Volvo XC40 Forum banner

Próbowano zaktualizować wersję 3.7.0 (nie powiodło się) i teraz samochód nie może się zablokować ani odblokować.

1 reading
2.4K views 11 replies 10 participants last post by  RechargeHard  
#1 ·
Mam model XC40 Recharge z 2022 roku. Dziś rano otrzymałem powiadomienie z mojej aplikacji, że dostępna jest wersja 3.7.0, więc zdecydowałem się na jej aktualizację (bateria miała 76%). Jakiś czas później otrzymałem komunikat w aplikacji informujący, że aktualizacja się nie powiodła i że będę musiał zabrać samochód do dealera, aby go zaktualizować, a aktualizacje OTA do tego czasu nie będą działać. Niezbyt dobrze.

Kilka godzin później próbuję wejść do samochodu, dotykając klamki. Nic. To się czasem zdarza, więc używam przycisku na pilocie. Nic. To też się czasem zdarza, więc próbuję z aplikacją. Aplikacja nie może odblokować samochodu.

Używam kluczyka manualnego z pilota i otwieram drzwi po stronie kierowcy. Wszystkie przyciski blokowania/odblokowywania w samochodzie nie reagują. Samochód działa, tzn. centrum informacyjno-rozrywkowe się włącza, samochód można wrzucić na bieg i jechać, itp. -- jedyne, co nie działa, to wszelkie sposoby blokowania lub odblokowywania drzwi.

Czy jest to znany problem z znanym rozwiązaniem? Próbowałem zrestartować system informacyjno-rozrywkowy. Nie próbowałem resetu do ustawień fabrycznych, ale zrobię to, jeśli jest to znany sposób na rozwiązanie tego problemu. Ostatecznością jest pojechanie do dealera.

Każda wskazówka lub pomoc będzie bardzo cenna, dzięki!

#2 ·
  • Przycisk otwierania klapy bagażnika działa.
  • Przyciski zamykania klapy bagażnika działają.
  • Przycisk otwierania klapy bagażnika na pilocie działa.
  • Aplikacja prawidłowo rozpoznaje, że samochód jest zablokowany lub odblokowany po ręcznym użyciu fizycznego kluczyka do zablokowania lub odblokowania drzwi kierowcy.
  • Kiedy próbuję odblokować samochód za pomocą aplikacji, komunikat o błędzie mówi, że samochód nie może odblokować samochodu, gdy jest on w użyciu (oczywiście nie jest w użyciu, jest zaparkowany ze wszystkimi drzwiami zablokowanymi i nikogo w środku).

#3 ·
Czy jest to znany problem z znanym rozwiązaniem? Próbowałem ponownie uruchomić system infotainment. Nie próbowałem resetu do ustawień fabrycznych, ale zrobię to, jeśli jest to znany sposób na rozwiązanie tego problemu. Ostatecznością jest pojechanie do dealera.
Mogłabyś spróbować miękkiego ponownego uruchomienia TCAM (modułu sterującego wszystkimi połączeniami/modemem/pilotami/GPS/itp.): Przytrzymaj przycisk ODMIANIE PRZEDNIEJ przez 20 sekund, aż zacznie migać czerwone światło SOS nad nim, a następnie poczekaj, aż miganie ustanie.
W przeciwnym razie możesz spróbować RESETU TWARDEGO TCAM (procedura tutaj: (10) TCAM Reset Process for the C40 - "SOS / eCall Service required" error recovery | Volvo XC40 Forum)
W przeciwnym razie jedź do dealera.

#4 ·
Moja aktualizacja OTA 3.7 również nie powiodła się w moim XC40 Recharge z 2023 roku i początkowo miałem wszelkiego rodzaju problemy między aplikacją a samochodem. Oprócz opisanej powyżej procedury resetowania, możesz również poczekać. Moje problemy z aplikacją dotyczące statusu samochodu, klimatyzacji i blokowania rozwiązały się same po 24 godzinach. Nadal jednak musiałem odwiedzić dealera, aby dokończyć aktualizację, ponieważ nieudana aktualizacja OTA uniemożliwia dalsze aktualizacje.

#6 ·
Prawdopodobnie wypróbowałeś inny/zapasowy kluczyk i potwierdziłeś, że bateria w kluczyku nie jest rozładowana? Powiedziałbym, że kluczyk działa poprawnie, jeśli możesz prowadzić samochód bez wkładania go w specjalne miejsce w schowku konsoli środkowej, ale pomyślałem, że warto to potwierdzić.

#7 ·
Czy to znany problem z znanym rozwiązaniem?
Tak, ten problem wystąpił u kilku właścicieli, w tym u mnie kilka lat temu.
Jednym z rozwiązań jest twardy reset pojazdu poprzez tymczasowe odłączenie zarówno zasilania 12V, jak i BuB (baterii zapasowej TCAM) na kilka minut.
Pewną metodą odłączenia zasilania 12V jest zdjęcie bieguna ujemnego akumulatora.
Lokalizację BuB można znaleźć w poniższym poście:
https://www.xc40forum.com/posts/37258/
Jeśli wydaje Ci się to zbyt trudne do zrobienia samodzielnie, po prostu oddaj go do serwisu.

#8 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jak się okazało, wystarczyło po prostu poczekać, jak sugerował briantw42, aby wszystko znów zaczęło działać (co jest absurdalne, ale witajcie w 2025 roku, jak sądzę). Najbardziej zastanawiało mnie to, że fizyczne przyciski nie reagowały. Cóż.

#10 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jak się okazało, wystarczyło poczekać, jak sugerował briantw42, aby wszystko znów zaczęło działać (co jest absurdalne, ale witajcie w 2025 roku, jak sądzę). Najbardziej zastanawiała mnie fakt, że fizyczne przyciski nie reagowały. Cóż.
Zleciłem to dealerowi. Do tej pory kilka komunikatów o braku kamery cofania. Jeden czarny ekran, który naprawił restart. Przypomina mi się brytyjski serial komediowy „The IT Crowd”. Podłączyli magnetofon szpulowy do linii telefonicznej wsparcia technicznego: „Halo, wsparcie techniczne . . . . . . . . . . . . . . . Czy próbowałeś to wyłączyć i ponownie włączyć?” klik.

#11 ·
Mam 2022 XC40 Recharge. Dziś rano .....
......
......

Każda wskazówka lub pomoc będzie bardzo doceniona, dzięki!
Ojej. Mam ten sam 2022 i też muszę zaktualizować. Teraz aktualizuję TYLKO po kilku tygodniach.. i kiedy wiem, że mogę obejść się bez samochodu przez kilka dni. Większość działa dobrze.. ale dwie poprzednie aktualizacje ucegliły samochód.. brak dostępu... brak jazdy... nic... i za każdym razem potrzebna była laweta do dealera... Spodziewam się najgorszego i trzymam kciuki.

Ale większość idzie dobrze. Musieli wymieniać moduły oba razy... Myślę, że dobra jest taka, że te moduły powinny być dobre jeszcze przez kilka lat... albo do końca grudnia, kiedy wygaśnie gwarancja. Cieszę się, że twój się z czasem uspokoił. Tick took
R In Toronto