Volvo XC40 Forum banner

Wydajność z boxem dachowym i bagażnikiem na rowery

12K views 4 replies 4 participants last post by  1moreRobot  
#1 ·
Planuję podróż z Wielkiej Brytanii do północnej Hiszpanii moim C40, wyposażonym w ten zestaw (boks dachowy Thule i 2 rowery elektryczne na bagażniku):

Chciałem poznać wpływ na wydajność, więc zrobiłem dziś mały test ABA. Śledziłem wydajność i średnią prędkość na 33-milowym odcinku trasy M40 na północ od Oksfordu. Warunki były chłodne, 13°C, z wiatrem 6 mph z północnego wschodu.

Nie mogłem kontrolować ruchu, ale w miarę możliwości starałem się utrzymać stałą prędkość 70 mph. Po zawróceniu średnia prędkość na obu trasach wynosiła 67 mph, więc nie było tak źle.

Podczas pierwszej podróży (bez obciążenia) średnia wyniosła 35,7 kWh/100 mil.

Podczas drugiej (z rowerami i boksem dachowym) średnia wyniosła 42,8 kWh/100 mil.

To kara 20%, czyli mniej więcej tyle, ile się spodziewałem. Wykorzystam to w ABRP do celów planowania.

#2 ·
Świetne info! Będę obserwować, jaki będzie długoterminowy wpływ na podróż, zwłaszcza gdy udasz się w cieplejszy klimat.

Czy te stopy bagażnika Thule pochodzą bezpośrednio od Thule, czy też są to bagażniki dachowe dostarczone przez dealera Volvo? Strona Thule (przynajmniej dla USA) nie wymienia żadnych dostępnych części do C40 i nie sądziłem, że wersja Volvo jest markowana przez Thule, mimo że wydaje się, że są przez nich produkowane.

Jeśli są to części Thule, czy możesz udostępnić numery części do zestawu stóp?

#3 ·
Świetne info! Będę obserwował, jaki jest długoterminowy wpływ na podróż, zwłaszcza gdy udasz się w cieplejszy klimat.

Czy te stopy bagażnika Thule pochodzą bezpośrednio od Thule, czy też są to bagażniki dachowe dostarczane przez dealera Volvo? Strona Thule (przynajmniej dla USA) nie zawiera żadnych dostępnych części do C40 i nie sądziłem, że wersja Volvo jest markowa z Thule, mimo że wydaje się, że są przez nich produkowane.

Jeśli są to części Thule, czy możesz udostępnić numery części dla zestawu stóp?
Na brytyjskiej stronie internetowej Thule jest to zestaw 145313

#4 · (Edited)
Ładny bagażnik rowerowy masz. Ja też mam ten typ roweru. Jest bardzo lekki i wystarczająco mocny. Używam roweru hybrydowego Hiland, który ma aluminiową ramę, koła 700c, opony 38c i 7 biegów, dzięki czemu z łatwością pokonasz długie dystanse. Niezależnie od tego, czy jeździsz po wyboistych drogach, czy gładkich autostradach, ten rower dotrzyma Ci tempa. Wybór roweru lepszej jakości jest dobry dla Twojej jazdy.