Volvo XC40 Forum banner

Czy komuś udało się uruchomić Android Auto na swoim telefonie?

5.2K views 14 replies 9 participants last post by  Greg S  
#1 ·
Wbudowany system Google Android Automotive działa dobrze i ma prawie wszystkie aplikacje, których potrzebuję, ale kilka z nich na moim telefonie chciałbym używać, a których nie ma w AAOS.

Sądzę, że nie będzie działać bezprzewodowo, ale próbowałem podłączyć telefon do białego portu danych i bezskutecznie.

#2 ·
Wyszukiwanie Google: "Jaka jest różnica między Android Auto a Android Automotive? Wniosek: Android Auto upraszcza łączność ze smartfonem w celu uzyskania dostępu do kluczowych aplikacji podczas jazdy, podczas gdy system Android Automotive OS oferuje kompleksowy, samodzielny system operacyjny zintegrowany bezpośrednio z pojazdem.

Android Auto nie będzie działać z Twoim Volvo XC40 Pure Electric.

#4 ·
Niektórym właścicielom udało się uruchomić AA za pomocą adaptera innej firmy. Adaptery te zasadniczo łączą się z samochodem tak, jakby były to iPhone'y korzystające z protokołu carplay. Nie jestem pewien, czy to prawdziwy interfejs AA, czy tylko dublowanie ekranu
To prawdziwe AA i jak wyjaśniłeś, działa to tak, że samochód wierzy, że uruchamia apple carplay.

#9 ·
Od teraz (wrzesień 2025) Android Auto działa u mnie po podłączeniu kablem. Nie udało mi się jednak używać go bezprzewodowo, co dla mnie jest bez sensu, ponieważ zarówno samochód, jak i mój telefon (Samsung s25 5G) obsługują Wi-Fi @5GHz. Wszelkie wskazówki lub pomoc byłyby mile widziane. Po co się w to bawić z AA? Proste: to nie jest uczciwe wsparcie bez WhatsApp. Naprawdę nie mogę zrozumieć, dlaczego Volvo nadal uważa, że w XXI wieku akceptowalne jest wysyłanie/czytanie wiadomości tekstowych bez użycia rąk, ale nie WhatsApp!!

#10 ·
Volvo XC40 Recharge MY2021-2024 i EX40 od MY2025 nie obsługują bezprzewodowego Android Auto ani Apple CarPlay. Tylko przez kabel. A obsługiwane aplikacje widoczne z telefonu na centralnym ekranie są ograniczone. Obecnie nie ma żadnych informacji wskazujących na jakiekolwiek zmiany w EX40 MY2026 i kolejnych latach.

#11 ·
Dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź! Mam jeszcze jedno pytanie: co można uznać za oficjalne źródło takich informacji? Witryna Volvo jest niejasna/niekompletna, a na forach pojawiają się sprzeczne i konfliktujące informacje. Na przykład niedawno zauważyłem ikonę "Android Auto" na wyświetlaczu mojego samochodu, ale wiele osób nadal twierdzi, że w ogóle nie jest dostępna. Wszystko to pogarsza reklama producentów "dongli", które rozwiązują problem.. Zatem odniesienie do rodzaju "jednej wersji prawdy" byłoby pomocne. Z góry dziękuję!

#12 ·
Aplikacja Android Auto w samochodzie współpracuje z podłączonym przewodowo telefonem z systemem Android. Połączenie nie wyświetli wszystkich aplikacji z telefonu na centralnym ekranie w samochodzie. Jestem właścicielem Volvo XC40 od marca 2021 roku, a obecnie EX40 Ultra Black Edition Performance od sierpnia 2024 roku. Jestem administratorem norweskiej grupy XC40/EX40 na Facebooku, liczącej ponad 10 000 członków. Ja i moi współadministratorzy w grupie na Facebooku śledzimy wiele źródeł związanych z Volvo Cars, a także mamy pewne powiązania z systemem Volvo poprzez dealerów i sieci dealerskie. Myślę, że jesteśmy tak poinformowani, jak to możliwe, bez siedzenia w firmie Volvo Cars i bycia w zakładach produkcyjnych. Nie ma żadnych oznak bezprzewodowego Android Auto i bezprzewodowego Apple CarPlay w EX40 i 2025.

#14 ·
Aplikacja Android Auto w samochodzie współpracuje z podłączonym przewodowo telefonem z systemem Android. Połączenie nie wyświetli wszystkich aplikacji z telefonu na centralnym ekranie w samochodzie. Jestem właścicielem Volvo XC40 od marca 2021 roku, a obecnie EX40 Ultra Black Edition Performance od sierpnia 2024 roku. Jestem administratorem norweskiej grupy XC40/EX40 na Facebooku, liczącej ponad 10 000 członków. Ja i moi współadministratorzy w grupie na Facebooku śledzimy wiele źródeł związanych z Volvo Cars, a także mamy pewne powiązania z systemem Volvo poprzez dealerów i sieci dealerskie. Myślę, że jesteśmy tak poinformowani, jak to tylko możliwe, nie będąc wewnątrz firmy Volvo Cars i nie przebywając w zakładach produkcyjnych. Nie ma żadnych oznak bezprzewodowego Android Auto i bezprzewodowego Apple CarPlay w EX40 w 2025 roku.
Wow! Dziękuję, SagaPer! To znacznie więcej, niż prosiłem.. wygląda na to, że Twoje spojrzenie na (skomplikowaną!) rzeczywistość Volvo jest dość kompletne. Ale potwierdza to również w pewnym stopniu moją myśl, tj. że Volvo jest dalekie od jasności i precyzji w tym kontekście. W "normalnym świecie", tj. w świecie, w którym zapłata ponad 40 000 euro za samochód przekłada się na profesjonalizm i troskę o klienta, oczekiwałbym, że Volvo (a nie tylko chętni właściciele Volvo, czytelnicy Facebooka i administratorzy forum) udostępni jasną i łatwą do znalezienia + łatwą do odczytania dokumentację dla wszystkich właścicieli.
To dlatego teraz nazywam Volvo firmą "chinoswedish"... nosi chlubną nazwę wspaniałej szwedzkiej Company, ale czasami zachowuje się jak czysta chińska firma. To tylko moja opinia, jako małego właściciela samochodu Volvo, który może być moim pierwszym i ostatnim Volvo...

#13 ·
Używam bezprzewodowego adaptera Motorola MA1 AA do bezprzewodowego połączenia naszego telefonu Pixel z naszym Polestar 2 z 2024 roku. Przypuszczam, że jeśli MA1 działa w Polestar, to będzie działać również w Volvo.