Volvo XC40 Forum banner

Czy ładujesz swojego XC40 Recharge do 100%?

Tags
charging
16K views 11 replies 12 participants last post by  arijaycomet  
#1 ·
Jestem nowym właścicielem XC40 Recharge.
Samochód mówi mi, że zaleca ładowanie tylko w zakresie 80-90% pojemności.
Wybieram się w daleką podróż i chcę, żeby na starcie było 100%.
Czy ktoś kiedykolwiek lub konsekwentnie ładuje swój samochód do 100%?
Czy ważniejsze jest, aby NIE ładować do 100% w upalne dni?
Rozumiem, że to kwestia ciepła?
Z góry dziękuję,

#2 ·
This is a heat thing, I gather?
Myślę, że to bardziej kwestia chemiczna. Powtarzające się ładowanie akumulatora do 100% może skutkować szybszą degradacją jego pojemności/żywotności. Albo tak słyszałem, tak naprawdę nie znam się na inżynierii, która za tym stoi. Powinno być w porządku, aby robić to od czasu do czasu na długie podróże.

Ładuję swój do 90%, ale rzadko jeżdżę tym samochodem w długie trasy.

#5 ·
Volvo zaleca 90% i tak robię. Nie ładuję go codziennie. Maksymalnie 2-3 razy w tygodniu. Zazwyczaj w piątek wieczorem, żeby był gotowy na weekend, a następnie w niedzielę lub poniedziałek wieczorem, żeby przetrwać tydzień. Jeśli uda mi się zatrzymać samochód wystarczająco długo, podejrzewam, że 3 razy w tygodniu. Nie mam nic przeciwko temu, żeby bateria spadła poniżej 50%, a następnie uruchomić ładowanie w środku tygodnia. Moim celem jest poczucie komfortu w zakresie rozładowywania baterii od 90% do 30%-40% przed naładowaniem.

Jeśli miałbym leasing, mógłbym przejść na 100%, ale nawet przy ładowaniu w domu, po przekroczeniu 80% prędkość ładowania spada.

Planuję również zatrzymać samochód na długo, więc staram się zminimalizować cykl ładowania i w tym filmie są ciekawe dane dotyczące sposobu ładowania i rozładowywania baterii oraz jego wpływu na degradację.

Film dotyczy czegoś więcej niż tylko Tesli, a degradacja i cykle ładowania pojawiają się w okolicach 15:00.

#6 ·
Jako właściciel Tesli X i Volvo XC40 P8 ładuję do 100% tylko dzień wcześniej lub wcześnie rano, gdy rano wyruszam w dłuższą podróż. Zazwyczaj oba samochody są regularnie ładowane do 90%. I chcę je rozładowywać tylko do 20% podczas podróży. Skorzystam z miejsca ładowania z dala od domu, gdy otrzymam darmowy prąd i będę siedział w miłej restauracji, aż do około 100%, wiedząc, że kiedy wyjdę z restauracji, jadę do domu i wykorzystam może 10%, aby się tam dostać, pozostawiając samochód na około 90%. I nie będę blokował zewnętrznych miejsc ładowania, jeśli inne samochody czekają na swoją kolej.

#10 ·
Jestem nowym właścicielem XC40 Recharge.
Samochód mówi mi, że zaleca ładowanie tylko do 80-90% pojemności.
Wybieram się w dużą podróż i chcę, żeby na początku było 100%. Czy ktoś kiedykolwiek lub konsekwentnie ładuje swój samochód do 100%?
Czy ważniejsze jest, aby NIE ładować do 100% w gorące dni? Rozumiem, że to kwestia ciepła?
Z góry dziękuję,
Mój samochód jest wyszarzony na 90, jak dostosować do 100?

#11 ·
Co mówi ABRP po wprowadzeniu podróży?

Ładuję do 90 lub mniej. Ale jeśli ABRP powiedziałoby, że potrzebuję 100, aby przejechać odcinek podróży, zrobiłbym 100.

Rozmiar podróży jest mniej ważny niż odległość do następnej ładowarki.

Coś, czego nie zdałem sobie sprawy aż do mojej dłuższej podróży. Ładowarki 150+ są lepsze od ładowarek 50 tylko wtedy, gdy samochód ma niski poziom naładowania. Więc jeśli musisz doładować od 70 do 90, a w pobliżu jest 50, użyj go zamiast jechać do 150.

Miłej zabawy. P8 jest świetny do podróżowania, chociaż parkingi Walmart się starzeją :p

Sugerowałbym, że jeśli masz 12 godzin jazdy, aby wykonać ją w jeden dzień, możesz chcieć to ponownie rozważyć. 12 godzin jazdy z ładowaniem (szczególnie jeśli jedziesz szybko i mocno) może zakończyć się 14-15 godzinami.

I dostosowujesz 90 do 100, przeciągając liczbę 100 w prawo.

#12 ·
Jestem nowym właścicielem XC40 Recharge. Samochód mówi mi, że zaleca ładowanie go tylko do 80-90% pojemności. Wybieram się w dużą podróż i chcę, żeby miał 100%, kiedy zacznę. Czy ktoś kiedykolwiek lub konsekwentnie ładuje swój samochód do 100%? Czy ważniejsze jest, żeby NIE robić tego do 100% w GORĄCE dni? Zgaduję, że to kwestia ciepła? Z góry dziękuję,
Codzienne ładowanie, robię 90% zgodnie z zaleceniami Volvo. Zazwyczaj robiłem to we wszystkich moich samochodach elektrycznych, które na to pozwalają (mój wczesny Leaf z 2012 roku ma 80% lub 100%, więc zrobiłem to pierwsze; moje pojazdy Tesla miały suwak jak Volvo, więc robiłem 80-90% dziennie). Zauważysz, że to wystarczy.

Coś, co należy wziąć pod uwagę w odniesieniu do podróży – te dodatkowe 10% naładowania prawdopodobnie ci nie pomoże. Spójrz na odległość do twojej pierwszej szybkiej ładowarki DC, przy której się zatrzymasz, kiedy wyjedziesz z domu. Tutaj na Środkowym Zachodzie (i naprawdę, w większości USA) ładowarki Electrify America są NAJLEPSZĄ siecią, ponieważ są jedynymi niezawodnymi ładowarkami 150 kW dla naszych samochodów. Zazwyczaj rozmieszczają swoje ładowarki w odległości 150 mil (lub mniej). Zakładając, że chcesz dotrzeć z SOC 10% lub wyższym i zakładając, że nawet przy prędkościach autostradowych przejedziesz 180 mil na pełnym 100% naładowaniu – potrzebujesz tylko ~90% SOC (od 90% do 10% i używając 80% z 180 mil to 144 mile i jazda w świecie rzeczywistym, szacunkowo)

Inny przykład z życia wzięty: kiedy jechaliśmy na południe z Ohio do Tennessee, pierwsza ładowarka była 125 mil od mojego domu. Nie było potrzeby/korzyści z ładowania do 100% przed wyjazdem. W rzeczywistości, przybycie do ładowarek z NAJNIŻSZYM możliwym SOC (w granicach rozsądku ... > 5% idealnie) zapewni ci MAKSYMALNĄ prędkość ładowania. Jeśli dotrzesz z naprawdę WYSOKIM SOC, kW/prędkość ładowania jest w rzeczywistości wolniejsza, co nie przyniesie ci korzyści. Jakkolwiek dziwne by się to wydawało, idealnym sposobem podróżowania jest posiadanie ciepłego akumulatora (dzieje się to naturalnie podczas jazdy) i dotarcie do każdej ładowarki tak „rozładowanej”, jak to możliwe, abyś mógł osiągnąć szczytowe/maksymalne prędkości ładowania w kW.