Volvo XC40 Forum banner
21 - 40 of 77 Posts
To naprawdę główna różnica między dwoma wersjami CCS. Tutaj, w Ameryce Północnej, złącze CCS1 jest przeznaczone do zasilania prądem przemiennym jednofazowym, podczas gdy w Europie złącze CCS2 obsługuje zasilanie prądem przemiennym trójfazowym (ma więcej pinów).
Kolejną dużą różnicą jest blokowanie. Podobnie jak w przypadku złącza Tesli, CCS2 jest zablokowany podczas ładowania przez port w samochodzie.
Zauważyłem wiele uszkodzonych zatrzasków w złączach J1772 i CCS1. Brak zatrzasku sprawia, że CCS2 jest znacznie mniejszy i lżejszy niż CCS1. Gdybyśmy mieli CCS2 w USA, myślę, że argument za przejściem na NACS byłby trudniejszy do obrony.

Kolejna duża różnica to blokowanie. Podobnie jak złącze Tesli, CCS2 jest zablokowany podczas ładowania przez port w samochodzie.
Widziałem wiele uszkodzonych zatrzasków w złączach J1772 i CCS1. Brak zatrzasku sprawia, że CCS2 jest znacznie mniejszy i lżejszy niż CCS1.
Nie byłem tego świadomy - ale wiem, że nasze złącza CCS1 RÓWNIEŻ blokują się podczas użytkowania, więc jestem zdezorientowany. Czy różnica polega na tym, że mechanizm blokujący znajduje się w złączu (uchwycie), a nie w gnieździe (porcie ładowania samochodu)?

Nie wiedziałem o tym - ale wiem, że nasze złącza CCS1 RÓWNIEŻ blokują się podczas użytkowania, więc jestem zdezorientowany. Czy różnica polega na tym, że mechanizm blokujący znajduje się w złączu (uchwycie) w przeciwieństwie do gniazda (port ładowania samochodu)?
CCS2 Blokowanie podczas ładowania i po nim, jeśli zaprogramowane. Mechanizm blokujący CCS1 znajduje się w złączu, co zwiększa złożoność, wymaga dodatkowych przewodów, zajmuje dodatkową przestrzeń i zwiększa wagę. Mechanizm blokujący CCS2 i Tesla znajduje się w samochodzie.

Gilles, nie jest to bezpośrednio związane z tym wątkiem, ale teraz jestem ciekaw: czy okleiłeś przedni grill na czarno, czy jest to część pakietu First Edition? Wygląda dobrze, zastanawiałem się, czy powinienem rozważyć to dla mojego XC40 (szary thunder w Kanadzie)… :)
Czarny przedni grill to opcja, którą oferuje mój dealer. Właściwie kupiłem samochód demonstracyjny, który mieli, więc jest to C40 Twin First Edition z prawie każdą opcją, jaką mogli rozsądnie zamontować, w tym czarnym przednim grillem. Właściwie wolę to w ten sposób. Daje to nieco bardziej agresywny wygląd i jest skoordynowane z czarnym dachem. :) To nie jest oklejone, ale prawdziwy lakier, jak reszta samochodu.

To dlatego, że zasilanie trójfazowe jest powszechne w domach mieszkalnych w Europie.
CCS2 został specjalnie do tego zaprojektowany.
Na rynku północnoamerykańskim prawie nigdy nie znajdziesz zasilania trójfazowego w obszarach mieszkalnych.
Dlatego CCS1 jest skonfigurowany dla 240V jednofazowego.

CCS2 na rynku północnoamerykańskim byłby bezwartościowy.
Zasilanie trójfazowe nie jest również tak powszechne w Europie. Większość domów ma ładowarkę CCS2 z 1 fazą (obsługuje ją bardzo dobrze). Moje obecne ładowanie odbywa się za pomocą CCS2 z jednofazową wtyczką 10A przy 240V.

To powiedziawszy, jutro (poniedziałek) mój dostawca energii elektrycznej przenosi mój dom na zasilanie trójfazowe i dostaję (tego samego dnia) ładowarkę trójfazową 22 kW. (Wiem, że mój samochód może pobrać tylko 11 kW.) Obsługuje jednoczesne ładowanie 2 samochodów. Zatem również przenoszę maksymalną moc elektryczną mojego domu do 36 kW na tych 3 fazach. Ładowarka faktycznie monitoruje obciążenie reszty domu i zmniejszy moc, jeśli reszta domu już zużywa znaczną część.

To o wiele bardziej skomplikowane niż to, co mówią Musk i Biden. Projekty rządowe posuwają się lodowcowo. Sytuację komplikuje prasa, która próbuje połączyć Teslę, NACS, supercharger, NEVI, IRC, BIL, J1772, CCS i inne terminy w jedną koncepcję.
Oczywiście, to skomplikowane, ale rząd USA płaci prywatnym firmom za wykonanie pracy - prywatne firmy decydują o tempie. Prywatne firmy są równie powolne jak rząd, jeśli nie wolniejsze. Oto tylko jeden przykład: uwielbiam to, jak oprogramowanie ma niekończący się rozwój produktu i muszę płacić za oprogramowanie z brakującymi funkcjami lub po prostu nie działające.

Czarny przedni grill to opcja, którą oferuje mój dealer. Właściwie kupiłem samochód demonstracyjny, który mieli, czyli C40 Twin First Edition z niemal wszystkimi opcjami, które mogli rozsądnie zamontować, w tym czarnym przednim grillem. Właściwie wolę to w ten sposób. Daje mu to nieco bardziej agresywny wygląd i jest skoordynowany z czarnym dachem. :) To nie jest folia, ale prawdziwy lakier, jak reszta samochodu.
Wygląda naprawdę ładnie i zgadzam się z koordynacją z czarnym dachem!

UWAGA: Mój wątek dotyczy tylko PUBLICZNYCH stacji ładowania

Jestem zdezorientowany co do całego problemu ze złączami. Czy XC40 może korzystać z publicznej ładowarki Tesla Supercharger? A może potrzebujemy jakiegoś adaptera? A może mamy pecha, jeśli chodzi o korzystanie z ładowarek Tesli?

Niedawno podróżowaliśmy w pobliżu Yosemite i znaleźliśmy sporo publicznych stacji ładowania Tesli, ale musieliśmy trochę pojechać, żeby znaleźć publiczną szybką ładowarkę, na której mógłbym naładować mojego XC40 Recharge.

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Dzięki!
Kolejne pytanie poboczne: Czy w związku z tym, że amerykańskie firmy samochodowe ogłaszają wsparcie dla NACS (Ford jest ostatni), Volvo się zmieni?

Powiedzmy, że Volvo decyduje dla rynku amerykańskiego, że NACS to dobry ruch. Co musi się wydarzyć? Przenieść port ładowania do przodu? Czy przez kilka lat nie będzie dwóch portów? (Nie każda sieć się przekształci.) Nowe protokoły komunikacyjne? Czy Volvo zwiększy napięcie/natężenie wejściowe? I co wszystkie te zmiany będą oznaczać dla rynku europejskiego? Nie mam pojęcia, co się z tym wiąże, ale czy Ford/GM/inni nie wskazali roku modelowego 2025 jako najwcześniejszego?

Powiedzmy, że Volvo decyduje dla rynku amerykańskiego, że NACS to dobry ruch. Co musi się wydarzyć? Przenieść port ładowania na przód? Czy przez kilka lat nie będzie dwóch portów? (Nie każda sieć się przekształci.) Nowe protokoły komunikacyjne? Czy Volvo zwiększy napięcie/natężenie prądu wejściowego? I co wszystkie te zmiany oznaczałyby dla rynku europejskiego? Nie mam pojęcia, co się z tym wiąże, ale czy Ford/GM/inni nie wskazali roku modelowego 2025 jako najwcześniejszego?
Absolutnie nie. Tylko jeden port. W obecnej lokalizacji, która jest taka sama jak Tesla. NACS używa protokołów CCS, więc żadnych nowych protokołów. To jeden z głównych powodów, dla których producenci samochodów CCS1 przechodzą na NACS i CCS1 mówią tym samym językiem. Samochody CCS1 nie muszą mówić CAN (Teslish). Nie ma wpływu na UE: CCS2 jest i pozostanie standardem dla wszystkich samochodów. NACS będzie wejście w 2025 roku, adapter dostarczony w 2024 roku. Brak wpływu na wolty/ampery.

3-faza nie jest tak powszechna również w Europie. Większość domów ma ładowarkę CCS2 z 1 fazą (obsługuje ją bardzo dobrze). Moje obecne ładowanie odbywa się za pomocą CCS2 z jednofazową wtyczką 10A przy 240V.

To powiedziawszy, jutro (poniedziałek) mój dostawca energii elektrycznej przenosi mój dom na 3-fazowy, a ja dostaję (tego samego dnia) ładowarkę 22 kW 3-fazową. (Wiem, że mój samochód może pobrać tylko 11 kW.) Obsługuje jednoczesne ładowanie 2 samochodów. Zatem również przenoszę maksymalną moc elektryczną mojego domu na 36 kW w tych 3 fazach. Ładowarka faktycznie monitoruje obciążenie reszty domu i zmniejszy moc, jeśli reszta domu już zużywa znaczną część.
No więc... Aktualizacja sytuacji... 3-faza we Francji... wciąż NIE TAK powszechna (kiedyś była). Ale mój elektryk mówi mi, że coraz więcej indywidualnych domów jest albo budowanych z albo modernizowanych do 3-fazowych... początkowo zaczęło się to, gdy ludzie zaczęli instalować pompy ciepła jako główny system grzewczy zamiast gazu, paliwa lub węgla. Pompy ciepła działają znacznie lepiej z 3-fazowym prądem. Ta fala powoli nabiera jeszcze większego tempa wraz z nadejściem EV i ładowarek domowych (moja ładowarka jest już w użyciu! ładuje z pełną mocą 11kW - 3 fazy po 15 Amperów eact przy 240 V). I oczywiście spa i tym podobne rzeczy są również sprawniej zarządzane z 3-fazowym zasilaniem.

Maksimum, jakie mogę uzyskać z jednofazowej subskrypcji energii elektrycznej we Francji, to 12 kW. Mój tata ma starą instalację, więc może uzyskać 18 kW, ponieważ dom pierwotnie miał 54 kW 3-fazowe, co kiedyś było normą. Teraz max to 12 kW na fazę, 1 lub 3, dla instalacji domowych we Francji.

Myślę, że powinienem był trochę bardziej doprecyzować moje stwierdzenie. Zasilanie trójfazowe jest opcją w wielu domach w Europie.
W USA w większości przypadków nie jest to nawet opcja. Na ulicy nie ma zasilania trójfazowego. Zazwyczaj nie ma go nawet w sąsiedztwie.

Jeśli chcesz mieć zasilanie trójfazowe w swoim domu w USA, zazwyczaj musisz wykazać jakąś specjalną potrzebę, na przykład prowadzenie warsztatu z maszynami trójfazowymi z domu.

Nie zamierzają poświęcać czasu i zasobów na doprowadzenie zasilania trójfazowego do Twojego domu tylko dlatego, że ich o to poprosisz.

Myślę, że powinienem był trochę bardziej doprecyzować moje stwierdzenie. Zasilanie trójfazowe jest opcją w wielu domach w Europie.
W USA, w większości przypadków nie jest to nawet opcja. Na ulicy nie ma zasilania trójfazowego. Zazwyczaj nie ma go nawet w sąsiedztwie.

Jeśli chcesz mieć zasilanie trójfazowe w swoim domu w USA, zazwyczaj musisz wykazać jakąś specjalną potrzebę, na przykład prowadzenie warsztatu z maszynami trójfazowymi z domu.

Nie zamierzają poświęcać czasu i zasobów na doprowadzenie zasilania trójfazowego do twojego domu tylko dlatego, że ich o to poprosisz.
Zasilanie trójfazowe będzie prawie zawsze również inną taryfą. Prawdopodobnie żadna z nich nie jest naprawdę przeznaczona dla pojazdów elektrycznych.
doprecyzowano -- w USA

Myślę, że powinienem był nieco bardziej doprecyzować moje stwierdzenie. Zasilanie trójfazowe jest opcją w wielu domach w Europie.
W USA w większości przypadków nie jest to nawet opcja. Na ulicy nie ma zasilania trójfazowego. Zazwyczaj nie ma go nawet w okolicy.

Nie zamierzają poświęcać czasu i zasobów na doprowadzenie zasilania trójfazowego do twojego domu tylko dlatego, że ich o to poprosisz.
OK. To rozumiem. :) Dzięki za wyjaśnienie.

Każdy dom w Szwecji ma od wielu lat 3-fazowe 230/400V z co najmniej 16A, więc uzyskanie pełnego ładowania 11 kW AC nie stanowi problemu dla większości. Nie sądzę, żeby można było podłączyć się do sieci bez 3-fazowego zasilania. Mam ładowarkę z równoważeniem obciążenia, która może dynamicznie przenosić obciążenie między fazami (i stopniowo obniżać ilość ładowania, a nawet je wstrzymywać), więc nie powoduje wyzwalania żadnych wyłączników.

Uważam, że dopuszczenie 63A 1-fazowego w domu jest szalenie niebezpieczne :D

• Like
Reactions: Pat F
Każdy dom w Szwecji ma od wielu lat 3-fazowe 230/400V z co najmniej 16A, więc uzyskanie pełnego ładowania 11 kW AC nie stanowi problemu dla większości. Nie sądzę, żeby można było podłączyć się do sieci bez 3-fazowego zasilania. Mam ładowarkę z równoważeniem obciążenia, która może dynamicznie przenosić obciążenie między fazami (i stopniowo obniżać ilość ładowania, a nawet je wstrzymywać), więc nie powoduje wyzwalania żadnych wyłączników.

Wydaje mi się szalenie niebezpieczne zezwalanie na 63A 1-fazowe w domu :D
Zazdrościę tym z was, którzy mają zasilanie 3-fazowe w domu - mam sprzęt laboratoryjny w pracy, który wykorzystuje zasilanie 3-fazowe, ale jak wspomniano wcześniej, w USA prawie niemożliwe jest uzyskanie go w domu.

Krótka odpowiedź brzmi: nie, poza niewielką liczbą lokalizacji w Nowym Jorku i Kalifornii. Chociaż w przyszłości prawdopodobnie otworzy się dla nas więcej superładowarek.
To ☝🏻 jest jedyna poprawna odpowiedź (dla konsumentów z USA).

Stacje ładowania Tesli są w większości przeznaczone tylko dla Tesli. Niedawno zaczęli otwierać niektóre stacje dla innych samochodów, ale jest ich dosłownie garstka, aby przeprowadzić test na samochodach innych niż Tesla. Jednak Volvo właśnie podpisało umowę, która sprawi, że WSZYSTKIE stacje ładowania Tesli będą dostępne dla Volvo począwszy od 2024 roku, jednak potrzebny będzie adapter. Cierpliwości, wkrótce tam będziemy.

Każdy dom w Szwecji ma od wielu lat 3-fazowe 230/400V z co najmniej 16A, więc uzyskanie pełnego ładowania AC 11kW nie stanowi problemu dla większości. Nie sądzę, żeby można było podłączyć się do sieci bez 3-fazowej. Mam ładowarkę z wyrównywaniem obciążenia, która może dynamicznie przenosić obciążenie między fazami (i stopniowo obniżać ilość ładowania, a nawet je wstrzymywać), więc nie powoduje wyzwalania żadnych wyłączników.

Uważam, że zezwalanie na 63A 1-fazowe w domu jest szalenie niebezpieczne

21 - 40 of 77 Posts