Volvo XC40 Forum banner

nadmierne zużycie paliwa

1 reading
23K views 21 replies 16 participants last post by  rodney.danielsen5  
#1 ·
Wcześniej dzisiaj zamieściłem post o problemie z przednim pasem bezpieczeństwa. Inne problemy z moim nowym xc40 to nadmierne zużycie paliwa. Jeżdżę zarówno po autostradzie, jak i po mieście, a zbiornik opróżnia się w 2-3 dni. Nigdy nie zużyłem tak dużo benzyny w żadnym samochodzie (poprzednio Audi Q5). Ile ten zbiornik powinien pomieścić? Czy ktoś zauważa, że wskaźnik paliwa waha się z czegoś w rodzaju 200 do 160 mil pozostałych w zaledwie 2-3 mile? Mam nadzieję, że nie mam "złego" samochodu i że te dwa problemy są do rozwiązania lub zrozumiałe? Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.

#2 ·
Jazda na "dni na zbiorniku" nic nie znaczy. Samochód mieści 14 galonów. Ile mil przejeżdżasz? Jaki jest Twój styl jazdy? Ma silnik turbo, jeśli jeździsz nim ciężko, będzie zużywał benzynę. Zasięg do pustego to średnia Twojego aktualnego zużycia. Jeśli jeździsz po mieście, spadnie szybciej, jeśli jedziesz pod górę, spadnie szybciej, jeśli jedziesz w dół, wzrośnie.

#3 ·
Jazda "dni na zbiorniku" nic nie znaczy. Samochód mieści 14 galonów. Ile mil przejeżdżasz? Jaki jest Twój styl jazdy? Ma silnik z turbodoładowaniem, jeśli jeździsz nim ostro, będzie zużywał paliwo. Zasięg do pustego to średnia Twojego aktualnego zużycia. Jeśli jeździsz po mieście, spadnie szybciej, jeśli jedziesz pod górę, spadnie szybciej, jeśli jedziesz w dół, wzrośnie.

Przy mieszanej jeździe powinieneś uzyskać około 23 mpg. Następnym razem, gdy zatankujesz, podziel przejechane mile przez galony i zobacz, co to jest.
Dziękuję. Osiągałem maksymalnie 19-20 bez względu na to gdzie, ale dziękuję za radę. Nadal uważam, że ten konkretny samochód ma jakiś problem z paliwem, ale jest oceniany w serwisie.

#6 · (Edited)
Istnieją inne wątki dotyczące oszczędności paliwa. Osiągam około 24 mpg przy mieszanej jeździe, w tym sporo autostrady, a obecnie jestem dość łagodnym kierowcą ze starym psem z tyłu. To trochę rozczarowujące. Szacowany zasięg to naprawdę tylko szacunek. Będzie się znacznie wahał w zależności od aktualnych warunków. Na przykład, jeśli zjedziesz z autostrady i zaczniesz jeździć po mieście w trybie stop-and-go, Twoje natychmiastowe zużycie wzrośnie i znacznie obniży szacowany zasięg. Dotyczy to wszystkich samochodów, którymi jeździłem z takim wyświetlaczem szacowanego zasięgu.

#10 ·
Mam samochód dopiero około miesiąca, ale jak dotąd spalanie wynosi 26/27 mpg (przy użyciu komputera Volvo), a większość mojej jazdy to ruch lokalny i autostrada, powiedzmy 35-60 mph. Wkrótce wybieram się w podróż do Atlanty, więc uzyskam lepszy wskaźnik osiągów na autostradzie.

#16 ·
Wiem, jak to działa w wesołej Anglii, ale tutaj, w dobrych starych Stanach Zjednoczonych, nigdy nie bylibyśmy w stanie "zwrócić samochodu" za wprowadzające w błąd mpg. Zostalibyśmy wyśmiani z salonu (lub systemu prawnego).

Wiem... to frustrujące, że korporacje zawsze nas okłamują - ale co mamy zrobić?

#18 ·
Zamieściłem dziś wcześniej post o problemie z przednim pasem bezpieczeństwa. Inne problemy z moim nowym xc40 to nadmierne zużycie paliwa.
Jeżdżę zarówno po autostradzie, jak i po mieście, a zbiornik opróżnia się w 2-3 dni. Nigdy nie zużyłem tak dużo benzyny w żadnym samochodzie (wcześniej Audi Q5).
Ile ten zbiornik powinien pomieścić? Czy ktoś zauważa, że wskaźnik paliwa waha się od około 200 do 160 mil pozostałych w zaledwie 2-3 mile?
Mam nadzieję, że nie mam "cytryny" i że te dwa problemy są do rozwiązania lub zrozumienia?
Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.
Otrzymuję ciągłe wahania pozostałych mil w zbiorniku, przyrost dla mnie to aż 100 mil, moje mile na galon to 22 w trybie komfort i eco, w trybie dynamicznym to 21 mpg, Volvo zignorowało moje prośby i mówi, że to sposób, w jaki jeżdżę, w zasadzie dostaję 200 mil na zbiornik Wi-Fi na autostradzie lub na drogach miejskich, szczerze mówiąc, myślę, że jesteś do niczego

#21 ·
Nie jeżdżę jak nauczyciel w szkółce niedzielnej, ale staram się też robić kilka rozsądnych rzeczy - delikatnie przyspieszać od zatrzymania, jechać na luzie, gdy to rozsądne, zamiast dodawać gazu i hamować itp.

#22 ·
Pisałem dzisiaj wcześniej o problemie z przednim pasem bezpieczeństwa. Inne problemy z moim nowym xc40 to nadmierne zużycie paliwa. Jeżdżę zarówno po autostradzie, jak i po mieście, a zbiornik opróżnia się w 2-3 dni. Nigdy nie zużyłem tyle benzyny w żadnym samochodzie (poprzednio Audi Q5. Ile ten zbiornik powinien pomieścić? Czy ktoś zauważa, że wskaźnik paliwa waha się z czegoś w rodzaju 200 do 160 mil pozostałych w zaledwie 2-3 mile? Mam nadzieję, że nie mam "cytryny" i te dwa problemy są do rozwiązania lub zrozumiałe? Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.
Mam Volvo xc40 z 2022 roku i zauważyłem, że w moim pierwszym tygodniu posiadania tego samochodu traciłem tak dużo. Mój poprzedni samochód (Volvo s80) był doskonały pod względem zużycia paliwa. Przyniosłem również mojego xc40 do 3 salonów Volvo, aby go sprawdzić i za każdym razem mówią mi, że nie ma problemu.