Volvo XC40 Forum banner

Ogrzewane siedzenie kierowcy nie działa

21K views 21 replies 14 participants last post by  VirginiaVolvoPAG  
#1 ·
Jest zima i zdałem sobie sprawę, że moje siedzenie - kierowcy - nie grzeje (problem 1. świata, prawda?). Szukałem SHM (modułu ogrzewania siedzeń), bezpiecznika, instrukcji obsługi i w Internecie. Bez powodzenia. Nie widzę żadnej pozycji SHM w instrukcji. Wątpię w to, ponieważ czytałem w Internecie, że gdyby tak było... nie miałbym żadnej informacji na ekranie informacyjno-rozrywkowym, że ogrzewanie siedzenia jest 'włączone' (wskazuje, że jest 'włączone' - ale na pewno nie jest).

Nie widzę żadnej pozycji bezpiecznika ogrzewania siedzenia po stronie kierowcy ani pasażera (ani w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, ani pod skrzynką bezpieczników fotela kierowcy). Tam (jak zakładam) musi być jakiś termistor, który przechodzi między 4 ustawieniami (wyłączone, poziom ciepła 1,2,3). Nie ma go w ustawieniach klimatyzacji, ponieważ mam ustawione zarówno siedzenie kierowcy, jak i pasażera na 'brak', gdy samochód się uruchamia. Okablowanie/wiązki pod siedzeniem są wszystkie 'zaczepione' razem, ciasne, nic luźnego, ściśnięte. Wszystko jest bardzo czyste i uporządkowane.

To pozostawia element grzejny. Wolałbym nie zdejmować skóry i wizualnie sprawdzać - tapicerem nie jestem - ale zrobiłbym to, wiedząc, że - po prostu nie mam potrzebnego ciepłego, dobrze oświetlonego garażu itp. Może jakieś inne pomysły? Strona pasażera wydaje się w porządku. Jest pozycja bezpiecznika dla 'tylnego siedzenia' - ale mój samochód nie ma ogrzewania tylnych siedzeń.

To R-Design z 2020 roku, a samochód jest w USA. Jest on gotowy na swój 3. (i ostatni) serwis wliczony w cenę 10 000 mil za 2500 mil, ale wolałbym nie czekać, ponieważ moje mile jazdy umieszczą mnie daleko po stronie zimy. Czy coś pomijam?

#2 ·
Ten sam problem w naszym 2022 XC40 Recharge Twin EV. Widziałem tu inny post o kimś, kto miał ten problem z wersją benzynową i wierzę, że musiał wymienić część(i) w siedzeniu. Czy nadal jest na gwarancji? Jeśli tak, to wygląda na to, że wizyta u dealera jest wskazana, ponieważ powinni być w stanie to zdiagnozować.

#3 ·
Mój działa, ale nawet na maksymalnym ustawieniu nie jest zbyt ciepło. Po prostu pomyślałem, że to słaby grzejnik. Ale teraz jestem ciekaw.

Czy podgrzewacze siedzeń innych osób naprawdę się nagrzewają, prawie do gorąca?

Xc60, które miałem jako samochód zastępczy, miało mega gorące podgrzewacze w porównaniu do mojego P8.

#4 ·
Mój działa, ale nawet na maksymalnym ustawieniu nie jest zbyt ciepło. Pomyślałem, że to słaby grzejnik. Ale teraz jestem ciekaw.

Czy ogrzewanie siedzeń innych osób naprawdę się nagrzewa, prawie do gorąca?

Xc60, które miałem jako samochód zastępczy, miało mega gorące podgrzewacze w porównaniu do mojego P8.
Siedzenie pasażera w naszym samochodzie nagrzewa się dość mocno... nic ze strony kierowcy.

#5 ·
Siedzenie kierowcy robi się ciepłe, ale nie gorące tak jak kierownica. Lubię gorącą kierownicę, ale nie chcę spoconej pupy! Więc lubię podgrzewanie siedzenia tak, jak jest. Pytanie brzmi jednak, czy ma się robić gorące… dla tych, którzy lubią spoconą pupę!!!!

#6 ·
Mam takie samo doświadczenie z fotelem kierowcy, który się nie nagrzewa - wszystko poniżej najwyższego ustawienia jest niewyczuwalne przez moje ubrania. Skontaktowałem się nawet z serwisem Volvo, który był zaskoczony, gdy dowiedział się o problemie.

#7 ·
Mam to samo doświadczenie z fotelem kierowcy, który się nie nagrzewa - wszystko poniżej najwyższego ustawienia jest niewykrywalne przez moje ubrania. Skontaktowałem się nawet z serwisem Volvo, który był zaskoczony, gdy dowiedział się o tym problemie.
Zapytałem o to mój dział serwisowy. Odpowiedzieli tylko, że nie mają możliwości zwiększenia temperatury i że musi to być specyficzne dla danego modelu. Wzruszenie ramionami

#10 ·
Sprawdziłem mój model R-Design z 2020 roku i powiedziano mi, że moduł jest uszkodzony. Zamówiono nowy i mógłby zostać wysłany już jutro (2.03.2022). Zapytałem, czy to proste 'plug and play' (jak bezpiecznik), i nie jest (oczywiście!). Po zainstalowaniu trzeba go zaprogramować. Istnieją oddzielne moduły prawego i lewego siedzenia i myślałem o przełączeniu modułu od strony pasażera na stronę kierowcy (ponieważ zwykle jestem jedyną osobą w samochodzie). Cóż, nie......po prostu poczekam. Osoba z serwisu nie była nawet pewna, który to moduł (lub które), ponieważ wszystko pochodzi z diagnostyki komputerowej - innymi słowy, nie byli przy samej skrzynce bezpieczników/modułów pod siedzeniem. Nie mogłem zapytać technika, ponieważ był na lunchu. Więc....żaden problem.

Czytałem powyżej, że niektórzy uważają, że ogrzewanie siedzenia nie jest 'gorące' - robi się naprawdę ciepłe i szybko - tak jak kierownica. Więc, możesz mieć problem??

Wcześniej czytałem, że jeśli moduł byłby uszkodzony, to kontrolki na ekranie informacyjnym by się nie zapaliły. To było fałszywe - ponieważ wszystkie kontrolki się zapaliły.

Próbowałem również znaleźć bezpiecznik/przekaźnik/moduł, aby samemu sprawdzić, ale po dość długich poszukiwaniach w instrukcji i online, nic nie mogłem znaleźć. Dużo informacji o tym, który bezpiecznik jest czym....ale ani słowa o modułach. Znalazłem jeden lub dwa schematy połączeń, ale były tak małe/szczegółowe, że nie mogłem ich wystarczająco powiększyć, aby je zrozumieć (w żaden sposób nie jest to wina Volvo). Nie wiem, dlaczego to taka tajemnica - prawdopodobnie po to, aby powstrzymać takich ludzi jak ja przed zepsuciem. Czy to nie dziwne, jak (praktycznie każdy producent samochodów) ma cały 20-stronicowy rozdział o tym, jak ustawić stereo lub zapiąć pas bezpieczeństwa, ale 1/4 strony poświęca na 'skrzynkę bezpieczników'. Nigdy tego nie zrozumiałem......

#12 ·
Zobacz wątek, aby uzyskać moją najnowszą aktualizację w tej samej sprawie.

#13 ·
Kiedy po raz pierwszy dostałem mojego '20 XC40 T5 R-design (sierpień 22), podgrzewacz fotela kierowcy działał wspaniale. Zimą '21-'22 przestał grzać. Podgrzewacz fotela pasażera wciąż działa dobrze. Ja również pomyślałem, że musi to być bezpiecznik lub luźny przewód i że zrobię niezbędne badania i sam to naprawię. Jak we wszystkich innych wpisach tutaj, które czytałem, nie znalazłem żadnych informacji na temat bezpieczników, modułów ani niczego innego. Myślę, że pozostaje mi opcja zabrania go do dealera.

#15 ·
Mam ten sam problem (brak ogrzewania fotela kierowcy) z moim nowym XC40 z 2020 roku. Wszelkie dodatkowe szczegóły, które możesz mieć, byłyby bardzo mile widziane. Żona uwielbia swój XC40, ale jest "niezadowolona" z ogrzewania siedzenia.
Ogrzewanie fotela kierowcy nie działało w naszym 22 Recharge Twin. Dealer wymienił podkładki grzewcze siedzenia w ramach gwarancji.

#16 ·
Mam ten sam problem z moim R-Design z 2021 roku. Ogrzewanie fotela pasażera działa bez zarzutu, ale brak ogrzewania fotela kierowcy w żadnym ustawieniu. Jestem dzisiaj u dealera, aby dowiedzieć się, w czym problem i ile to będzie kosztować - nie jest już objęte gwarancją.

#17 ·
Mam ten sam problem z moim R-Design z 2021 roku. Ogrzewanie fotela pasażera działa dobrze, ale brak ogrzewania fotela kierowcy na żadnym ustawieniu. Mam go dzisiaj u dealera, aby dowiedzieć się, jaki jest problem i koszt - nie jest już objęty gwarancją.
Kontynuacja po wizycie u dealera. Mówią, że poduszki grzewcze są wbudowane w siedzenie i całe siedzenie musi zostać wymienione. Siedzenie kosztuje 1800 dolarów, a robocizna związana z wymianą to około 700 dolarów, co daje łączny koszt 2500 dolarów. Myślę, że na razie poszukam innych opcji.

#19 ·
Raport diagnostyczny dealerów stwierdził, że sprawdzili moduł sterujący i potwierdzili obecność zasilania elementu grzejnego siedzenia, a zatem element grzejny musi być uszkodzony. Brak wzmianki o czujniku temperatury. Uszkodzony czujnik temperatury brzmi jak dobra możliwość, więc będę to badał. - Dzięki

#22 ·
Spóźniłem się z tym wątkiem, ale mam kilka pytań do wszystkich. Mam XC40 R-Design z 2020 roku, w którym podgrzewane siedzenie kierowcy przestało działać w 2023 roku, tak jak opisano w oryginalnym poście powyżej sprzed 3 lat.
Co ciekawe, przez 9 lat miałem BMW i3, w którym moduł podgrzewanego siedzenia kierowcy musiał być dwukrotnie wymieniany.
To skłoniło mnie do myślenia, że może to ja, a dokładniej, mój tyłek... a raczej jego brak. Jestem wysoki i szczupły i nie mam tyłka. Moja kompresja siedzenia przez guzy kulszowe (wyszukajcie w Google) może być wręcz nożowata w porównaniu do bardziej puszystego przeciętnego amerykańskiego tyłka. Czy mógłbym w jakiś sposób uszkodzić miedziane cewki elementów grzejnych i powodować zwarcie modułów przez skoncentrowaną kompresję ogniskową? Zatem pytam innych w wątku, u których po prostu przestało działać ogrzewanie fotela kierowcy, czy wy też macie chude tyłki?