Volvo XC40 Forum banner

LTE NIE DZIAŁA

1 reading
1.7K views 9 replies 4 participants last post by  John53  
#1 ·
Mój 2023 XC40B4Plus ma ciągłe problemy z połączeniem internetowym. Przestał działać kilka miesięcy temu. Początkowo kilka resetów z ekranem i podgrzewaniem przedniej szyby przywróciło go do działania. Zabrany do dealerów, którzy nie znaleźli problemu po ponownym uruchomieniu. Znowu zawiódł w ciągu kilku dni. Ponowne uruchomienia trwały coraz dłużej za każdym razem, gdy zawodził. Powiedziano mi przez Warrington Volvo, że potrzebuję nowej karty SIM. Dostałem jedną, aby stwierdzić, że to błędna informacja, mój model ma wbudowany system. Strata pieniędzy. Następnie deska rozdzielcza całkowicie zniknęła - tylko pusty czarny ekran. Przywrócony przez Volvo, który uruchomił go ponownie po dwóch dniach, ale nie mógł znaleźć powodu, dla którego internet się rozłączał.

Kilka dni po tym, jak znowu się rozłączył, zajęło dużo ponownych uruchomień przez kilka dni, aby go przywrócić. Następnie powiedziano mi przez obsługę klienta Volvo, aby zatrzymać ponowne uruchamianie, ponieważ coś było nie tak. Ma trafić do innego dealera 19 sierpnia, opóźnienie z powodu braku samochodu zastępczego. Zgłosiłem reklamację i wczoraj Volvo ją odrzuciło, ponieważ jest to problem dealera. Od miesiąca nie jestem zadowolony z samochodu i ograniczam jazdę od maja 2024 roku do kilku mil do mojego biura, ponieważ nie wiem, czy wyświetlacz na desce rozdzielczej znowu zniknie lub jakie inne funkcje, na których polega, nie działają. Inna obserwacja: niektóre dni działają bardzo cicho i płynnie, inne dni biegi zmieniają się z szarpnięciami, a przy ruszaniu występuje martwy punkt.

Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? Dziękuję za możliwość zamieszczenia tutaj.

#2 ·
Witamy na forum, przepraszamy za problem z połączeniem. Ktoś jeszcze? Tak. Możesz przeszukać forum w poszukiwaniu problemów z Internetem. Teorie są liczne, mnóstwo dzikich spekulacji. Ale nie przypominam sobie, żeby ktoś opublikował rozwiązanie. Jednym z popularnych założeń jest problem z systemem radiowym, ale wymiany TCAM nie zawsze rozwiązują problem zrywania połączeń. Możliwe problemy z serwerem lub awarie u dostawcy usług internetowych, który lokalnie obsługuje system Volvo. Ten pomysł jednak się nie sprawdza.

#3 ·
Witaj na forum, przepraszam za problem z połączeniem. Ktoś jeszcze? Tak. Możesz przeszukać forum w poszukiwaniu problemów z internetem. Teorii jest mnóstwo, mnóstwo dzikich spekulacji. Ale nie przypominam sobie, żeby ktoś zamieścił rozwiązanie. Jednym z popularnych założeń jest problem z systemem radiowym, ale wymiany TCAM nie zawsze rozwiązują problem zrywania połączeń. Możliwe problemy z serwerem lub awarie u dostawcy usług internetowych, który lokalnie obsługuje system Volvo. Ten pomysł jednak się nie sprawdza.

#7 ·
Mam ten sam problem. Zaczęło się 6 (!) miesięcy temu. W międzyczasie odkryłem, że problem jest związany z temperaturą i silnymi wibracjami. Bardzo zimno lub bardzo gorąco: Problem występuje - można go włączyć/wyłączyć, wymuszając silne wibracje. Moim zdaniem to problem na płytce drukowanej TCAM

#9 ·
Mam ten sam problem. Zaczęło się 6 (!) miesięcy temu. W międzyczasie odkryłem, że problem jest związany z temperaturą i silnymi wibracjami. Bardzo zimno lub bardzo gorąco: Problem występuje - można go "włączyć/wyłączyć" wymuszając silne wibracje. Moim zdaniem to problem na płytce drukowanej TCAM
To problem sprzętowy. Jak zauważono gdzie indziej, najprawdopodobniej uszkodzony przewód lub moduł komunikacji danych. Najwyraźniej dość rzadkie i równie trudne do zdiagnozowania.

#8 ·
Cześć! Mój problem został zlokalizowany w uszkodzonym połączeniu Ethernet w wiązce przewodów. Zostało to wymienione i od tego czasu wszystko działa bez zarzutu. Volvo Preston to naprawiło, gdzie inni zawiedli. Musiało to być od produkcji, ponieważ nie było do tego dostępu bez rozbierania połowy samochodu. Mam nadzieję, że to pomoże.

#10 ·
Masz rację. Naprawa zajęła miesiące. Moja skarga dotyczyła tego, że dealer nie wierzył. Potem powiedziano mi, żebym kupił nową kartę SIM, po czym okazało się, że mój model nie ma do niej dostępu. Tylko Preston potraktował to poważnie i to naprawił. Rzecznik praw konsumentów ds. motoryzacji również mi uwierzył i prowadzi dochodzenie. Volvo Cars również zamknęło moją skargę, gdy system nie działał.