. Rozumiem, że doświadczenia w moim lokalnym salonie nie wydają się być normą dla marki Volvo, ponieważ wielu członków forum podzieliło się pozytywnymi doświadczeniami serwisowymi w wielu centrach serwisowych. Kiedy to wszystko się zaczęło, ja i mój partner byliśmy na początkowym etapie poszukiwania opcji wymiany naszego trzeciego pojazdu, którego używamy głównie do podróży. Mocno rozważaliśmy Volvo XC90, ponieważ jesteśmy bardzo zadowoleni z C40, ale cała ta próba z lokalnym salonem całkowicie odsunęła nas od marki Volvo. Nie chcę być jedną z tych osób, które mówią: „to mój pierwszy i zarazem ostatni”, ale to negatywne doświadczenie serwisowe z moim lokalnym salonem właśnie to robi. C40 to moje pierwsze Volvo i szczerze mówiąc, naprawdę mi się podoba. C40 jest tak przyjemny w prowadzeniu, tak wygodny, naprawdę podoba mi się prostota systemu informacyjno-rozrywkowego i naprawdę podoba mi się wygląd C40, jest tak wyjątkowy! Ostatecznie zdecydowaliśmy się usunąć Volvo XC90 z naszej krótkiej listy i niedawno złożyliśmy zamówienie niestandardowe u innej marki.

Lata temu pracowałem w bankowości i regularnie przypominałem swoim pracownikom, że klient, który czuł, że nie został potraktowany właściwie, z radością przeniósłby swoje interesy do banku obok. Czuję, że to doskonały przykład tej rady, którą głosiłem dawno temu. Nie jestem zły na produkt, rozumiem, że rzeczy się psują i wymagają naprawy, ale jestem bardzo rozczarowany obsługą klienta, jaką otrzymałem od tego, co postrzegałem jako markę premium.
Trzymaj się tego i upewnij się, że pociągniesz tych ludzi do odpowiedzialności za ich kiepską obsługę. Masz wsparcie od RSM. Popieram całe to uczucie wokół uroku C40. Większość z nas, jeśli nie wszyscy, będzie empatyzować z Twoją autentycznością i sytuacją serwisową. Po kilku latach na tym forum samochodowym, wielu z nas zdało sobie sprawę, że obsługa posprzedażna Volvo w USA znacznie się różni. Wszystkiego dobrego i informuj nas na bieżąco o ostatecznym wyniku.

#21 ·
Mój C40 jest W KOŃCU naprawiony. W końcu!

Podczas pierwszej próby naprawy doradca serwisowy stwierdził, że wymienili wszystkie przednie czujniki parkowania w moim pojeździe i że to nie rozwiązało mojego problemu, ponieważ komunikat o błędzie nadal się pojawiał. Po naciskaniu/błaganiu o dalszą diagnozę, mój pojazd został ostatecznie sprawdzony po raz drugi. Powiedziano mi, że mogą to być tylne czujniki parkowania lub przednia szyba. Nie jestem pewien, co doprowadziło do diagnozy, ale ostatecznie były to przednie czujniki parkowania.

Kiedy doradca serwisowy zadzwonił, aby powiedzieć mi, że mój pojazd jest gotowy do odbioru, stwierdził, że wymienili przednie czujniki parkowania i wydawało się, że rozwiązało to problem. Powiedziałem: "Musieliście je wszystkie znowu wymienić?" na co on odpowiedział, że za pierwszym razem wymienili tylko jeden z nich losowo, a tym razem wymienili pozostałe trzy z przodu. Ma to więcej sensu, dlaczego problem się utrzymywał, kiedy wymienili tylko jeden z czujników parkowania losowo, zamiast po prostu wymienić je wszystkie. Jestem pewien, że istnieje "metoda w ich szaleństwie", ale prawdopodobnie będzie to coś, czego nigdy nie zrozumiem. Cieszę się po prostu, że problem wydaje się w końcu rozwiązany.

Podsumowując, to doświadczenie serwisowe z lokalnym dealerem powstrzyma mnie przed zainteresowaniem marką Volvo w przyszłości. Doświadczyłem mniej niż doskonałej obsługi ze strony innych marek w przeszłości i albo dołożyli wszelkich starań, aby to naprawić, przyznali się do błędu i wszyscy przeszliśmy nad tym do porządku dziennego, albo po prostu poszedłem do innego lokalnego dealera tej marki. Oklahoma City ma tylko jednego dealera Volvo i czuję, że wykorzystują ten fakt jako powód, aby traktować cię tak, jak chcą. Konsument nie ma zbyt dużego wyboru, jeśli nie jesteś zadowolony z obsługi klienta, jaką zapewnia ten lokalny dealer. To naprawdę do bani, ponieważ jestem naprawdę zadowolony z mojego C40 i ogólnie pod wrażeniem mojego pierwszego produktu Volvo. Po prostu nie warto potencjalnego dramatu i bieganiny, aby nadal ścigać markę Volvo. Cieszę się po prostu, że mój C40 jest naprawiony i mogę nadal cieszyć się pojazdem do końca leasingu.