Volvo XC40 Forum banner

Adaptacyjny tempomat

1 reading
7.3K views 4 replies 4 participants last post by  dwhickman  
#1 ·
Czy ktoś wie, jak włączyć/wyłączyć funkcję ACC? W menu Jazda w Ustawieniach mam opcję Pilot Assist i Lane Keeping, ale nic o ACC. Jest zawsze włączona, gdy włączam tempomat. Mogę dostosować odległość, ale nie mogę znaleźć sposobu, aby ją wyłączyć. Według wsparcia technicznego Volvo i jednej z instrukcji, po włączeniu tempomatu przyciski strzałek w lewo i w prawo powinny zmieniać sposób jego działania.....czy to działa u kogoś innego? Mój pojazd to 2021 XC40 Recharge P8 Ultimate - czy to funkcja, której nie mogę zmienić w tym pojeździe?

Całe wsparcie techniczne Volvo skierowało mnie tylko do instrukcji, a następnie kazało skontaktować się z moim dealerem, czy ktoś inny ma jakieś informacje na temat tej funkcji?

Dzięki wszystkim...

#2 ·
Lewy i prawy przycisk służyły do robienia czegoś. ACC jest zawsze włączone, jeśli tempomat jest włączony. Lewy i prawy przycisk włączały i wyłączały utrzymywanie pasa ruchu, zamiast mieć tylko opcję utrzymywania pasa ruchu w oparciu o menu. Nie wiem o tradycyjnym tempomacie, jeśli samochód jest wyposażony w adaptacyjny tempomat (ale nie szukałem w instrukcji, żeby się dowiedzieć).

#3 ·
Podobnie jak w produktach Tesli i wielu nowszych samochodach, adaptacyjny tempomat jest zawsze włączony. To funkcja bezpieczeństwa, jeśli się nad tym zastanowić, więc nie ma sensu pozwalać na jego wyłączenie. Możesz wyłączyć Pilot Assist, jak widziałeś, a także możesz wyłączyć funkcje utrzymywania pasa ruchu i tym podobne. Ale nie możesz wyłączyć adaptacyjnej części tempomatu.

#4 ·
W 2021 Volvo XC40 PR8 nie ma "normalnego" tempomatu. Mój 2019 ICE miał opcję włączenia lub wyłączenia normalnego tempomatu, tak samo jak, wierzę, adaptacyjnego i Pilot Assist, więc można było wybrać, którą z 3 opcji się miało, przełączając lewy przycisk. Miałem normalny tempomat wyłączony, więc przełączałem tylko Adaptive i Pilot Assist. W 21 P8 nie ma normalnego tempomatu, tylko Adaptive i niestety, jak wszyscy wiemy, jesteś albo zmuszony mieć Pilot Assist zawsze włączony lub zawsze wyłączony z Adaptive CC (chociaż można go wyłączyć/włączyć za pomocą wielu kliknięć w ustawieniach, więc szkoda, że przeniesiono go tam).

#5 ·
Dzięki wszystkim, myślę, że to tylko ja - każdy pojazd, który miałem z ACC, miał opcję wyłączenia lub włączenia. Instrukcja Volvo mogłaby być w tej kwestii nieco jaśniejsza, myślę. Założyłem również inny wątek na temat Lane-Keeping / Pilot Assist, którego pozornie nie mogłem wyłączyć. Zatem wyłącza się/włącza z menu, ale od czasu do czasu zauważam, że nawet gdy jest wyłączony, pomarańczowa ikona pojawia się na górze deski rozdzielczej, a samochód koryguje kierownicę - jest to sporadyczne, ale myślę, że to też kwestia bezpieczeństwa...? Zauważyłem, że gdy asystent pasa ruchu jest włączony, JEST DUŻO bardziej konsekwentny w utrzymywaniu mnie na środku drogi, ale gdy jest wyłączony, tylko sporadycznie dokonuje korekty kierownicy. Po prostu nie jestem przyzwyczajony do tego, że wszystkie te rzeczy są na stałe włączone bez możliwości ich wyłączenia. Czasy się zmieniają...... :)