Volvo XC40 Forum banner

Problem z ogrzewaniem

1 reading
7.1K views 5 replies 5 participants last post by  SeattleCat  
#1 ·
Cześć,
mam problemy z ogrzewaniem w moim XC40 Recharge od czasu, gdy otrzymałem go rok temu.
Na początku nie działało ogrzewanie fotela pasażera, które zostało wymienione przez mojego dealera. Potem ogrzewanie stóp po stronie kierowcy nie działało, co skutkowało zimnymi stopami po długich jazdach. Zajęło to 3 wizyty u dealera, zanim w końcu uznali problem i wymienili jakąś część. Chociaż teraz działa, wydaje się, że ciepło wydobywa się głównie przez boczne nawiewy, a centralne nawiewy (szczególnie z tyłu) prawie w ogóle nie zapewniają ciepła - dealer twierdził, że to normalne.
Ale najgorsze jest to, że z otworu po lewej stronie (pod kierownicą), gdzie umieszczony jest jakiś kabel danych, oraz z przestrzeni między drzwiami a fotelem kierowcy stale wydobywa się zimne powietrze, co oznacza, że moje lewe udo po chwili marznie…

Czy ktoś jeszcze doświadcza takiego problemu?

Wielkie dzięki,
Robert

#2 ·
Jestem pewien, że ktoś inny wspomniał o zimnym powietrzu wydostającym się spod deski rozdzielczej. Wierzę, że włożyli tam trochę pianki, ale brzmi to jak źle uszczelniona przelotka lub dziura w karoserii, która nie jest prawidłowo uszczelniona. Jeśli chodzi o inne problemy (nierównomierne rozprowadzanie ciepła w różnych otworach wentylacyjnych), wydaje się, że jest to problem z klapami mieszającymi/siłownikami. Moi rodzice mieli podobny problem, gdzie ciepło nie wydobywało się z otworów wentylacyjnych po stronie pasażera i doszliśmy do takiego wniosku. Nie sądzę, żeby udało im się jeszcze pójść do dealera, żeby to naprawić.

#3 ·
Oto starszy wątek dotyczący problemu zimnego przeciągu:

#5 ·
Oto starszy wątek na temat problemu z zimnym przeciągiem:

Bardzo dziękuję!
Przynajmniej teraz wiem, że sobie tego nie wyobrażam…

#4 ·
Cześć,
Od roku mam problemy z ogrzewaniem w moim XC40 Recharge, odkąd go otrzymałem.
Na początku nie działało ogrzewanie fotela pasażera, co zostało wymienione przez mojego dealera. Następnie ogrzewanie stóp po stronie kierowcy nie działało, co skutkowało zimnymi stopami po długich jazdach. Zajęło to 3 wizyty u dealera, zanim w końcu uznał problem i wymienił jakąś część. Chociaż teraz działa, wydaje się, że ciepło wydobywa się głównie przez boczne otwory wentylacyjne, a centralne otwory wentylacyjne (szczególnie z tyłu) prawie w ogóle nie zapewniają ciepła - dealer twierdził, że to normalne.
Ale najgorsze jest to, że z otworu po lewej stronie (pod kierownicą), gdzie umieszczony jest jakiś kabel danych, oraz z przestrzeni między drzwiami a fotelem kierowcy stale wydobywa się zimne powietrze, co oznacza, że moje lewe udo po chwili zamarza…

Czy ktoś jeszcze doświadcza takiego problemu?

Wielkie dzięki,
Robert
Spędziłem dużo czasu, próbując dowiedzieć się, skąd pochodzi zimne powietrze...właściwie jest to w wątku, o którym wspomniał improvius..
Umieściłem piankę pod kierownicą, ponieważ ciepłe powietrze z otworów wentylacyjnych przepływa przez osłony pod kierownicą i ochładza się, zanim opuści osłonę...dealer musiał przyznać, że to rzeczywiście problem...
Teraz jest lepiej, ale nadal nie jestem zadowolony z sytuacji, ponieważ wciąż mam wrażenie, że samochód jest słabo izolowany w miejscu, gdzie znajduje się zwolnienie maski...wstępne nagrzewanie robi ogromną różnicę, muszę powiedzieć...
Na forum był inny użytkownik, który wspomniał, że drzwi nie były odpowiednio zaizolowane...nie jestem pewien, co zrobił dealer, aby rozwiązać ten problem...
Może mam ten problem, ale dealer tak naprawdę nie pomaga...albo nie chce pomóc.

#6 ·
Jeśli masz opcję (odległość), możesz przejść do innego działu obsługi.

Nienawidzę mojego działu sprzedaży, ale uwielbiam mój dział obsługi.

Mam nadzieję, że masz alternatywną opcję.