Volvo XC40 Forum banner
21 - 40 of 83 Posts
Kolejna myśl: większy zasięg byłby miły podczas mojej ostatniej podróży, ale myślę, że sieć ładowania poprawi się na tyle w ciągu najbliższych kilku lat, że nie będzie to tak duży problem.

Moje serce było nastawione na Teslę przez 6 miesięcy - miałem folder ze WSZYSTKIMI drukowanymi materiałami, jakie można sobie wyobrazić, niezliczone godziny na YouTube...... potem nim pojechałem.....popadłem w depresję na 48 godzin z powodu tego, jak bardzo byłem rozczarowany (po 2 Audi)...następnego dnia dałem cały folder mojemu współpracownikowi. Kilka dni później wsiadłem do P8 bez wielu materiałów ani filmów...i w ciągu 30 minut jazdy to była miłość od pierwszego wejrzenia! Krótko mówiąc, jeśli to możliwe, przetestuj je WSZYSTKIE... przekonasz się, że bardzo, bardzo szybko, poprzez proces eliminacji, będziesz zaskoczony tym, co natychmiast wykluczysz w 20 minut! Z pozostałymi kilkoma ZAGŁĘB SIĘ w to, z czym możesz żyć, a bez czego nie. Co cenię w P8:
  • Wersja ICE jest dostępna od kilku lat, więc wiesz, w co się pakujesz.
  • Biorąc pod uwagę akcesoria do ICE, łatwiej jest znaleźć akcesoria do P8 (90% z nich)
  • OPD jest taaaak płynne.....
  • Wszystkie wewnętrzne pokrętła i przyciski są nadal znajome, o wiele łatwiejsze przejście z ICE na EV, nie tak onieśmielające
  • Nadwozie i solidność samochodu są zbudowane jak CZOŁG....dosłownie.....w połączeniu z wagą, nie mogę się nadziwić, jak komfortowo się czuję, gdy jestem ściśnięty między 18-kołowcami, a następnie przelatuję obok nich w ułamku sekundy, gdy opony trzymają się drogi ORAZ mocne sterowanie
  • Szyberdach (nie badałem I5, aby wiedzieć, czy go mają). Tesla go nie miała i, o ile pamiętam, również IPace
  • Styl nadwozia wydaje się ponadczasowy.....
Powyżej znajdują się te najważniejsze, które przychodzą mi do głowy.....

Discussion starter · #23 ·
Dzięki za dotychczasowe komentarze; to, co uważam za bardzo interesujące, to perspektywa, która jest wszystkim: przykład... projekt XC40 ma ~5 lat, dla samochodu spalinowego. Jedna perspektywa jest taka, wow, jest stary i niezoptymalizowany pod kątem EV; inna perspektywa jest taka, że świetnie, to sprawdzona, stabilna platforma, która zminimalizuje potencjalne problemy.....interesujące.

Tak, dla każdej możliwej funkcji/użycia/możliwości znajdziesz osoby, które je kochają/nienawidzą, lubią/nie lubią, nie obchodzą ich. Dla kontekstu znajdź wątki o wierceniu otworów w przednim zderzaku w celu zamontowania tablic rejestracyjnych i braku Apple CarPlay. Dla niektórych koniec świata został ujrzany, dla innych po prostu się nie liczy, mają inne wzgórza, na których chcą umrzeć.

Gdybym miał podjąć decyzję między XC40 Recharge a Ionic5, na papierze myślę, że skłaniałbym się ku Ionic5. Jednak zdecydowanie potrzebowałbym jazdy próbnej i głębszego wglądu w jego zestaw funkcji, zanim będę mógł podjąć decyzję. Mamy C40 i uważam, że jest świetny, o ile można żyć z jego zasięgiem (C40 to samochód mojej żony i odmawia jazdy Hyundaiem, więc Ionic5 nigdy nie był brany pod uwagę).

Jedno pytanie do OP brzmi, czy mieszkasz w miejscu z zimnymi zimami (poniżej 40F). Jeśli tak, sugerowałbym wybranie jak największego zasięgu, jeśli wszystko inne jest w przybliżeniu równe, zwłaszcza jeśli ma to być główny pojazd. Wiedziałem, że zasięg EV spada zimą, zanim jesienią ubiegłego roku wsiadłem do mojego pierwszego EV, ale wciąż byłem zaskoczony, jak bardzo może spaść. 50% spadek zasięgu jest bardzo realny w miejscach takich jak Minnesota zimą.

• Like
Reactions: MMK
Jeśli miałbym podjąć decyzję między XC40 Recharge a Ionic5, na papierze myślę, że skłaniałbym się ku Ionic5. Jednak na pewno potrzebowałbym jazdy próbnej i głębszego wglądu w jego zestaw funkcji, zanim będę mógł podjąć decyzję. Mamy C40 i uważam, że jest świetny, o ile można żyć z jego zasięgiem (C40 to samochód mojej żony i odmawia jazdy Hyundaiem, więc Ionic5 nigdy nie był brany pod uwagę).

Jedno pytanie do OP brzmi, czy mieszkasz w miejscu z zimnymi zimami (poniżej 40F). Jeśli tak, sugerowałbym wybranie jak największego zasięgu, jeśli wszystko inne jest w przybliżeniu równe, zwłaszcza jeśli ma to być główny pojazd. Wiedziałem, że zasięg EV spada zimą, zanim jesienią ubiegłego roku wsiadłem do mojego pierwszego EV, ale wciąż byłem zaskoczony, jak bardzo może spaść. 50% spadek zasięgu jest bardzo realny w miejscach takich jak Minnesota zimą.
Tak, spadek zasięgu jest prawdą (szczególnie tutaj w MN i podobnych klimatach). Powiedziawszy to, XC40 wypadł podobnie do naszego starego Bolta, więc nie sądzę, aby problemy z zasięgiem zimowym były specyficzne dla producenta......

Tak, spadek zasięgu jest prawdą (szczególnie tutaj w MN i podobnych klimatach). Mimo to, XC40 spisywał się podobnie do naszego starego Bolta, więc nie sądzę, żeby problemy z zasięgiem zimowym były specyficzne dla producenta......
Tak, komentowałem EV ogólnie, a nie Volvo w szczególności. Dowiedziałem się o ogromnym spadku zasięgu zimowego w MN w moim Modelu Y. W swoim krótkim starciu z niskimi temperaturami, C40 wydawał się wypadać podobnie.

• Like
Reactions: cinnamontoast
Kiedy poszedłem do salonu Volvo, nie chciałem lubić Volvo - pomyślałem, że to będzie fajny sposób na zabicie godziny lub dwóch. Bardzo nie lubię Google, zasięg jest mierny, prędkość ładowania jest taka sobie, brak carplay, brak telefonu jako klucza, ... długa lista. Byłem tam w zasadzie tylko po to, żeby potwierdzić moją negatywność.

ALE KURDE. Nie mogłem uwierzyć, jak bardzo mi się to podobało po przejażdżce.

Dla mnie jedną kwestią jest to, który design lepiej się zestarzeje? Podoba mi się to, co robią Kia/Hyundai, ale ich projekty mogą nie przetrwać 3-5 lat, podczas gdy Volvo, moim zdaniem, zestarzeje się bardziej wdzięcznie.

Chciałem wyższą przestrzeń bagażową w stylu SUV, aby moje psy mogły łatwiej wchodzić i lepiej się mieścić. Na szczęście moje obecne owczarki niemieckie mają normalny rozmiar, więc pasują. Moje poprzednie 3 miały 34" w kłębie i ledwo mieściły się w moim starym 4Runnerze, który jest znacznie wyższy w przestrzeni bagażowej. Dodatkowo większa wysokość pojazdu jest znacznie łagodniejsza dla moich pleców podczas wsiadania i wysiadania. Sprzedaję moje Porsche i oddaję moje Audi, ponieważ teraz siedzą dla mnie za nisko. Podoba mi się Hyundai i rozważę go jako drugi EV.

Myślę również, że jest tylko kilka prawdziwych SUV-ów EV, Volvo c/XC40, ID.4 i Q4 E-Tron, które obecnie zapewniają coś w rodzaju prześwitu i wysokości jazdy SUV-a. Podoba mi się wysokość Volvo i fakt, że ze względu na nisko położony środek ciężkości nie jeździ jak typowy SUV, ale bardziej jak luksusowy sedan. Volvo (przynajmniej dla mnie) wydaje się najbardziej premium w środku. Audi byłoby następne, ale te pojemnościowe przyciski dotykowe mu szkodzą.

Discussion starter · #36 ·
Dzięki za sugestię; to, co uważam za nieco frustrujące, to fakt, że producenci wydają się nie rozumieć, że niektórzy z nas woleliby mieć większy zasięg niż osiągi 0-60.

Dzięki za sugestię; to, co uważam za nieco frustrujące, to fakt, że producenci wydają się nie rozumieć, że niektórzy z nas woleliby mieć większy zasięg niż osiągi 0-60.
Ten komentarz powinien skłonić Cię do ponownego przemyślenia Volvo. Volvo to niesamowity samochód, ale jeśli zależy Ci na dużym zasięgu, możesz poszukać gdzie indziej.

Jak szybko lub jak bardzo chcesz czekać?
Czy rozważyłbyś Riviana lub Fiskera?

Discussion starter · #38 ·
Ten komentarz powinien skłonić Cię do ponownego przemyślenia Volvo. Volvo to niesamowity samochód, ale jeśli zależy Ci na dużym zasięgu, możesz poszukać gdzie indziej.

Jak szybko lub jak bardzo chcesz czekać?
Czy rozważyłbyś Rivian lub Fisker?
Dzięki za odpowiedź; tak naprawdę jestem w ciągłym stanie badania i analizy. Cały ten proces koncentruje się na znalezieniu najlepszego kompromisu, biorąc pod uwagę wysoki stan zmian. Oczywiście obejmuje to wiele zmiennych; jak stwierdziłem w moim pierwotnym poście, używam narzędzia macierzy decyzyjnej, aby pomóc w organizowaniu i ustalaniu priorytetów dla każdego czynnika.

Tak, zasięg XC40 nie jest idealny, ale na przykład w porównaniu do I5 to tylko 25 mil...niewielka różnica. A ponieważ mam trochę czasu (do około roku od teraz), mam "luksus" cieszenia się tym procesem.

Kilka moich własnych przemyśleń i spostrzeżeń.
1.) Bliskość serwisu powinna być czynnikiem. Jeśli coś pójdzie nie tak, długa przejażdżka samochodem w celu odbioru i zwrotu jest problemem. Dowiedziałem się, że 1,5-godzinna podróż w obie strony do dealera to zbyt duże niedogodności. Mój dealer Volvo nie oferuje rutynowej usługi konsjerża.
2.) Forma Volvo jest świetna. To subkompaktowy SUV. Ma najkrótszy rozstaw osi wśród luksusowych SUV-ów. Volvo ma 174 cale długości. Ioniq ma 182,5 cala. Podoba mi się mniejszy rozmiar.
3.) Promień skrętu Volvo 18,7 stóp. Ioniq 5 to 19,65 stopy
4.) Opór lub współczynnik oporu Volvo jest żałosny. 0,34. Opór Ioniq 5 wynosi 0,288
5.) Volvo MPGe 92/79. Ioniq 110/87

Podoba mi się wygląd Volvo. Kto wie o Ioniq? Może okazać się trwały. To dobrze wyglądający samochód osobiście.
Volvo ma problemy, ponieważ jest to samochód ICE zamieniony na samochód elektryczny. Ioniq jest zbudowany od podstaw, aby być elektrycznym.

Ioniq Limited ma wyświetlacz przezierny, ekrany rozszerzonej rzeczywistości 3D do wyświetlania pozycji samochodu. Apple i Android car play, ale tylko przewodowe.

Uważam, że przyspieszenie XC40 jest świetne, ale jazda może być twarda z 20-calowymi oponami. Ioniq w wersji limitowanej ma takie samo przyspieszenie i jest nieco bardziej miękki.

Jeśli kupujesz teraz, Ioniq limited (który jest porównywalny z XC40) kosztuje w większości rynków 5-10% powyżej MSRP. Volvo to w zasadzie MSRP i jakieś rabaty.

Na forach Ioniq wydaje się niewiele skarg na temat GPS/LTE i baterii. Istnieją pewne wzmianki o problemach z akumulatorem 12 V, ale wydają się one bardzo ograniczone i pochodzą z początkowej wersji.

Oba to świetne samochody. Po prostu zdaj sobie sprawę, że oba to wczesne serie produkcyjne i mogą wystąpić problemy.

Discussion starter · #40 ·
Kilka moich własnych przemyśleń i spostrzeżeń.
1.) Bliskość serwisu powinna być czynnikiem. Jeśli coś pójdzie nie tak, długa jazda samochodem w celu odbioru i zwrotu jest problemem. Dowiedziałem się, że 1,5-godzinna podróż do dealera to zbyt duża niedogodność. Mój dealer Volvo nie oferuje rutynowej usługi konsjerża.
2.) Forma Volvo jest świetna. Jest to subkompaktowy SUV. Ma najkrótszy rozstaw osi wśród luksusowych SUV-ów. Volvo ma 174 cale długości. Ioniq ma 182,5 cala. Podoba mi się mniejszy rozmiar.
3.) Promień skrętu Volvo 18,7 stóp. Ioniq 5 to 19,65 stóp
4.) Opór lub współczynnik oporu Volvo jest żałosny. 0,34. Opór Ioniq 5 wynosi 0,288
5.) Volvo MPGe 92/79. Ioniq 110/87

Podoba mi się wygląd Volvo. Kto wie o Ioniq? Może okazać się trwały. To dobrze wyglądający samochód osobiście.
Volvo ma problemy, ponieważ jest to samochód ICE zamieniony na samochód elektryczny. Ioniq jest zbudowany od podstaw jako elektryczny.

Ioniq Limited ma wyświetlacz przezierny, ekrany rozszerzonej rzeczywistości 3D, które pokazują pozycję samochodu. Apple i Android car play, ale tylko przewodowo.

Uważam, że przyspieszenie XC40 jest świetne, ale jazda może być twarda z 20-calowymi oponami. Ioniq w wersji limitowanej ma takie samo przyspieszenie i jest nieco bardziej miękki.

Jeśli kupujesz teraz, Ioniq limited (który jest porównywalny z XC40) jest sprzedawany za cenę powyżej MSRP o 5-10% na większości rynków. Volvo to w zasadzie MSRP i jakieś rabaty.

Wydaje się, że na forach Ioniq jest niewiele skarg na temat GPS/LTE i baterii. Istnieją pewne wzmianki o problemach z akumulatorem 12 V, ale wydają się one bardzo ograniczone i pochodzą z początkowej wersji.

Oba to świetne samochody. Po prostu zdaj sobie sprawę, że oba to wczesne serie produkcyjne i mogą wystąpić problemy.
Dziękuję za obszerny post. Tak, jednym z głównych problemów, jakie mam z I5, jest to, że dealer, od którego najprawdopodobniej bym go kupił (bez ADM), jest oddalony o godzinę drogi. Mam nadzieję, że z czasem i wzrostem podaży ADM znikną i być może pojawi się bliższy dealer. Jest to wyraźna przewaga Volvo - brak ADM i zamawianie online, chociaż podejrzewam, że wymiany będą bezpośrednio angażować dealera.

21 - 40 of 83 Posts