Volvo XC40 Forum banner

Nowa aplikacja pogodowa

6.3K views 12 replies 10 participants last post by  msterpeter1  
#1 ·
Pojawiła się w zeszłym tygodniu w "sklepie" i jest to poręczna aplikacja radaru pogodowego.
Może nie wdrożona na całym świecie (mieszkam w Szwajcarii).

#4 · (Edited)
Mój Ram 2500 miał pogodę, wyniki sportowe, dane o ruchu drogowym itp., itd., itd. 10 lat temu... Volvo jest tak daleko w tyle za konkurencją, że to szczerze mówiąc żenujące..
EDIT UPDATE: Ten wątek dyskusji skłonił mnie do przeprowadzenia małych badań. Odwiedź te i podobne strony, aby lepiej zrozumieć różnice między tym, na co pozwala Volvo, a tym, na co pozwala Google, oraz jak obejść wszelkie ograniczenia, które uważasz za nierozsądne lub nie do przyjęcia:

Ważne: Google bardzo poważnie traktuje rozpraszanie uwagi kierowcy. Twoja aplikacja musi należeć do jednej z obsługiwanych kategorii i spełniać określone wymagania projektowe, zanim będzie mogła zostać umieszczona w Google Play dla Android Auto i Android Automotive OS. Przestrzegając tych wymagań, możesz ułatwić budowanie i testowanie swojej aplikacji. Więcej informacji można znaleźć na stronie Jakość aplikacji na Androida dla samochodów.
Ważne:

JA: "Wybór aplikacji jest kontrolowany przez system Android, a nie przez Volvo. Ponadto w Stanach Zjednoczonych istnieje ogromna lista ograniczeń kontrolujących to, co może być wyświetlane podczas jazdy. Przepisy mogły być inne 10 lat temu."

Brama dla wyświetlacza w kabinie i wyboru aplikacji w systemie operacyjnym Volvo wydaje się być kontrolowana przez Volvo. Nie widzę nigdzie w dokumentacji dla deweloperów Google, aby było to wyraźnie dozwolone, ale łatwo jest obejść bramę, jeśli masz umiejętności Google. Dlaczego Waze i TomTom nie są dostępne dla Volvo Recharges, wydaje się być decyzją podjętą przez Volvo, ale zawsze możesz skontaktować się z Volvo i deweloperami, aby żądać satysfakcji.

Android Auto to świetna usługa. W kompatybilnych samochodach możesz podłączyć telefon i uzyskać natychmiastowy dostęp do muzyki, radia, nawigacji i innych funkcji. Ale to dość zamknięty ekosystem. Oficjalnie można używać tylko aplikacji, które Google zatwierdza. Oficjalnym powodem jest bezpieczeństwo. Google nie chce na przykład, aby ludzie oglądali filmy podczas jazdy. Ale co, jeśli masz uzasadniony powód, aby korzystać z Android Auto (na przykład ukończenie szkoły w samochodzie)?

Są chwile, kiedy miło byłoby używać Android Auto do czegoś więcej niż tylko strumieniowania dźwięku lub map. Jakkolwiek uzasadnione są obawy dotyczące bezpieczeństwa, nie zawsze mają one zastosowanie. Oczywiście istnieją sposoby instalowania nieoficjalnych aplikacji Android Auto.

#13 ·
Zainstalowałem to tutaj w Kanadzie. Uważam, że jest dość podstawowe. Brak legendy dla znaczeń różnych kolorów. Nie sądzę, żebym to zatrzymał.
Chcę sieci pogodowej dla Kanady. Tak jak w moim telefonie komórkowym. Proste, łatwe i dość precyzyjne. Jeśli zamierzasz umieścić Google w samochodzie, dlaczego nie skonfigurować go poprawnie, a nie w połowie? Mam xc40 recharge i to jedna rzecz, która mnie rozczarowuje w samochodzie, aplikacja Google i aplikacja Volvo Car, jest zbyt podstawowa. Nawet Hyundai ma wszystko w swojej aplikacji. Od wyboru temperatury w samochodzie po otwieranie lub zamykanie okien/szyberdachu. Mogę tylko obsługiwać okna, jeśli jestem w zasięgu breloka, a nie aplikacji. Wstyd Volvo za to.

#10 ·
Chodzi mi o to, że szczerze mówiąc, prawdopodobnie nie używałbym tego zbyt często, ponieważ mogę po prostu zapytać Google'a o pogodę.
Mam 100% racji, problem "dla mnie" nie polega na uzyskaniu raportu pogodowego, ale na niezdolności producentów samochodów do dostarczania podstawowych opcji w samochodzie za 60 tys. dolarów. Ponadto radar na żywo jest bardzo cenny podczas podróży. Ponownie, "dla mnie" to tylko kolejna porażka linii produktów. Aktualizacje, które są anulowane lub wycofywane, podstawowe aplikacje, które pojawiają się dosłownie lata później niż prawie każdy inny producent samochodów, to wszystko rzeczy, które sprawiają, że nie chcę patrzeć na Volvo przy przyszłym zakupie. Cadillac Lyriq ma niesamowity system informacyjno-rozrywkowy.

#11 ·
Muszę zgodzić się z @kgall005 i @improvius, minęły prawie dwa lata i jest bardzo mało i ograniczonych nowych aplikacji. Jeśli aplikacje muszą być zatwierdzane przez każdego producenta samochodów, trudno będzie przyciągnąć programistów do tworzenia dla AAOS. Nie ma sensu wkładać wysiłku w platformę o ograniczonym zasięgu, która może być następnie zablokowana przez każdego producenta samochodów. Nawet Volvo Sensus miało w miarę przyzwoitą aplikację pogodową.